- Berichten
- 865
Zo vandaag een dagje thuis met de kleine, goed moment om weer eens een maaltijd van de BBQ te maken..
Via Ursje en -Danny- een recept voor pompoensoep (waarbij de pompoen gerookt en gegrild word) en wilde ook nog eens brood maken op de BBQ dus dat leek me een goede combi.
Aan de slag met de pompoensoep:
Ingredi?nten:
- Pompoen (1 a 2 kilo) --> ik had 2 fles pompoenen a 1300 gram.
- 2 grote uien (150 gram)
- 3 dunne preitjes in ringen gesneden (ik heb lente-ui gebruikt)
- 2 teentjes knoflook (knoflook kan er nooit genoeg in zitten dus ik zeg 4
)
- 50 gram spekblokjes (of een heel pakje
)
- 50 gram hamblokjes
- 3 bouillonblokjes
- 1 laurierblad
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel honing
- beetje tijm/paprikapoeder/peper/zout
Pompoen schillen (hoeft niet persee) en ontdoen van pitten. vervolgens in plakken snijden (heb 2cm dik aangehouden).
BBQ opstoken en voorzien van wat rookhout (ik heb hickory gebruikt) en vervolgens eerst de pompoenplakken indirect roken en vervolgens grillen:
Snijd de pompoen in blokjes, hak de knoflook fijn en snipper de uien. De prei/lente-ui in fijne ringen snijden (later pas nodig).
Dan olie in de pan (grote pan) en de spekblokjes aanbakken en de gesnipperde uien + knoflook fruiten.
Voeg daarna de pompoen in blokjes toe met evenveel water als je pompoen hebt gebruikt (in mijn geval dus 1300ml) en het laurierblad.
Breng dit aan de kook en laat daarna 30 minuten zachtjes doorkoken.
Ondertussen kun je mooi het brood voorbereiden.
Ingredi?nten:
- 100 gram zware olijven in plakjes (80 gram uitgelekt)
- 100 gram groene olijven in plakjes (80 gram uitgelekt)
- 120 gram gemarineerde tomaten (in stukjes gesneden)
- 350 g bloem
- 0.5 tl zout
- 250 ml water
- 2 el olijfolie
- 7 g droge gist
Kneed een deeg van de bloem, zout, water, olie en gist en meng de olijven en tomaten erdoor (eerst bloem en gist mengen).
Laat in een kom, afgedekt met een vochtige theedoek op een warme plek, rijzen tot het volume verdubbeld is (ongeveer een uur).
En weer terug naar de soep....
Verwijder het laurierblad en pureer het overige tot een mooi egaal geheel.
Breng vervolgens op smaak met bouillonblokjes, zout, peper, beetje tijm en een beetje paprikapoeder.
Voeg de prei/lente-ui ringetjes toe en de hamblokjes en laat dit nog even zachtjes doorkoken.
En weer naar het brood.....
Duw de lucht uit het deeg en verdeel het in 4 porties. Maak er mooie bolletjes van en leg ze op de pizzasteen met bakpapier (dit kan natuurlijk ook prima in de DO).
Laat ze nog 10 minuten, afgedekt met een vochtige theedoek op een warme plek, rijzen.
Bak de broodjes in circa 20 minuten (BBQ op circa 180 graden) goudbruin en gaar (kunt altijd controleren met een sat?prikker).
Even het bordje opmaken voila.....
Ohja..... de honing moet er net voor het serveren nog in, ik was deze totaal vergeten en heb hem niet gemist
Als toetje hadden we nog de appelbom gemaakt (met als toevoeging een vulling van brie):
recept: https://bbq-helden.nl/recepten/appelbom-met-spek-bbq-saus/
Zo dat was een goed vullende maaltijd van de BBQ...
Soep: Heel lekker, die rooksmaak voegt echt wat toe (thanks Ursje en -Danny-)
Brood: Op zich lekker, maar ik heb lekkerder gegeten.... deze moeten we dus nog eens proberen.
Dessert: Phoe, machtig maar wel erg lekker.... (de brie heeft geen toegevoegde waarde trouwens).
Via Ursje en -Danny- een recept voor pompoensoep (waarbij de pompoen gerookt en gegrild word) en wilde ook nog eens brood maken op de BBQ dus dat leek me een goede combi.
Aan de slag met de pompoensoep:
Ingredi?nten:
- Pompoen (1 a 2 kilo) --> ik had 2 fles pompoenen a 1300 gram.
- 2 grote uien (150 gram)
- 3 dunne preitjes in ringen gesneden (ik heb lente-ui gebruikt)
- 2 teentjes knoflook (knoflook kan er nooit genoeg in zitten dus ik zeg 4

