BasBQ
Beef en Steak

Pizza avondje met het gezin

 
 
 
 
 
 

mrooding

Administrator
Forumleiding
Berichten
1.164
Sinds de verbouwing en verhuizing naar ons nieuwe huis is het van mijn kant ijzig stil geweest op het forum. In die ijzige stilte heb ik wel gestaag verder geklust aan mijn droom kookplekje in de buitenlucht. En het onderwerp van deze maand 'pizza' was het ultieme moment om eindelijk weer eens wat te delen met het forum!

De overkapping is al sinds juni vorig jaar klaar en het meubel wat ik in de vorige tuin had staan, had zijn plekje ondertussen al gekregen. Er ontbrak alleen nog iets aan...
1713681503318.png


Ik had al een aantal jaar een Ooni en dat was een fantastisch apparaat om pizza's te maken. Maar mijn hartje begeerde iets waarmee ik sneller meerdere pizza's kon maken. Na wat grasduinen op Marktplaats kwam ik een gepassioneerde Italiaan tegen die helaas afscheid moest nemen van zijn RVS Edil Planet Pizzaioli. Wonder boven wonder paste het gevaarte van 120kg echt net aan in de auto :oops:
1713681355783.png


Na een aantal weken op een tijdelijk plekje buiten de overkapping gestaan te hebben waren alle RVS onderdelen voor de schoorsteen binnen en kreeg hij een permanent plekje naast de egg.
1713681407363.png


Met alles in gereedheid was er dus geen excuus meer om niet deel te nemen aan deze wedstrijd!

Naast BBQen, bak ik ook nog met regelmaat (of onregelmaat) een zuurdesembrood. De pizza's die ik het laatste half jaar maak, zijn in de regel ook altijd zuurdesempizza's met lange fermentatie. Donderdagmiddag begon ik dus met een goed gevoerde starter het deeg te maken. Het recept wat ik gebruik voor 3 bolletjes is als volgt:

Tipo 00/2 bloem480
Starter9620%
Totaal bloem528
Water268.860%
Zout10.562%
Olijfolie10.562%

1713681964062.png

1713681970987.png


Na een aantal uur rijzen en wat stretch & folds ging het deeg 's avonds de koelkast in. Dit blijft vervolgens tot zaterdagmiddag in de koelkast.

Ik had bedacht om een aantal verschillende pizza's te maken. Sowieso eet mijn dochter het liefst Margherita. Maar ik wilde voor de wedstrijd toch ook nog een BBQ element toevoegen. Ik ben zelf erg fan van BBQ chicken dus besloot op vrijdag de brine te maken voor Noskos' zijn gerookte kipfilets. Dat recept ga ik hier niet herhalen maar het zag er zo uit:
1713681990150.png

1713681853943.png


Over het algemeen kijk ik op de dag van het bakken naar hoe groot de bolletjes zijn geworden (dit verschilt nog wel eens in mijn ervaring). Ik wil ze altijd 1-2 uur van te voren uit de koelkast halen zodat ze op temperatuur komen (hierdoor trekken ze minder terug als je ze stretched). Ik vond dat de bolletjes nog wel wat verder mochten fermenteren en besloot ze rond 13:00 uit de koelkast te halen. Op dat moment zagen ze er als volgt uit:
1713682013573.png


Met de Q op 110 graden en een heerlijk stukje kers waren de kippetjes klaar om bereid te worden:
1713682045553.png

1713682067295.png


Eenmaal klaar heb ik 1 kipfilet in blokjes gesneden. Natuurlijk met mijn onlangs zelf gesmede damascus stalen mes :love:
1713682133627.png


Het voordeel van een RVS pizzaoven is dat het geen eeuwigheid duurt om warm te worden. Dit - plus het immense gewicht van een stenen oven - waren voor mij de 2 redenen om voor RVS te kiezen. Ik steek de oven ongeveer 45 minuten voor aanvang aan. Paar kleinere blokjes hout met 2-3 wokkels en klaar is kees.
1713682273727.png

1713682282613.png



Ondertussen heb je genoeg tijd om de nodige voorbereidingen te treffen: mozzarella laten uitlekken, tomatensaus maken (San Marzano + wat verse basilicum en wat zout - meer niet), rode ui, paprika, pittige Italiaanse salami, ....
1713682356626.png


Toen de oven eenmaal ~400 graden was begon ik aan de eerste pizza. Ik begin altijd eerst met de pizza van de kids. In dit geval 1x een margherita.
1713682410039.png
1713682415768.png
1713682422000.png
1713682434060.png
1713682442553.png



De tweede pizza was volgens recept van mijn broer. Mijn Ooni is naar hem toe gegaan en vorige keer mochten we daar smullen van dit recept, wat erg goed beviel.

