- Berichten
- 125
We hebben natuurlijk de mooiste hobby ter wereld, maar er kleeft wel één nadeel aan. Als je na jaren oefenen een burger of spareribs tot in perfectie kunt bereiden komt de lat voor anderen ook hoger te liggen.
Waarschijnlijk kennen jullie het gevoel wel dat je in een restaurant spareribs besteld en je denkt: 'geen rooksmaak' of 'niet off the bone'. Voor burgers heb je al snel hetzelfde: zompig broodje, doorbakken hamburgers enz. enz
Gelukkig zijn er uitzonderingen. Voor mij is Ruben's Burger in Haarlem zo'n uitzondering. Één van die plaatsen waar je ook als perfectionist veilig terecht kunt. Waar de kaart vol verrassende combinaties staat, die stuk voor stuk ambachtelijk bereid worden en waar de burgers medium rare tussen je met toppings overladen broodje gelegd worden.
Toen ik zaterdag bezoek kreeg moest ik een maaltje bedenken voor 5 volwassenen en 6 kinderen. Een aantal bbq-boeken verder had ik nog niet echt een recept gevonden waar ik enthousiast van werd. Totdat de 'Pittige Tante' van Ruben's Burger me te binnen schoot. Voor mij een favoriet bij hun op de kaart. Die ga ik maken!
Snel naar de winkel voor de nodige supplies. Heerlijke verse brioche broodjes van de bakker: check! Gehakt: check! Groente: check! Totdat ik chipotle nodig had... Dat was niet te vinden. Na ja, dan maar ingemaakte jalepeño's.
En voor international bacon day maar even een blokje gerookt spek meegenomen. Daar snij je net wat mooiere, dikke plakken van dan een pakje ontbijtspek van de super. Misschien niet zo episch als zelf een heel buikspek pekelen en roken, maar ach, hij telt voor de badge.
Met de boodschappen in the pocket thuis alles gaan voorbereiden. Na een tijdje hakken en zagen had ik het volgende klaar liggen (mochten jullie hem ook een keer willen maken):
Toen die kleine vogeltjes die met hun bekkies open om eten lopen te piepen gevoederd. Zij kregen de light variant: een burgertje op een zacht kadetje met patat.
Daarna doorpakken voor het echte werk. De broodjes kort getoast en van een blaadje sla voorzien:
Ligt toch best snel vol zo'n werkblad
Daarna de burgers erop. Tegelijk de bacon en de chorizo nog een beetje opgewarmd:
Omkeren en een plak "kaas" erop. Ja, ik weet het. Zo mag het eigenlijk niet heten, maar stiekem is het wel verschrikkelijk lekker
Daarna als een gek de broodjes gestapeld. Je wilt toch het liefst allemaal een warme burger. Het was wel Jenga voor gevorderden, maar een bamboe prikkertje op het eind hield de boel keurig op zijn plek:
Man man man, dat was smullen! Heerlijk mals brood, een sappige burger, de punch van de jalepeño en de chorizo en een krokantje van de tortilla chips. The heat werd geblust met een frisse Corona.
Wat een gezellige avond was het zo. Die kids schelen niet zo veel in leeftijd, die hielden elkaar wel bezig. En ze zaten heerlijk te smullen van de burgers van ome Rolf. Moet je zien, het lijkt wel een kinderdagverblijf zo
Bedankt weer voor het lezen!
Waarschijnlijk kennen jullie het gevoel wel dat je in een restaurant spareribs besteld en je denkt: 'geen rooksmaak' of 'niet off the bone'. Voor burgers heb je al snel hetzelfde: zompig broodje, doorbakken hamburgers enz. enz
Gelukkig zijn er uitzonderingen. Voor mij is Ruben's Burger in Haarlem zo'n uitzondering. Één van die plaatsen waar je ook als perfectionist veilig terecht kunt. Waar de kaart vol verrassende combinaties staat, die stuk voor stuk ambachtelijk bereid worden en waar de burgers medium rare tussen je met toppings overladen broodje gelegd worden.
Toen ik zaterdag bezoek kreeg moest ik een maaltje bedenken voor 5 volwassenen en 6 kinderen. Een aantal bbq-boeken verder had ik nog niet echt een recept gevonden waar ik enthousiast van werd. Totdat de 'Pittige Tante' van Ruben's Burger me te binnen schoot. Voor mij een favoriet bij hun op de kaart. Die ga ik maken!
Snel naar de winkel voor de nodige supplies. Heerlijke verse brioche broodjes van de bakker: check! Gehakt: check! Groente: check! Totdat ik chipotle nodig had... Dat was niet te vinden. Na ja, dan maar ingemaakte jalepeño's.
En voor international bacon day maar even een blokje gerookt spek meegenomen. Daar snij je net wat mooiere, dikke plakken van dan een pakje ontbijtspek van de super. Misschien niet zo episch als zelf een heel buikspek pekelen en roken, maar ach, hij telt voor de badge.
Met de boodschappen in the pocket thuis alles gaan voorbereiden. Na een tijdje hakken en zagen had ik het volgende klaar liggen (mochten jullie hem ook een keer willen maken):
- Hamburgers
- Plakjes cheddar (stiekem smeltkaas)
- Romaine sla
- Pico de galo met tomaat, rode ui, jalepeño's en limoen
- Bacon
- Chorizo
- Tortilla chips
Toen die kleine vogeltjes die met hun bekkies open om eten lopen te piepen gevoederd. Zij kregen de light variant: een burgertje op een zacht kadetje met patat.
Daarna doorpakken voor het echte werk. De broodjes kort getoast en van een blaadje sla voorzien:
Ligt toch best snel vol zo'n werkblad

Daarna de burgers erop. Tegelijk de bacon en de chorizo nog een beetje opgewarmd:
Omkeren en een plak "kaas" erop. Ja, ik weet het. Zo mag het eigenlijk niet heten, maar stiekem is het wel verschrikkelijk lekker

Daarna als een gek de broodjes gestapeld. Je wilt toch het liefst allemaal een warme burger. Het was wel Jenga voor gevorderden, maar een bamboe prikkertje op het eind hield de boel keurig op zijn plek:
Man man man, dat was smullen! Heerlijk mals brood, een sappige burger, de punch van de jalepeño en de chorizo en een krokantje van de tortilla chips. The heat werd geblust met een frisse Corona.
Wat een gezellige avond was het zo. Die kids schelen niet zo veel in leeftijd, die hielden elkaar wel bezig. En ze zaten heerlijk te smullen van de burgers van ome Rolf. Moet je zien, het lijkt wel een kinderdagverblijf zo

Bedankt weer voor het lezen!
Laatst bewerkt: