Na een week van experimenteren met mijn Weber kogelbbq, kokosbriketten en rookhout heb ik de week afgesloten met het maken van Spareribs volgens de 3-21 methode en rub zoals beschreven in 'Het vuur de baas'. Gedurende de hele periode heb ik bij de bbq gezeten en ik heb nog nooit zo relaxed genoten van een bbq in de gaten houden
Het was volgens mij hetzelfde gevoel dat vissers hebben als ze een hele dag aan de oeverkant zitten.
Begonnen met mooie spareribs van de lokale slager, die het buikvlies al voor me verwijderd had
Daarna de Basisbarbecuerub uit het boek over de spareribs gestrooid (vergeten om de ribs eerst droog te deppen en olie of mosterd aan te brengen, maar het lijkt geen groot gevolg te hebben gehad)
Toen 4 uurtjes in de koelkast
Eindelijk konden de spareribs op de bbq om te garen met behulp van de Ikea dekselhouder (let niet op de modieuze schoenen ;-)
De kolen lagen links in een kolenbakje waarbij ik de Minion methode heb gebruikt om de temperatuur laag te kunnen houden, inclusief afdekking van de rest van het rooster met alumiumfolie en een bak met water onder de spareribs. Op de kolen liggen twee blokjes hout: 1 kers en 1 hickory
Gedurende 3 uur wat met de onderste schuif moeten spelen (in principe praktisch dicht) om de temperatuur tussen de 107 en 120 graden te houden en dat was verbazingwekkend makkelijk
Na 3 uur was het resultaat al zeer smakelijk om naar te kijken
Tijd voor de rustperiode, ik heb daarbij 45 minuten aangehouden, zonder dekselrek de ribs gestapeld op de bbq
En ten slotte nog 1 uur om na te garen, terug in het dekselrek waarbij ik een aflak van de slager heb gebruikt (niet te zien in de foto), omdat ik vergeten was om die zelf te maken
Met het volgende eindresultaat
Ik kan jullie vertellen dat we met zijn vieren hebben zitten smullen. Het vlees was stevig maar wel ontzettend lekker
Zelfs mijn dochter die niet van spareribs houdt wilde een stuk bewaren voor de volgende dag.

Begonnen met mooie spareribs van de lokale slager, die het buikvlies al voor me verwijderd had
Daarna de Basisbarbecuerub uit het boek over de spareribs gestrooid (vergeten om de ribs eerst droog te deppen en olie of mosterd aan te brengen, maar het lijkt geen groot gevolg te hebben gehad)
Toen 4 uurtjes in de koelkast
Eindelijk konden de spareribs op de bbq om te garen met behulp van de Ikea dekselhouder (let niet op de modieuze schoenen ;-)
De kolen lagen links in een kolenbakje waarbij ik de Minion methode heb gebruikt om de temperatuur laag te kunnen houden, inclusief afdekking van de rest van het rooster met alumiumfolie en een bak met water onder de spareribs. Op de kolen liggen twee blokjes hout: 1 kers en 1 hickory
Gedurende 3 uur wat met de onderste schuif moeten spelen (in principe praktisch dicht) om de temperatuur tussen de 107 en 120 graden te houden en dat was verbazingwekkend makkelijk
Na 3 uur was het resultaat al zeer smakelijk om naar te kijken

Tijd voor de rustperiode, ik heb daarbij 45 minuten aangehouden, zonder dekselrek de ribs gestapeld op de bbq
En ten slotte nog 1 uur om na te garen, terug in het dekselrek waarbij ik een aflak van de slager heb gebruikt (niet te zien in de foto), omdat ik vergeten was om die zelf te maken
Met het volgende eindresultaat
Ik kan jullie vertellen dat we met zijn vieren hebben zitten smullen. Het vlees was stevig maar wel ontzettend lekker
