Uit het bouwen van mijn DIY reverse flow heb ik mijn lessons learned getrokken en heeft het zitten knagen om een nieuwe verbeterde versie te maken.
Lessons learned:
- materiaal dikte liefst minimaal 6mm
- oude was 3mm, nieuwe 8mm.
- volume gaarkamer minimaal 200 liter, kleiner is te snel warm waardoor het lastig is om een mooi vuur aan de gang te houden(met eiken(waar ik uitsluitend mee stook) is dat wel prettig)
- oude was 100 liter gaarkamer en 60 liter stookkamer, nieuwe wordt ca. 380 liter en stookkamer ca. 190 liter.
- rooster oppervlak minimaal 0,5 tot liefst 1 vierkante meter. Als je het eenmaal hebt ga je het gebruiken!
- huidige rooster 0.25m2 nieuwe BBQ krijgt 2 roosters gezamenlijk 1m2
- reverse flow is lastig op temperatuur te krijgen en houden wanneer het windstil is.
- offset met voldoende formaat uitlaat en geen Reverse of andere platen zorgen voor meer luchtstroom.
- Reverse flow plaat geeft stralingswarmte af.
- geen reverse flow meer
- less is more. Niet teveel op 1 ding willen kunnen doen. Mijn reverseflow moest alles kunnen inclusief grillen, maar dan wordt alles het net niet waardoor je het niet gebruikt. Roken doet hij perfect maar de rest eigenlijk niet dus kan je het beter weglaten.
- de offset wordt puur en alleen gemaakt voor offset smoken. Geen grillen of andere taken meer. Hooguit een rooster in de stookkamer dia vanuit de normale deur gebruikt kan worden en op poten staat. Puur voor afgrillen van steaks.
- stoken op een rooster is niet handig, kolenbed valt er doorheen waardoor vuur moeilijk aan de gang blijft.
- ronde stookkamer zonder rooster, daarmee kan er een mooi kolenbed vormen en door het hout overdwars te leggen een mooie luchtstroom gegenereerd worden.
Vanwege de reverse flow problematiek heb ik besloten dat het dit keer een traditionele offset moet worden. Na lang zoeken liep ik tegen een aanbieding aan van buizen met de maten 60 diameter, 125 lang en 8mm dik.
Na een paar mensen warm gemaakt te hebben om mee te gaan bouwen 12 buizen opgehaald. Enigszins teveel aangezien we er 3 gaan bouwen en daar in totaal 5 buizen voor nodig hebben maar je kan nooit teveel huizen hebben.
De vuurkamer moet ik werkelijkheid aan de andere kant zitten dan op de foto weergegeven. Maar ging even om het idee. Vuurkamer wordt en halve buis dus 62,5 lang en 60 rond.
Er komt geen lucht inlaat in omdat ik met m'n huidige smoker ook alles met de deur regel, dat bevalt me prima.
Al het benodigde staal en RVS is in kaart gebracht en het ontwerp is klaar. Nu nog een prijs opvragen voor het snijden van wat plaatwerk om de buizen af te dichten en meteen een deur te snijden.
Ik ben benieuwd hoe het geheel er uit zal gaan zien, als alles lukt worden er daarna waarschijnlijk nog 3 of 4 gebouwd.
Sent from my Pixel 3a XL using Tapatalk
Lessons learned:
- materiaal dikte liefst minimaal 6mm
- oude was 3mm, nieuwe 8mm.
- volume gaarkamer minimaal 200 liter, kleiner is te snel warm waardoor het lastig is om een mooi vuur aan de gang te houden(met eiken(waar ik uitsluitend mee stook) is dat wel prettig)
- oude was 100 liter gaarkamer en 60 liter stookkamer, nieuwe wordt ca. 380 liter en stookkamer ca. 190 liter.
- rooster oppervlak minimaal 0,5 tot liefst 1 vierkante meter. Als je het eenmaal hebt ga je het gebruiken!
- huidige rooster 0.25m2 nieuwe BBQ krijgt 2 roosters gezamenlijk 1m2
- reverse flow is lastig op temperatuur te krijgen en houden wanneer het windstil is.
- offset met voldoende formaat uitlaat en geen Reverse of andere platen zorgen voor meer luchtstroom.
- Reverse flow plaat geeft stralingswarmte af.
- geen reverse flow meer
- less is more. Niet teveel op 1 ding willen kunnen doen. Mijn reverseflow moest alles kunnen inclusief grillen, maar dan wordt alles het net niet waardoor je het niet gebruikt. Roken doet hij perfect maar de rest eigenlijk niet dus kan je het beter weglaten.
- de offset wordt puur en alleen gemaakt voor offset smoken. Geen grillen of andere taken meer. Hooguit een rooster in de stookkamer dia vanuit de normale deur gebruikt kan worden en op poten staat. Puur voor afgrillen van steaks.
- stoken op een rooster is niet handig, kolenbed valt er doorheen waardoor vuur moeilijk aan de gang blijft.
- ronde stookkamer zonder rooster, daarmee kan er een mooi kolenbed vormen en door het hout overdwars te leggen een mooie luchtstroom gegenereerd worden.
Vanwege de reverse flow problematiek heb ik besloten dat het dit keer een traditionele offset moet worden. Na lang zoeken liep ik tegen een aanbieding aan van buizen met de maten 60 diameter, 125 lang en 8mm dik.
Na een paar mensen warm gemaakt te hebben om mee te gaan bouwen 12 buizen opgehaald. Enigszins teveel aangezien we er 3 gaan bouwen en daar in totaal 5 buizen voor nodig hebben maar je kan nooit teveel huizen hebben.
De vuurkamer moet ik werkelijkheid aan de andere kant zitten dan op de foto weergegeven. Maar ging even om het idee. Vuurkamer wordt en halve buis dus 62,5 lang en 60 rond.
Er komt geen lucht inlaat in omdat ik met m'n huidige smoker ook alles met de deur regel, dat bevalt me prima.
Al het benodigde staal en RVS is in kaart gebracht en het ontwerp is klaar. Nu nog een prijs opvragen voor het snijden van wat plaatwerk om de buizen af te dichten en meteen een deur te snijden.
Ik ben benieuwd hoe het geheel er uit zal gaan zien, als alles lukt worden er daarna waarschijnlijk nog 3 of 4 gebouwd.


Sent from my Pixel 3a XL using Tapatalk