Gisteren was er een neef van me langs die ik niet vaak zie want hij woont in Duitsland. Aangezien hij ook wel kook en bbq fanaat is was het vanzelfsprekend dat ik iets moois voor hem ging maken.
Gekozen voor porchetta met als klein experiment dat ik ging proberen om met de looftlighter de zwoerd echt als crackling te krijgen.
Eerst de zwoerd ingesmeerd met zout en baking soda en een nachtje in de koelkast gezet.
Afgespoeld, kruiden erop (salie, venkelzaad, tijm, zout, peper en wat citroenrasp) en opgerold.
Bbq richting de 130 gestookt, stukje appelhout erbij, thermometer erin en vervolgens ouwehoeren en biertjes drinken.
Na redelijk wat ouwehoeren en biertjes verder zaten we na 2,5 uur op de 75 graden intern.
Vervolgens met de looftlighter aan de slag en dat ging eigenlijk best heel goed. Op veel stukken echt dat gepofte effect. Wel lastig om het over het hele stuk gelijkmatig te krijgen en het krulde zoals te zien is ook behoorlijk op, wat het ook lastiger maakte.
Als ik het nog een keer zou doen ga ik denk ik de zwoerd insnijden waardoor je hopelijk minder van dat opkrullen krijgt.
Geen foto's van het aansnijden gemaakt, want we hadden geloof ik honger.
Smaak had nog wat beter gekund, de smaak van de kruiden was er niet echt genoeg ingetrokken vond ik. Volgende keer misschien nog iets dieper insnijden en wat langer laten staan.
Al met al, prima geslaagd.
Gekozen voor porchetta met als klein experiment dat ik ging proberen om met de looftlighter de zwoerd echt als crackling te krijgen.
Eerst de zwoerd ingesmeerd met zout en baking soda en een nachtje in de koelkast gezet.
Afgespoeld, kruiden erop (salie, venkelzaad, tijm, zout, peper en wat citroenrasp) en opgerold.
Bbq richting de 130 gestookt, stukje appelhout erbij, thermometer erin en vervolgens ouwehoeren en biertjes drinken.
Na redelijk wat ouwehoeren en biertjes verder zaten we na 2,5 uur op de 75 graden intern.
Vervolgens met de looftlighter aan de slag en dat ging eigenlijk best heel goed. Op veel stukken echt dat gepofte effect. Wel lastig om het over het hele stuk gelijkmatig te krijgen en het krulde zoals te zien is ook behoorlijk op, wat het ook lastiger maakte.
Als ik het nog een keer zou doen ga ik denk ik de zwoerd insnijden waardoor je hopelijk minder van dat opkrullen krijgt.
Geen foto's van het aansnijden gemaakt, want we hadden geloof ik honger.
Smaak had nog wat beter gekund, de smaak van de kruiden was er niet echt genoeg ingetrokken vond ik. Volgende keer misschien nog iets dieper insnijden en wat langer laten staan.
Al met al, prima geslaagd.