Recept:

- Tomatensaus
- Mozzarella
- Plukjes Nduja
- Paar schijfjes rode peper
- Burrata + paar blaadjes basilicum (na bakken)

1713682532669.png
1713682543229.png
1713682554070.png
1713682572230.png
1713682585692.png
1713682596734.png
1713682609439.png
1713682620775.png
1713682631064.png
1713682653008.png
1713682671221.png


De laatste pizza van de avond was de BBQ chicken.

Recept:
- BBQ saus ipv tomatensaus
- Mozzarella
- stukjes kip
- rode ui
- paprika
- pittige Italiaanse salami (doe ik normaal niet maar die had ik onlangs gekocht dus hey waarom niet)

Vervolg in deel 2 👇
 
Laatst bewerkt:
Zien er goed uit zeg. En een schitterende oven!
 
Wat een heerlijk verslag en foto's!! 👏😍
 
Wow Marc, wat een fantastisch avontuur en wat een heerlijke foto's heb je gemaakt! Fijn dat je weer 'terug' bent, dat gaan we vieren met een extra camera sticker denk ik!
 
Mooie plek heb je zo gecreëerd Marc! Die pizza oven is wel de kers op de taart.
 
B A N G E L IJ K E repo! Fantastische pizza en prachtig in beeld gebracht...

Verstuurd vanaf mijn SM-S906B met Tapatalk
 
Ziet er top uit....

Voor rond 19.00 uur graag bezorgd in Alkmaar

1 x large met oa sardientjes en blauweschimmel kaas
1 x salami
1 x ham kaas ui
Wat een top apparaat en ziet er MEGA gaaf uit zo onder je veranda
 
Ziet er top uit....

Voor rond 19.00 uur graag bezorgd in Alkmaar

1 x large met oa sardientjes en blauweschimmel kaas
1 x salami
1 x ham kaas ui
Wat een top apparaat en ziet er MEGA gaaf uit zo onder je veranda
sorry, je moet echt 3 dagen van te voren bestellen i.v.m. het deeg ;)
 
Booooo! Ik ben stiekem een beetje jaloers op jouw mooie RVS Edil Planet Pizzaioli 😍 wat een heerlijke pizza’s komen daar uit! Mooi stekje heb je ook 😀
 
Ziet er fantastisch uit marc! Even een vraag omtrent de pizza oven ik twijfel dus om een stenen of RVS. Oven aan te schaffen, ik neig meer naar steen omdat ik heb gelezen dat de tempratuur daar makkelijker stabiel te houden is, wat zijn jou bevindingen ? Ik hoor het graag van je groetjes tim
 
Ziet er fantastisch uit marc! Even een vraag omtrent de pizza oven ik twijfel dus om een stenen of RVS. Oven aan te schaffen, ik neig meer naar steen omdat ik heb gelezen dat de tempratuur daar makkelijker stabiel te houden is, wat zijn jou bevindingen ? Ik hoor het graag van je groetjes tim

Steen zal ongetwijfeld de warmte nog beter vasthouden maar ik heb met deze oven echt nog niet het idee gehad dat de temperatuur niet stabiel is. Hij blijft ontzettend makkelijk en lang warm. Steen blijft, eenmaal warm, makkelijk de hele nacht warm. De vraag is of je het echt nodig hebt. Er staat namelijk wel tegenover dat je uren aan het stoken bent voordat je pizza kan maken. Met de RVS open ben je na een half uur, max 45 minuten gewoon klaar om te bakken. Het is niet zwart wit, voor alles valt dus wat te zeggen. Kijk vooral naar wat je er mee beoogt te doen
 
Klopt helemaal.
Ik had vroeger een brandhout klant met een prachtige stenen pizza oven ik de tuin.
Hij kocht van mij hout en houtbriketten om daarin te stoken.
Hij vertelde mij dat hij ook een kleine metalen gasoven had.
Die gebruikte hij voor pizza te maken voor hemzelf en de vrouw.
De grote stenen gebruikte hij al de ganse familie kwam.
 
Ziet er allemaal weer prachtig uit Marc, straks gaan de mensen je nog Mario de Pizza specialist noemen. :)
 
Terug
Bovenaan Onderaan