- 50 gram spekblokjes (of een heel pakje

- 50 gram hamblokjes
- 3 bouillonblokjes
- 1 laurierblad
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel honing
- beetje tijm/paprikapoeder/peper/zout

Pompoen schillen (hoeft niet persee) en ontdoen van pitten. vervolgens in plakken snijden (heb 2cm dik aangehouden).
BBQ opstoken en voorzien van wat rookhout (ik heb hickory gebruikt) en vervolgens eerst de pompoenplakken indirect roken en vervolgens grillen:

Snijd de pompoen in blokjes, hak de knoflook fijn en snipper de uien. De prei/lente-ui in fijne ringen snijden (later pas nodig).
Dan olie in de pan (grote pan) en de spekblokjes aanbakken en de gesnipperde uien + knoflook fruiten.
Voeg daarna de pompoen in blokjes toe met evenveel water als je pompoen hebt gebruikt (in mijn geval dus 1300ml) en het laurierblad.
Breng dit aan de kook en laat daarna 30 minuten zachtjes doorkoken.

Ondertussen kun je mooi het brood voorbereiden.
Ingredi?nten:
- 100 gram zware olijven in plakjes (80 gram uitgelekt)
- 100 gram groene olijven in plakjes (80 gram uitgelekt)
- 120 gram gemarineerde tomaten (in stukjes gesneden)
- 350 g bloem
- 0.5 tl zout
- 250 ml water
- 2 el olijfolie
- 7 g droge gist

Kneed een deeg van de bloem, zout, water, olie en gist en meng de olijven en tomaten erdoor (eerst bloem en gist mengen).
Laat in een kom, afgedekt met een vochtige theedoek op een warme plek, rijzen tot het volume verdubbeld is (ongeveer een uur).

En weer terug naar de soep....
Verwijder het laurierblad en pureer het overige tot een mooi egaal geheel.
Breng vervolgens op smaak met bouillonblokjes, zout, peper, beetje tijm en een beetje paprikapoeder.
Voeg de prei/lente-ui ringetjes toe en de hamblokjes en laat dit nog even zachtjes doorkoken.

En weer naar het brood.....

Duw de lucht uit het deeg en verdeel het in 4 porties. Maak er mooie bolletjes van en leg ze op de pizzasteen met bakpapier (dit kan natuurlijk ook prima in de DO).
Laat ze nog 10 minuten, afgedekt met een vochtige theedoek op een warme plek, rijzen.


Bak de broodjes in circa 20 minuten (BBQ op circa 180 graden) goudbruin en gaar (kunt altijd controleren met een sat?prikker).

Even het bordje opmaken voila.....

Ohja..... de honing moet er net voor het serveren nog in, ik was deze totaal vergeten en heb hem niet gemist

Als toetje hadden we nog de appelbom gemaakt (met als toevoeging een vulling van brie):
recept: https://bbq-helden.nl/recepten/appelbom-met-spek-bbq-saus/







Zo dat was een goed vullende maaltijd van de BBQ...
Soep: Heel lekker, die rooksmaak voegt echt wat toe (thanks Ursje en -Danny-)
Brood: Op zich lekker, maar ik heb lekkerder gegeten.... deze moeten we dus nog eens proberen.
Dessert: Phoe, machtig maar wel erg lekker.... (de brie heeft geen toegevoegde waarde trouwens).