- Berichten
- 331
Gisteren voor het eerst paling gerookt. Stond hoog op het to-do lijstje en ik kreeg steeds meer vraag van vrienden om het eens te proberen. Berekend dat ik ongeveer 6 kilo kwijt kan op de speten dus appje rondgestuurd in de vriendenkring wie belangstelling had voor een kilootje (binnen 10 minuten vol
).
Palingen kwamen per post en waren keurig verpakt in zakken met wat vocht. Om half 11 de palingen aan de speten geregen om uit te lekken. Rond half 3 begonnen met langzaam drogen van de vis op ongeveer 40 tot 45 graden. Normaal ga ik na 45 minuten aan het garen beginnen maar nu heb ik toch een uur gedroogd omdat ik zeker wilde zijn dat ze goed droog waren. Hierna 30 minuten gegaard rond de 75 tot 85 graden. Ik stook uitsluitend op hout en dit keer eiken en een beetje beuken gebruikt. Hierna begonnen met afroken voor 45 minuten. Bedoeling was dat de temperatuur naar beneden zou gaan maar de houtmot vatte een aantal keer behoorlijk vlam en dus schoot de temperatuur uiteindelijk omhoog naar 90 graden. Les voor de volgende keer is dat ik een plantenspuit bij de hand heb en niet binnen moet gaan zoeken. Gelukkig geen negatieve gevolgen behalve dat een van de stukken zalm die er ook in lagen een beetje eiwit bovenop had. Paling was uiteindelijk heerlijk! Goed te fileren en sappig met een mooie rooksmaak. Op een wit broodje met Belgische mayonaise en wat botersla. Lekkerder wordt het niet! Nog een paar foto’s erbij dan.

Palingen kwamen per post en waren keurig verpakt in zakken met wat vocht. Om half 11 de palingen aan de speten geregen om uit te lekken. Rond half 3 begonnen met langzaam drogen van de vis op ongeveer 40 tot 45 graden. Normaal ga ik na 45 minuten aan het garen beginnen maar nu heb ik toch een uur gedroogd omdat ik zeker wilde zijn dat ze goed droog waren. Hierna 30 minuten gegaard rond de 75 tot 85 graden. Ik stook uitsluitend op hout en dit keer eiken en een beetje beuken gebruikt. Hierna begonnen met afroken voor 45 minuten. Bedoeling was dat de temperatuur naar beneden zou gaan maar de houtmot vatte een aantal keer behoorlijk vlam en dus schoot de temperatuur uiteindelijk omhoog naar 90 graden. Les voor de volgende keer is dat ik een plantenspuit bij de hand heb en niet binnen moet gaan zoeken. Gelukkig geen negatieve gevolgen behalve dat een van de stukken zalm die er ook in lagen een beetje eiwit bovenop had. Paling was uiteindelijk heerlijk! Goed te fileren en sappig met een mooie rooksmaak. Op een wit broodje met Belgische mayonaise en wat botersla. Lekkerder wordt het niet! Nog een paar foto’s erbij dan.