- Berichten
- 6.775

Voor 1 kilo schouderkarbonade zonder bot heb ik gebruikt:
1 TS zout
3/4 TS zwarte peper
2 TBS olijfolie
1 ui in ringen
3 knoflook ( gesnipperd, niet geperst)
1 C kippenbouillon ( van een kuipje)
1 kaneelstokje.
1/4 en 1/8 C verse jus en zest 1 1/2 sinaasappel
2 TBS limoensap en zest van 1 limoen
*3/4 TS chilipoeder ( geen mengsel)
*3/4 TS komijn
*1/2 TS paprikapoeder
*1/4 TS koriander gemalen
*1/4 TS cayennepeper
*1 1/2 TS gedroogde oregano
( het kruidenmengsel heb ik niet helemaal gebruikt, zo'n 3/4 ervan, wel wat extra zout toegevoegd.)

Ei voorverwarmen op 150C, platesetter erin. Vlees bestrooien met peper en zout, aanbakken in de olijfolie.

Vlees uit pan, en uien bakken tot lichtbruin, als ze bijna bruin zijn, knoflook erbij ( anders verbrand het).

Bij de ui/knolook, de bouillon, jus en zest en kaneelstokje. Even opkoken, en aanbaksel pan los schrapen. Helft kruidenmengsel en helft zest aan vocht toevoegen, vlees erdoor, en bestrooien met kruidenmengsel. ( hoeft niet helemaal op, als je het niet te pittig wil). Vlees erbij, rest zest er overheen .

Geen deksel op de pan, sappen moeten inkoken. Na 1 uur het vlees omscheppen, en proeven of er nog kruiden of zout bij moet. Nog 1 uur laten koken, let wel op dat het niet helemaal droog kookt. Trek het vlees in stukjes uit elkaar. je kunt het nog uit het restant sap halen, op een bakplaat verder knisperiger maken, dat heb ik niet gedaan.

Totaal ongeveer 2 uur in Ei op 150C zonder deksel.
Erbij kidneybonensalade, salsa, zure room, soft tortilla's.

Wat zal ik zeggen? Het was een hele smaakvolle, maar ook voedzame maaltijd. De citrus en kaneel komen goed terug, en zijn heerlijk. Als je het vlees direct uit de pan proeft is het best pittig, maar met de andere dingen erbij komt het tot een heerlijke maaltijd. Zeker voor herhaling vatbaar.