BasBQ
Beef en Steak

ook maar eens begonnen aan een ham..

ijkt nog goed te gaan Gijs, succes verder
 
We zitten op week 3, deze week niet op de zolder geweest dus het was even schrikken toen ik het vlees zo aantrof:

IMG_20161120_183834_20161120_191532_zpshtaarbh1.jpg


Gelukkig had ik er al over gelezen en valt witte/groene schimmel wel mee. Heb het met 50/50 azijn/water schoongemaakt met een theedoek en daarna weer droog gedept, dus hij kan weer terug op de spijker.

IMG-20161120-WA0021_20161120_191632_zpsi8ykbdyd.jpg


Hij zit nu op 1040gram dus dat is 20% gewicht verlies.
 
En week 4.... helaas weer veel schimmel... dus moet we aan gaan leren vaker per week te kijken...
Dat betekend ook dat mijn droogkast straks dus niet op de zolder komt te staan want dat maakt het niet praktisch.

foto:

IMG_20161127_103313_20161127_105641_zpsljlksvzp.jpg


hij zit nu op 937gram dus dat is ~29% gewichtsverlies.
 
Als ik de twee foto's vergelijk zit de schimmel toch op dezelfde plek ongeveer... denk dat het er iets mee te maken heeft dat het stuk vlees na het roken in de waterpan (zonder water) van de WSM is gevallen en daar wat stof/as deeltjes aan over heeft gehouden. De schimmel lijkt zich namelijk ook daar rondom te concentreren.

Volgende keer toch weer wat voorzichtiger..  :D
 
en alweer week 5, kleine waas van schimmel deze week, lijkt wel op de witte waas op de salami :)
toch maar even afgenomen met 50/50 azijn/water.... hij moet wel heeeeel lekker zijn gezien het werk dat we erin moeten steken :)

hij zit nu op 845 gram dat is 35% gewicht verlies.

IMG_20161204_194700_20161204_200622_zps5ivufmvx.jpg
 
Al het goede heeft tijd (en energie) nodig. Gaaf dat je iedere week post met de tussenstand, is leuk om te volgen. Ben benieuwd :D
 
En we zijn alweer in week 6, het gewicht is nog 772gram dus iets meer dan 40% gewicht verloren.
Vind dit voldoende en hij voeld ook behoorlijk stevig aan. Er was nog maar een heel klein beetje schimmel zichtbaar, dus dit heb ik nog maar een afgedaan. Nu een weekje laten rusten in een vacuum zak, en volgende wee eens aansnijden...

IMG_20161211_112449_20161211_114642_zpstiejxbjp.jpg


IMG_20161211_112439_20161211_114658_zpsjrctoeq1.jpg


IMG_20161211_114209_20161211_114622_zpsfrdapq3t.jpg


 
Spannend spannend!
 
en wederom (bijna) een week verder, alweer week 8 van dit avontuur. Vandaag de "ham" uit de vacu?m zak gehaald en eens doorgesneden, de planning is om hem morgen tijdens de triple-T bijeenkomst te serveren, dus is even kijken of hij van binnen niet aan het rotten is  :-O :-O.

En tada, hij ziet er best netjes van kleur uit en hij geurt ook nog eens heerlijk:

IMG_20161216_141645_20161216_200235_zps1altti4j.jpg


Dan maar snel een plakje proeven als test (ziek ben ik toch al):

IMG_20161216_141743_20161216_200321_zpsjc1kicw6.jpg


En hij smaakt ook wel goed, de rand is iets te hard ingedroogd maar hij is heel goed te eten, lekker zelfs (misschien ben ik bevooroordeeld)... wellicht een tikkeltje zout...  :-/

Is even naar de slager 3 deuren verder voor een onafhankelijk oordeel, en warempel hij vond hem zeer goed gelukt voor zo'n "jonge" ham, netjes doorkleurt en goed van smaak.
Hij rade me wel aan om de helft terug te leggen in een vacu?m zak voor een maand of 2, dan wordt hij nog lekkerder en zachter van..

Dus, de helft heeft hij gelijk voor me gesneden, de andere helft is weer de kelder in in een vacu?m zak tot over een maand of 2 :)

IMG-20161216-WA0019_20161216_200402_zpstqci8bqv.jpg


 
Relax, zon vriendelijke slager om de hoek.
 
Gaaf man.. Flinke klus...😳
 
Mooi project hoor.
Als je meer van die projecten wil doen dan raad ik je het boek van meneer wateetons aan. Hij kan je ook alles vertellen over charcuterie.
Mooi kerstkado :)

Eet smakelijk
 
Zo de maand of 2 zijn er bijna 3 geworden... vandaag de slager de rest maar eens laten snijden en dat ging al een stuk beter.
mooie dunne strakke plakjes.

IMG_20170304_140726_zpsfxooypcr.jpg


hij smaakt nog wat beter als vorige keer, maar blijf hem aan de zoute kant vinden, dus volgende keer minder zout gebruiken.
De helft is voor de komende week, de andere helft gaat de vriezer in.

tot het volgende project :p
 
Ziet er top uit
 
Terug
Bovenaan Onderaan