Beef en Steak

Nice Asian rack!

A3N

Stoker
Berichten
254
Iets wat al een tijdje in mijn gedachten was/een lopend project is. Toen kwam het fotowedstrijd onderwerp voorbij, close-up. Jaren geleden maakte ik eens een foto van dichtbij van spareribs voor het restaurant waar ik toen werkzaam was. De foto wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt op de socials. Dat i.c.m. de nog verse KJ leidde tot de kooksessie van vandaag.

Een tijdje geleden maakte ik op de zaak voor de personeelscatering al eens Koreaanse ribs. Ingesmeerd met een goedje van sojasaus, spg, basterdsuiker en gerookte paprika. Na het garen afgelakt met Koreaanse bbq-saus en wat sesamzaad. Erg lekker.

Nou had ik al een tijdje het idee om aan te gang te gaan met gochujang als binder en in de rub de peper te vervangen door gochugaru. Van de week mee aan de gang gegaan met wat speklappen voor het personeelseten om de smaken eens te testen. Berichten waren goed, het kleurtje ook 🙂. Later ook nog een langere bereiding met ribfingers gedaan.

Dan, eindelijk maandag, tijd voor de sessie van vandaag. Stukje vlees en ingrediënten om de ribs op smaak te brengen.

IMG_7218.jpeg


IMG_7220.jpeg


Het receptuur voor de rub is als volgt:
- 6 el gochugaru
- 2 el gerookte paprika
- 2 el knoflookpoeder
- 2 el zout
- 2 el palmsuiker
- 1,5 el komijnpoeder

Eerst smeren we na het ontvliezen de ribs in met gochujang. Nou denk je waarschijnlijk dat dit ongelofelijk pittig gaat worden. Niet te bang zijn, valt reuze mee. De kleine chef van 2,5jr heeft er ook goed van kunnen eten.

IMG_7222.jpeg


Vervolgens de rub aanbrengen.

IMG_7224.jpeg


Ik maak de ribs klaar volgens de 321 methode op 120c op de KJ. Ik gebruik vandaag eens appelhout.

Nu dat onderweg is maak ik Koreaanse bbq-saus. In een ander draadje kwam de tip van @Sticky Fingers om jam te gebruiken en geen maizena als bindmiddel, omdat dat de smaak van de gochujang comprimeert. Op het moment dat ik dat las had ik Koreaanse bbq saus op staan, dat doen we nl. twee tot drie keer per week. Ik heb hem voor en na het binden geproefd. Als ik heel eerlijk ben proefde ik niet een noemenswaardig verschil. Nou bind ik de saus maar weinig, allicht dat dat de bepalende factor is. Evengoed is het altijd interessant om eens wat anders te proberen, te ervaren en ik apprecieer de tip, dus vandaag doen we het zo:
- 80gr sojasaus
- 100gr rijstazijn
- 50gr maple syrup
- klompje gember in stukken
- 1el sesamolie
- 1el gochujang
- 5el abrikozen jam

IMG_7226.jpeg


Even rustig laten doorkoken en dat is dat. Normaal zou ik meer maple syrup gebruiken, door het toevoegen van de jam wilde ik niet te zoet uitkomen. Erg lekkere saus zo, heel ander beestje dan wat ik normaal maak. Een goede saus heeft een mooie glans heb ik altijd geleerd, dat zit hier wel goed. 😁

IMG_7230.jpeg


Ondertussen zijn we drie uur verder. Ik geef de ribs een laagje saus en pak ze in met roomboter.

IMG_7229.jpeg


IMG_7234.jpeg


IMG_7235.jpeg


Terwijl dit verder z’n gang gaat maak ik wat bij ons in de keuken bekend staat als heroïne-mayonaise, dat is hoe verslavend kimchi-mayonaise is en natuurlijk een perfecte combi met deze ribs. We draaien de volgende ingrediënten glad:
- Potje kimchi met niet al teveel vocht, later wat toevoegen kan altijd nog, mocht je het resultaat te dik vinden
- Sap en zesden van een limoen
- 1el sesamolie
- 1 flesje kewpie

Ondertussen zet ik nog een komkommer in het zoet zuur, die dingen groeien hier als kool. Beetje rijstazijn met witte basterd op gevoel, niets ingewikkelds. Zijn de bijgerechten ook voor elkaar.

