BasBQ
Beef en Steak

Ontdooien vlees

 
 

Freek92

Vuurmaker
Berichten
90
Ik ben wel benieuwd hoeveel uur jullie het vlees van tevoren uit de vriezer halen. Ik ging er vanuit dat een picanha van ruim 1kg wel met 24uur ontdooid zou zijn. Dit is dus niet het geval. En moet er dus even wat verschoven worden. Vandaag MOINK balls voor de eerste keer maken en dan morgen de picanha proberen. Het is allemaal geen probleem maar toch ben ik benieuwd hoe jullie dan doen.
 
Deze volg ik ook even.. Van wat ik heb kunnen vinden zijn er verschillende meningen. Zo zegt de een voor kleinere (een persoons stukken vlees) dat ontdooien een gevaar voor bacteries kan zijn dus gewoon op de bbq (low en slow) en zo ontdooien. Grote stukken vlees (kip, pulled pork) ontdooien in de koelkast (duurt langer maar geen/minder kans op bacterien).
Andere zeggen alles optijd ontdooien.. Maar hoe dan?
Dank voor dit draadje in iedergeval :)

Sent from my BV7000 PRO using Tapatalk

 
De snelheid van ontdooien hangt van veel factoren af.
Hoe koud is het vlees als het uit de vriezer komt? -18 of kouder?
Bij ontdooien in de koelkast: Hoe koud staat je koelkast? 7 graden of 4?
Als er luchtverplaatsing (wind / ventilator) is, gaat het ook sneller dan bij stilstaande lucht.
Hoe dik is het vlees op het dikste punt?
Als ik snel wil ontdooien, dan leg ik het (gevacumeerd) in koud water. Water geleidt temperatuur beter dan lucht.
Met stromend water gaat het nog sneller :)
 
Ren? zei:
De snelheid van ontdooien hangt van veel factoren af.
Hoe koud is het vlees als het uit de vriezer komt? -18 of kouder?
Bij ontdooien in de koelkast: Hoe koud staat je koelkast? 7 graden of 4?
Als er luchtverplaatsing (wind / ventilator) is, gaat het ook sneller dan bij stilstaande lucht.
Hoe dik is het vlees op het dikste punt?
Als ik snel wil ontdooien, dan leg ik het (gevacumeerd) in koud water. Water geleidt temperatuur beter dan lucht.
Met stromend water gaat het nog sneller :)
Waarom vacuum? Of is dat als je het al gemarineerd heb?

Sent from my BV7000 PRO using Tapatalk

 
Meestal ontdooi ik het vlees in de koelkast.
Bij grote stukken vlees kan dat wel eens 1 a 2 dagen duren.
Als ik wat meer haast heb ontdooi ik het in een emmer water, dat gaat sneller dus wel in de gaten houden.
Na het ontdooien gelijk in de koeling.
Terwijl ik dit schrijf komt de volgende gedachte (vraag) bij me boven.
Is het zinvol om de emmer in de koeling te plaatsen?
Wellicht heeft iemand hier ervaring mee of een gedachte over dan hoor ik het graag.

Bvd,     

Hans.
 
TheJoster zei:
Ren? zei:
De snelheid van ontdooien hangt van veel factoren af.
Hoe koud is het vlees als het uit de vriezer komt? -18 of kouder?
Bij ontdooien in de koelkast: Hoe koud staat je koelkast? 7 graden of 4?
Als er luchtverplaatsing (wind / ventilator) is, gaat het ook sneller dan bij stilstaande lucht.
Hoe dik is het vlees op het dikste punt?
Als ik snel wil ontdooien, dan leg ik het (gevacumeerd) in koud water. Water geleidt temperatuur beter dan lucht.
Met stromend water gaat het nog sneller :)
Waarom vacuum? Of is dat als je het al gemarineerd heb?

Sent from my BV7000 PRO using Tapatalk

Je kan ook gewoon in een zakje doen, maar dan heb je weer een isolerend lucht-buffer.
En zonder zakje direct in water lijkt me niet eche een goed idee :)
 
Ren? zei:
TheJoster zei:
Ren? zei:
De snelheid van ontdooien hangt van veel factoren af.
Hoe koud is het vlees als het uit de vriezer komt? -18 of kouder?
Bij ontdooien in de koelkast: Hoe koud staat je koelkast? 7 graden of 4?
Als er luchtverplaatsing (wind / ventilator) is, gaat het ook sneller dan bij stilstaande lucht.
Hoe dik is het vlees op het dikste punt?
Als ik snel wil ontdooien, dan leg ik het (gevacumeerd) in koud water. Water geleidt temperatuur beter dan lucht.
Met stromend water gaat het nog sneller :)
Waarom vacuum? Of is dat als je het al gemarineerd heb?

