- Berichten
- 371
Hoi,
Na een paar tropenjaren met babies en andere drukte, recent besloten weer wat actiever te gaan BBQ-en.
Vandaar dat ik bij terugkomst van m'n vakantie meteen een halve Boston Butt (3250gr) heb besteld bij beefensteak.
Deze werd gisteravond bezord, en na een paar uur ontdooien in een waterbad (en een nacht op het aanrecht) voelde het varkentje vanochtend niet meer bevroren aan en kon er dus begonnen worden met de voorbereiding.
De gebruikte rub is Southern Succor Pork Rub (bedankt Dennis!).
Om 8.15u ging de rub er op. Om 9.15u ging de Butt op de Weber.
Om 16.15u gaf de thermometer 92C aan en na wat prikken met de voeler, vond ik het voldoende zacht voelen om de Butt te laten rusten op het aanrecht. Na een uurtje rusten heb ik de Butt uit elkaar getrokken.
Plaatjes zeggen meer dan woorden, dus bij deze:






Na 5 uur de Butt in een alu-bakje gedaan (De bark was goed, rub krabte je er niet vanaf). Ingesmeerd met een glaze (Bull's-Eye Sweet Whisky glaze), daarover nog wat rietsuiker en een paar plakken roomboter en de boel afgesloten met alu-folie. Daarna weer op de BBQ.


De kolen zijn maar voor de helft aangegaan, toch wist ik een temperatuur van rond de 120C te houden.

Uurtje laten rusten op 't aanrecht voor het 'pullen'.

Eindresultaat. Na het uit elkaar trekken heb ik nog wat vocht uit het alu bakje gebruikt en die over het vlees gedaan om het lekker sappig te houden.
Op bord heb er ook nog wat van diezelfde glaze overheen gedaan, het was heerlijk!
Ik ben aangenaam verrast hoe gemakkelijk het ging op zo'n keteltje. Toegegeven ik keek elk uur en stelde de ventilatie bij zodat de temperatuur rond de 110-120 graden zou blijven. Even een halve dag weggaan was misschien wel mogelijk maar de temp was niet enorm stabiel. Misschien iets wat beter gaat in een WSM of een keramisch eitje (?). Daarbij was het weer vandaag natuurlijk ook niet slecht dus daar heb ik ook geluk mee gehad, denk ik.
Dingen die ik de volgende keer anders zou doen?
- Misschien het vlees injecteren voordat ik het op de BBQ doe
- Het vet er af trimmen ipv laten zitten. Dit heb ik namelijk met het 'pullen' verwijderd en daarmee voelde het ook alsof ik een deel van de bark/kruiden heb weggelaten.
- Een thermometer gebruiken die zowel de dome-temp meet als de vleestemperatuur. Nu had ik nog een enkele voeler. (mijn keteltje is nog van voor het thermometer in het deksel tijdperk).
Reacties / tips / vragen? Ik hoor het graag.
Na een paar tropenjaren met babies en andere drukte, recent besloten weer wat actiever te gaan BBQ-en.
Vandaar dat ik bij terugkomst van m'n vakantie meteen een halve Boston Butt (3250gr) heb besteld bij beefensteak.
Deze werd gisteravond bezord, en na een paar uur ontdooien in een waterbad (en een nacht op het aanrecht) voelde het varkentje vanochtend niet meer bevroren aan en kon er dus begonnen worden met de voorbereiding.
De gebruikte rub is Southern Succor Pork Rub (bedankt Dennis!).
Om 8.15u ging de rub er op. Om 9.15u ging de Butt op de Weber.
Om 16.15u gaf de thermometer 92C aan en na wat prikken met de voeler, vond ik het voldoende zacht voelen om de Butt te laten rusten op het aanrecht. Na een uurtje rusten heb ik de Butt uit elkaar getrokken.
Plaatjes zeggen meer dan woorden, dus bij deze:






Na 5 uur de Butt in een alu-bakje gedaan (De bark was goed, rub krabte je er niet vanaf). Ingesmeerd met een glaze (Bull's-Eye Sweet Whisky glaze), daarover nog wat rietsuiker en een paar plakken roomboter en de boel afgesloten met alu-folie. Daarna weer op de BBQ.


De kolen zijn maar voor de helft aangegaan, toch wist ik een temperatuur van rond de 120C te houden.

Uurtje laten rusten op 't aanrecht voor het 'pullen'.

Eindresultaat. Na het uit elkaar trekken heb ik nog wat vocht uit het alu bakje gebruikt en die over het vlees gedaan om het lekker sappig te houden.
Op bord heb er ook nog wat van diezelfde glaze overheen gedaan, het was heerlijk!
Ik ben aangenaam verrast hoe gemakkelijk het ging op zo'n keteltje. Toegegeven ik keek elk uur en stelde de ventilatie bij zodat de temperatuur rond de 110-120 graden zou blijven. Even een halve dag weggaan was misschien wel mogelijk maar de temp was niet enorm stabiel. Misschien iets wat beter gaat in een WSM of een keramisch eitje (?). Daarbij was het weer vandaag natuurlijk ook niet slecht dus daar heb ik ook geluk mee gehad, denk ik.
Dingen die ik de volgende keer anders zou doen?
- Misschien het vlees injecteren voordat ik het op de BBQ doe
- Het vet er af trimmen ipv laten zitten. Dit heb ik namelijk met het 'pullen' verwijderd en daarmee voelde het ook alsof ik een deel van de bark/kruiden heb weggelaten.
- Een thermometer gebruiken die zowel de dome-temp meet als de vleestemperatuur. Nu had ik nog een enkele voeler. (mijn keteltje is nog van voor het thermometer in het deksel tijdperk).
Reacties / tips / vragen? Ik hoor het graag.