bartgb
Sprokkelaar
- Berichten
- 27
Gisteren lekker wat gietijzeren dingetjes "ingebrand" op m'n gas bbq. Ik heb rijstolie gebruikt, want dat had ik voorhanden.
Maar goed, misschien was ik wat scheutig hier en daar (met wat keukenpapier lekker over een rooster heen enz), en heb ik misschien wel wat rijstolie gemorst.... anyway.
Vandaag stak ik de gas bbq dus aan voor een snelle hap (wat SV steaks searen). Lekker vol aan dus. Niet bij nagedacht dat de plaat onder het vet zat en niet meer schoongemaakt ook, dus... tja, het fikte behoorlijk. Gas uitgedraaid, deksel dicht, maar het bleef maar fikken. Het liep zelfs redelijk snel uit de hand. En tja, wat nu? Poederblusser en gaan. Want ja, er staat toch een gasfles onder die (inmiddels zwart walmende) fik. Er is zelfs wat verf van de buitenkant afgesmolten... en die bbq heeft al wat doorstaan... :|
Maar goed, nooit bij stil gestaan dat poederblussers een enorme bende achterlaten. En dat poeder is dus zout en zal dus metalen oppervlakten snel doen roesten. Ik heb nu zo goed als ik kan alles schoongemaakt met water en een doekje (ik heb geen industriele softzuiger mocht je het je afvragen). Van boven tot onder schoongemaakt en nog een tijd lang op 200c laten hangen om het vocht wat er evt. in zit door het schoonmaken er weer uit te laten verdampen.
Ik heb in elk geval weer meer liefde gekregen voor m'n kamado. En wat lessen geleerd:
les 1 - gas bbq's zuigen, want op een andere bbq doe je gewoon de deksel dicht/schuiven dicht en is er geen brand meer
les 2 - poederblussers zijn heel erg klote
les 3 - als je toch een gas bbq gebruikt, maak 'm dan vaak genoeg schoon....
Nu mijn vraag:
Heeft iemand nog tips wat ik kan doen dat ik morgenochtend niet terugkom bij een hoopje roest?
Heeft iemand anders hier wel eens een poederblusser op een gas bbq gebruikt?
Maar goed, misschien was ik wat scheutig hier en daar (met wat keukenpapier lekker over een rooster heen enz), en heb ik misschien wel wat rijstolie gemorst.... anyway.
Vandaag stak ik de gas bbq dus aan voor een snelle hap (wat SV steaks searen). Lekker vol aan dus. Niet bij nagedacht dat de plaat onder het vet zat en niet meer schoongemaakt ook, dus... tja, het fikte behoorlijk. Gas uitgedraaid, deksel dicht, maar het bleef maar fikken. Het liep zelfs redelijk snel uit de hand. En tja, wat nu? Poederblusser en gaan. Want ja, er staat toch een gasfles onder die (inmiddels zwart walmende) fik. Er is zelfs wat verf van de buitenkant afgesmolten... en die bbq heeft al wat doorstaan... :|
Maar goed, nooit bij stil gestaan dat poederblussers een enorme bende achterlaten. En dat poeder is dus zout en zal dus metalen oppervlakten snel doen roesten. Ik heb nu zo goed als ik kan alles schoongemaakt met water en een doekje (ik heb geen industriele softzuiger mocht je het je afvragen). Van boven tot onder schoongemaakt en nog een tijd lang op 200c laten hangen om het vocht wat er evt. in zit door het schoonmaken er weer uit te laten verdampen.
Ik heb in elk geval weer meer liefde gekregen voor m'n kamado. En wat lessen geleerd:
les 1 - gas bbq's zuigen, want op een andere bbq doe je gewoon de deksel dicht/schuiven dicht en is er geen brand meer
les 2 - poederblussers zijn heel erg klote
les 3 - als je toch een gas bbq gebruikt, maak 'm dan vaak genoeg schoon....

Nu mijn vraag:
Heeft iemand nog tips wat ik kan doen dat ik morgenochtend niet terugkom bij een hoopje roest?
Heeft iemand anders hier wel eens een poederblusser op een gas bbq gebruikt?