Sent from my BV7000 PRO using Tapatalk

Je kan ook gewoon in een zakje doen, maar dan heb je weer een isolerend lucht-buffer.
En zonder zakje direct in water lijkt me niet eche een goed idee :)
Mm ik heb wel zalm en biefstuk direct in water ontdooid maar hoor graag waarom dat een no-no is ;-)

Sent from my BV7000 PRO using Tapatalk

 
TheJoster zei:
Ren? zei:
TheJoster zei:
Ren? zei:
De snelheid van ontdooien hangt van veel factoren af.
Hoe koud is het vlees als het uit de vriezer komt? -18 of kouder?
Bij ontdooien in de koelkast: Hoe koud staat je koelkast? 7 graden of 4?
Als er luchtverplaatsing (wind / ventilator) is, gaat het ook sneller dan bij stilstaande lucht.
Hoe dik is het vlees op het dikste punt?
Als ik snel wil ontdooien, dan leg ik het (gevacumeerd) in koud water. Water geleidt temperatuur beter dan lucht.
Met stromend water gaat het nog sneller :)
Waarom vacuum? Of is dat als je het al gemarineerd heb?

Sent from my BV7000 PRO using Tapatalk

Je kan ook gewoon in een zakje doen, maar dan heb je weer een isolerend lucht-buffer.
En zonder zakje direct in water lijkt me niet eche een goed idee :)
Mm ik heb wel zalm en biefstuk direct in water ontdooid maar hoor graag waarom dat een no-no is ;-)

Sent from my BV7000 PRO using Tapatalk

Het is geen no-no, maar vlees weken vind ik nou niet echt iets, tenzij je gelijk gaat pekelen.
 
Ik knikker het ook altijd in het water.
Meestal zonder zakje.
Je spoelt vlees toch meestal af onder de kraan.
Dus ik zie niet zo'n probleem daarin

Verstuurd vanaf mijn SM-G920F met Tapatalk

 
Ik leg het op tijd uit.. En grote stukken kunnen idd 2 dagen duren.
Mocht het sneller moeten dan doe ik het eerst buiten de koelkast en dan leg ik als de buitenkant iets begint te ontdooien het in de koelkast.

Weken in water doe ik ook niet. Denk dat er toch dingen oplossen in het water en dat je dan minder lekker vlees/wateriger vlees krijgt. Maar dat is puur een gevoel.
 
stijntje113 zei:
Ik leg het op tijd uit.. En grote stukken kunnen idd 2 dagen duren.
Mocht het sneller moeten dan doe ik het eerst buiten de koelkast en dan leg ik als de buitenkant iets begint te ontdooien het in de koelkast.

Weken in water doe ik ook niet. Denk dat er toch dingen oplossen in het water en dat je dan minder lekker vlees/wateriger vlees krijgt. Maar dat is puur een gevoel.
Zou het liggen in water er echt voor zorgen dat dit het vlees inweekt? In dat geval zou het er ook voor kunnen zorgen dat marineren minder goed werkt (ik neem aan dat het vlees maar zo veel kan opnemen?)
Ik ging er van uit dat het water aan de oppervlakte bleef en dat dit op de bbq snel verdampt... Maar zo'n vacuum zak oplossing zou dan uitkomst bieden :p


Sent from my BV7000 PRO using Tapatalk

 
Ik ontdooi nooit vlees. Ik laat het bij mijn slager hangen en haal het de dag van tevoren op om in de rub te zetten.
Heb ik plotseling andere plannen. Dan laat ik het gewoon nog even hangen.
Af en toe wat broodjes pp afgeven en de slager is ook weer helemaal in zijn nopjes.
En als het niet in de koelkast past ivm met andere gerechten (of bier) dan gaat het met een zak ijs in de koelbox.
 
stijntje113 zei:
Ik leg het op tijd uit.. En grote stukken kunnen idd 2 dagen duren.
Mocht het sneller moeten dan doe ik het eerst buiten de koelkast en dan leg ik als de buitenkant iets begint te ontdooien het in de koelkast.

Weken in water doe ik ook niet. Denk dat er toch dingen oplossen in het water en dat je dan minder lekker vlees/wateriger vlees krijgt. Maar dat is puur een gevoel.

+1
 
Hans zei:
Is het zinvol om de emmer in de koeling te plaatsen?


Bvd,     

Hans.

Ja en nee.

Ja: water heeft een betere warmteoverdracht en zal dus effectiever zijn dan lucht.

Nee: het temperatuurverschil wordt kleiner omdat je in de koelkast ook het water al aan het koelen bent naar bijv. 3 graden. Daarnaast kan het vlees icm koelkast ervoor zorgen dat het water op 0 graden of eventueel zelfs gaan bevriezen.

Water met daarin vlees om te ontdooien, koelt sowieso snel af en je hoeft je niet heel erg veel zorgen te maken dat het vlees te warm wordt tenzij je veel water hebt en weinig vlees hebt om te ontdooien.
 
O.K..
Dank voor je reactie.
 
Terug
Bovenaan Onderaan