D
DutchAl
Gast
Mijn eerste kennismaking met de schone kunst van het BBQ-en was toen mijn vader ergens eind jaren 1960 een gietijzeren Hibachi aanschafte. Dit was destijds nog een nieuwigheid in ons spruitjesland. Sindsdien is de BBQ een vast onderdeel van mijn culinaire bestaan.
Vele jaren betekende BBQ-en vlees en stukken groente op een pen prikken en boven het vuur in allerlei gradaties tussen half rauw en verkoold te verwerken (bij voorkeur aan dezelfde pen). Vervolgens saus erover, wijntje of biertje en je proeft er niets meer van. Wel beregezellig, maar culinair niet je-van-dat. Gaandeweg kom je er dan achter, dat vaak de stokjes die op het nasmeulende vuurtje geroosterd worden het lekkerst zijn: er moet meer mogelijk zijn.
In de loop der jaren passeerden ook vele BBQ?s de revue, van eenvoudige Hibachi?s, opvouwbare modelletjes, BBQ?s op pootjes, gemetselde BBQ, zelfgemaakt van een olievat?. Tot ik een paar jaar geleden een imitatie-kettle kocht en ook het indirect grillen (Beer Butt Chicken etc.) en warm roken (zalm, makreel) ontdekte. Hierna een groter smoker-achtig exemplaar aangeschaft die ik altijd maar gedeeltelijk stook, zodat er allerlei warmtezones zijn; open en dicht, roken, grote stukken vlees, groentes. Alleen het gebruik voor het bakken van pizza en brood is hij niet geschikt (houdt de benodigde warmte niet goed vast).
Even heb ik het bouwen of aanschaffen van een pizza-oven overwogen. Aan de ene kant is het bouwen best het soort uitdaging dat ik leuk vind, maar heb toch besloten hiervan af te zien omdat ik de kosten niet vind opwegen tegen de paar keer per jaar dat je hem echt gebruikt. Bovendien neemt het best veel ruimte in in je tuin. Maar buiten koken (ook als je niet BBQ?t) blijft leuk, dus ben ik op zoek gegaan naar alternatieven. Al gauw kwam ik uit bij de Bigg Green Egg, maar vond (en vind) die erg prijzig. Dan blijkt dat er inmiddels de nodige alternatieve kamado?s op de markt zijn. In mijn zoektocht kwam ik op deze site terecht.
Inmiddels ben ik overgegaan tot de aanschaf van een groot alternatief ei, dat het hart van mijn buitenkeuken gaat vormen. Aanstaand weekeinde moet het ei zijn eerste pizza?s gaan produceren en moeten de eerste kippen uit het ei komen.
Voor de toekomst staat er ook nog een rookkast op het verlanglijstje waarin je koud kunt roken en waarin je vis kunt ophangen aan speten.
Ik hoop en verwacht op deze site lotgenoten te treffen waarmee ik ervaringen over deze gemeenschappelijke verslaving kan delen.
Vele jaren betekende BBQ-en vlees en stukken groente op een pen prikken en boven het vuur in allerlei gradaties tussen half rauw en verkoold te verwerken (bij voorkeur aan dezelfde pen). Vervolgens saus erover, wijntje of biertje en je proeft er niets meer van. Wel beregezellig, maar culinair niet je-van-dat. Gaandeweg kom je er dan achter, dat vaak de stokjes die op het nasmeulende vuurtje geroosterd worden het lekkerst zijn: er moet meer mogelijk zijn.
In de loop der jaren passeerden ook vele BBQ?s de revue, van eenvoudige Hibachi?s, opvouwbare modelletjes, BBQ?s op pootjes, gemetselde BBQ, zelfgemaakt van een olievat?. Tot ik een paar jaar geleden een imitatie-kettle kocht en ook het indirect grillen (Beer Butt Chicken etc.) en warm roken (zalm, makreel) ontdekte. Hierna een groter smoker-achtig exemplaar aangeschaft die ik altijd maar gedeeltelijk stook, zodat er allerlei warmtezones zijn; open en dicht, roken, grote stukken vlees, groentes. Alleen het gebruik voor het bakken van pizza en brood is hij niet geschikt (houdt de benodigde warmte niet goed vast).
Even heb ik het bouwen of aanschaffen van een pizza-oven overwogen. Aan de ene kant is het bouwen best het soort uitdaging dat ik leuk vind, maar heb toch besloten hiervan af te zien omdat ik de kosten niet vind opwegen tegen de paar keer per jaar dat je hem echt gebruikt. Bovendien neemt het best veel ruimte in in je tuin. Maar buiten koken (ook als je niet BBQ?t) blijft leuk, dus ben ik op zoek gegaan naar alternatieven. Al gauw kwam ik uit bij de Bigg Green Egg, maar vond (en vind) die erg prijzig. Dan blijkt dat er inmiddels de nodige alternatieve kamado?s op de markt zijn. In mijn zoektocht kwam ik op deze site terecht.
Inmiddels ben ik overgegaan tot de aanschaf van een groot alternatief ei, dat het hart van mijn buitenkeuken gaat vormen. Aanstaand weekeinde moet het ei zijn eerste pizza?s gaan produceren en moeten de eerste kippen uit het ei komen.
Voor de toekomst staat er ook nog een rookkast op het verlanglijstje waarin je koud kunt roken en waarin je vis kunt ophangen aan speten.
Ik hoop en verwacht op deze site lotgenoten te treffen waarmee ik ervaringen over deze gemeenschappelijke verslaving kan delen.