- Berichten
- 46
- Voordat ik me ga wagen aan PP's of BCC's ( jaaa, ik krijg de afkortingen al aardig onder de knie!) heb ik besloten om eens af te trappen met een beenhammetje. Ik zal hierbij mijn ervaringen en verbeterpunten aangeven. In de eerste plaats om ze zelf niet te vergeten :-[. Daarnaast zijn ze mogelijk ook bruikbaar voor collega-startende-BBQers...
Voorbereiding:
Een paar dagen geleden heb ik kennis gemaakt met Martijn van "Vuur en Rook". Ik moest daar toch in de buurt zijn. Mijn voorgenomen aanschaf van een paar busjes "wrap en glaze", resulteerden in een halve kofferbak vol barbecue spullen.
voor deze sessie uitgestald:
Beenhammetje a 600 gram
Big Bob Gibson BBQ rub
Blues Hog BBQ sauce
20 Ecosim briketten
Handvol Jack Daniels rooksnippers
Eerst het hammetje in de kruiden gezet:
Briketten in de starter en wachten tot alles wit is. Briketten in bbq geplaatst ( indirect).
Tot de conclusie komen dat ik beter had kunnen wachten tot de briketten echt wit en heet zijn. Wachten....
Bij temperatuur van 150 graden, hammetje erop, kerntempmeter op 62 gaden ingesteld.
Heeeeel erg m'n best doen om niet te kijken of alles goed gaat. ( gedeeltelijk gelukt 8)
Na een uur tot de conclusie komen dat de kerntemperatuur bijna is gehaald, maar dat ik vergeten ben te glazen... Alsnog gedaan.
Tijd om het vlees te laten rusten en herinneren dat ik er nog een foto van moet maken. ( moet maar even vlug met telefoon, geen denderende foto, dus)
Hierbij het eindresultaat:
Tijdens het rusten van het vlees vlug een salade in elkaar gedraaid en wat bruchetta's geroosterd. ( stokbrood, olijfolie, knoflook, oregano, basilicum)
Weer rustig worden en... eten!
Het was inderdaad smullen en smaakt naar meer. Hele hammetje is op gegaan! ( de rest ook, trouwens)
Leerpunten ( in de eerste plaats voor mezelf, mogelijk ook bruikbaar voor anderen):
Briketten heet laten worden. En het ook echt doen!
20 briketten is ( in mijn BBQ) goed voor 150 graden
Jack Daniel snippers ruiken echt naar Whisky. Zeker als ze roken!
Op tijd glazen
Kerntemperatuur volgende sessie eens op 60 graden zetten
Aankomende week de buren uitnodigen voor sessie. Al was het maar om te voorkomen dat ze denken dat ik een illegale whisky stokerij ben begonnen!
Aanvullende tips van de pro's zijn uiteraard van harte welkom!