BasBQ
Beef en Steak

Road killed chicken

 

Markv

Kooltjesharker
Berichten
178
De kids begonnen aan te dringen om weer eens een lekker kippetje te eten.
Waar die op klaar gemaakt wordt, wordt hier thuis niet eens meer vermeld, dat kan maar op ??n plek, en dat is natuurlijk de Weber.
Daarom gisteren een kip gescoord bij de Turkse slager hier in Deventer. Prima kwaliteit, voor een prijs dat je je afvraagt hoe het uit kan. Vervolgens de kip in zijn geheel in een pekelbad gelegd, en hier een uurtje of 6 - 7 in laten rondzwemmen. Vervolgens te drogen gelegd in de koelkast.
Vanmiddag de kip uit de koelkast gehaald, en zijn rug eruit geknipt met de wildschaar, en zijn borstbeen met wat "duw en trekwerk" er ook uit gekregen.

Ik vind zelf de Road killed variant lekkerder dan de BCC, het is namelijk veel makkelijker om het velletje knapperig te krijgen, en tsja das gewoon iets lekker vind ik. bijkomend voordeel: nadat de kip klaar is, is deze veel makkelijker te portioneren doordat de rug en borstbeen er al uit is. Is ook een bijkomend voordeel met vlees op ruim 70 graden onder je handen ligt.

Onderstaand het kippetje welke ligt te wachten tot de Q op temperatuur is, en dat duurt niet lang meer. Lekker ingesmeerd met de Noskos all pupose BBQ rub:
download


Zojuist het kippetje op de Weber gelegd, samen met een handje vol berkenhout welke als rookhout dient. Vindt berk erg lekker in combinatie met kip, niet te overheersend, maar wel een lekkere rooksmaak. Zeker de moeite waard om eens te proberen, makkelijk te herkennen aan de wit/zilverkleurige bast:
download


Vervolgens de thermometer om zijn plaats, en instellen op 74 graden. Heerlijk gezicht zo'n lekker rokende Q! Nu is het grote wachten begonnen, kan de dame mooi op temperatuur komen.
download


En na ongeveer 1,5 uur wachten begon er wat te piepen in de tuin, om aan te geven dat onze dame de 74 graden had bereikt.
Vervolgens de Weber vol lucht gegeven, waarbij de temperatuur vlot omhoog klom. vervolgens het kippetje aan beide kanten ongeveer 1.5 minuut direct boven de hete kolen gelegd. Hierdoor wordt het velletje heerlijk knapperig, wat het geheel nog lekkerder maakt. Wel goed oppassen, risico is namelijk dat het te hard gaat en het knapperige plaats maakt voor verbrand.

download


Wat vonden we ervan: Het was niet de eerste keer, dus we wisten ongeveer wel wat er zou komen, maar het is en blijft een heerlijk gerecht welke regelmatig hier op het menu te vinden is. Lekker sappig, knapperig velletje, en het pekel bad voor de tijd doet het kippetje zeker goed (mals en sappig). M'n zoon vloog nog een keer naar de kraan om een bekertje water te halen, bleek ie op een peper korrel te hebben gebeten welke er nog in zat van het pekel badje  :D  :p
Samengevat: voor herhaling vatbaar!
 
Ben benieuwd naar het resultaat....
 
Resultaat heeft iets langer moeten duren dan verwacht... maar wel de moeite waard. Kippetje was weer super gelukt!
 
Lekker hoor, deze staat bij mij nog op de TODO.
 
Terug
Bovenaan Onderaan