IMG_7228.jpeg


Dan is de tijd daar om de ribs uit het folie te halen en in te smeren met saus.

IMG_7237.jpeg


Een half uur later breng ik nog een laagje aan.

IMG_7238.jpeg


Wederom een half uur later is de zaak klaar. Nog een laagje saus, sesamzaad en bosui en dan even 10 minutenlang geduld voordat de strijd begint. Waarom ik meerdere dunne lagen saus aanbreng? Is iets wat ik vaker in bereidingen doe om diepte in de smaken te krijgen.

Tijd voor foto’s van het resultaat. De diep rode kleur valt moeilijk vast te leggen, maar ik heb m’n best gedaan. De close-up en de foto’s op de bbq tonen het denk ik het beste.

IMG_7241.jpeg

IMG_7240.jpeg


IMG_1565.jpeg
 
Wat een lekker verslag A3N😋

Als ik heel eerlijk ben proefde ik niet een noemenswaardig verschil. Nou bind ik de saus maar weinig, allicht dat dat de bepalende factor is.
Erg lekkere saus zo, heel ander beestje dan wat ik normaal maak. Een goede saus heeft een mooie glans heb ik altijd geleerd, dat zit hier wel goed. 😁
Mooi om te lezen wat je ervaring er mee is A3N!
Ik neem wel aan dat je het hebt gemerkt met het maken van de Bbq saus met de 5el abrikozen jam erin?

Het doet wel iets aan de binding, Ook de combinatie van gochujang en abrikozen jam vind ik erg lekker. Het heerlijke pittige van de gochujang en het zoeten van de abrikozen jam maken het wel een leuke smaak beleving.

De ribbels hebben wel echt een mooi glans gekregen door de abrikozen jam 😍 wel mooi om te zien. Ik vond dat hoe ik de MOOGOEKOINK Balls aan lakken was ook al.

Lekkere ribbels waar ik mijn tanden graag had ingezet! En je sausje ga ik zeker eens maken! Ik ben er nieuwsgierig van geworden 👌🏻
 
  • Leuk
Waarderingen: A3N
Wat een lekker verslag A3N😋



Mooi om te lezen wat je ervaring er mee is A3N!
Ik neem wel aan dat je het hebt gemerkt met het maken van de Bbq saus met de 5el abrikozen jam erin?

Het doet wel iets aan de binding, Ook de combinatie van gochujang en abrikozen jam vind ik erg lekker. Het heerlijke pittige van de gochujang en het zoeten van de abrikozen jam maken het wel een leuke smaak beleving.

De ribbels hebben wel echt een mooi glans gekregen door de abrikozen jam 😍 wel mooi om te zien. Ik vond dat hoe ik de MOOGOEKOINK Balls aan lakken was ook al.

Lekkere ribbels waar ik mijn tanden graag had ingezet! En je sausje ga ik zeker eens maken! Ik ben er nieuwsgierig van geworden 👌🏻
100% Dat de jam een bepaalde smaak maakt. Wat ik bedoelde is dat ik niet heb gemerkt dat de binding met maizena in mijn dagelijkse receptuur een merkbaar negatief effect had op de smaak van de gochujang.

De glans hier in dit recept is door de jam wel echt heel mooi, zeker de moeite waard. Nu ik nog jam over heb moet ik dit helaas nog eens maken haha. Bedank voor de tip, is in goede smaak gevallen 👌.
 
Wat ik bedoelde is dat ik niet heb gemerkt dat de binding met maizena in mijn dagelijkse receptuur een merkbaar negatief effect had op de smaak van de gochujang.
Duidelijk 😀👍🏻

De glans hier in dit recept is door de jam wel echt heel mooi, zeker de moeite waard. Nu ik nog jam over heb moet ik dit helaas nog eens maken haha. Bedank voor de tip, is in goede smaak gevallen 👌.
Dat is zo te lezen geen straf om hem nog eens te maken.
Ik ben blij dat die goed in de smaak is gevallen 👌🏻
 
  • Leuk
Waarderingen: A3N
Terug
Bovenaan Onderaan