- Berichten
- 10.082
Beste bbq collega's
Enige tijd geleden kreeg ik de kans om een mooi stukje everzwijn te bemachtigen. Deze was eventjes in de vriezer geparkeerd, maar nu, zo voor de kerstvakantie, mag het zwijntje er weer uit.
Het idee was om deze te pekelen en rondom kerst te "nuttigen".
Zo gedacht, niet gedaan........
Afgelopen weekend ben ik er eens voor gaan zitten hoe ik het wilde gaan aanpakken, pekel verzinnen en het topic van Ewald eens goed doorlezen mbt pekelen met colorozo: https://www.bbqgenootschap.nl/threads/pekelen-met-colorozo-volgens-de-eu-richtlijn.21222/
Tijdens het lezen zag ik een pekeltijd van ca 13 dagen..... hmmmm, dat wordt dus geen kerst-zwijntje.
Maar ach, kerst of geen kerst, als het lekker is dan is het lekker. Daar hoeft het geen kerst voor te zijn.
Dus hop hop hop, meteen aan de slag.
Naast een mooi stuk van ca 1800gr is er ook nog een klein stukje van 600gr. Plan is om een pekel te maken gebaseerd op totaal 2400gr, eerst het grote stuk erin (dit moet tenslotte ca 13 dagen) en 5 dagen voor het einde van de "pekel-periode" het stukje van 600gr erin. Dat kan dan nog mooi ff mee-pekelen
Omdat de eerste dagen het grote stuk dus in een ietwat hogere concentratie pekel ligt zal de totale pekeltijd uitkomen op 10 a 11 dagen. Zo heb ik het nu bedacht.
En aan het eind: alles L&S op de wsm met appelhout voor de rook.
Hier de pic's van het verloop:
Mijn notities
De ingrediënten voor de pekel. Ok, het water staat niet op de foto......
De pekel. Lekker geurend soepie hoor
Het zwijntje van 1800gr, klaar voor een lekker bad
En hoppa, zwem zwijntje, zwem
Ondertussen heb ik al ontdekt dat de pan te klein is
. Alles overgegoten in een grotere.
En nu mag het tweede stukje van 600 gr erbij
Nog 5 dagen
.
Zo, het is bijna zover
Vanochtend beide stukken uit de pekel gehaald en terug in de pan met koud water om enkele uren (ca 6 uur) te ontzouten. Ik wil hiermee de scherpe kantjes van het pekelen halen.
Zo zien ze eruit na het pekelen. Alles ruikt nog heerlijk kruidig en ziet er goed uit.
Terug in de pan voor het ontzouten
Nadat we terug waren van de "nieuwjaarswensronde" meteen de wsm aangestoken en naar een temp van ca 110gr gebracht. Het idee is om deze mooie stukken everzwijn L&S te roken tot een kern van 60gr.
En na ongeveer 1,5 uur (ben ff de tijd vergeten, kan ook 2 uur geweest zijn) was het kleine stukje, een schouder, al klaar.
En zoals het hoort: ff testen
OMG!! dat smaakt goed zeg.
Het grote stuk, een bil, mocht nog even alleen door
Ondertussen wordt door dochterlief een heerlijk honing-mosterdsausje gemaakt.
En voor erbij nog een pastasalade. Aangezien hierin o.a. stukjes dadel en augurk zitten, en het geheel besprenkeld is met gembersiroop is dit een mooie naast de gepekelde everzwijn
En eindelijk...... Tis klaar



Gewoon het hele stuk op tafel en stukken eraf snijden naar eigen gerief
Tot zover alles onder het toeziend oog van de baas in huis. Hij zag dat het goed was......
Op het bordje
En het tweede bordje....
En toen we echt niet meer op konden, alle restjes van het bot gesneden. Er waren nog 2 mooie stukken die we kunnen bewaren voor een volgende keer en wat losse afsnijsels om door een gerecht te mengen.
We hebben genoten van de lange aanloop en vooral van het uiteindelijk resultaat.
Allememaggies, wat is dit lekker zeg.
Dank voor het kijken.
Rick
Enige tijd geleden kreeg ik de kans om een mooi stukje everzwijn te bemachtigen. Deze was eventjes in de vriezer geparkeerd, maar nu, zo voor de kerstvakantie, mag het zwijntje er weer uit.
Het idee was om deze te pekelen en rondom kerst te "nuttigen".
Zo gedacht, niet gedaan........
Afgelopen weekend ben ik er eens voor gaan zitten hoe ik het wilde gaan aanpakken, pekel verzinnen en het topic van Ewald eens goed doorlezen mbt pekelen met colorozo: https://www.bbqgenootschap.nl/threads/pekelen-met-colorozo-volgens-de-eu-richtlijn.21222/
Tijdens het lezen zag ik een pekeltijd van ca 13 dagen..... hmmmm, dat wordt dus geen kerst-zwijntje.

Maar ach, kerst of geen kerst, als het lekker is dan is het lekker. Daar hoeft het geen kerst voor te zijn.
Dus hop hop hop, meteen aan de slag.
Naast een mooi stuk van ca 1800gr is er ook nog een klein stukje van 600gr. Plan is om een pekel te maken gebaseerd op totaal 2400gr, eerst het grote stuk erin (dit moet tenslotte ca 13 dagen) en 5 dagen voor het einde van de "pekel-periode" het stukje van 600gr erin. Dat kan dan nog mooi ff mee-pekelen
Omdat de eerste dagen het grote stuk dus in een ietwat hogere concentratie pekel ligt zal de totale pekeltijd uitkomen op 10 a 11 dagen. Zo heb ik het nu bedacht.
En aan het eind: alles L&S op de wsm met appelhout voor de rook.
Hier de pic's van het verloop:
Mijn notities

De ingrediënten voor de pekel. Ok, het water staat niet op de foto......

De pekel. Lekker geurend soepie hoor

Het zwijntje van 1800gr, klaar voor een lekker bad
En hoppa, zwem zwijntje, zwem
Ondertussen heb ik al ontdekt dat de pan te klein is

En nu mag het tweede stukje van 600 gr erbij
Nog 5 dagen

.
Zo, het is bijna zover
Vanochtend beide stukken uit de pekel gehaald en terug in de pan met koud water om enkele uren (ca 6 uur) te ontzouten. Ik wil hiermee de scherpe kantjes van het pekelen halen.
Zo zien ze eruit na het pekelen. Alles ruikt nog heerlijk kruidig en ziet er goed uit.
Terug in de pan voor het ontzouten
Nadat we terug waren van de "nieuwjaarswensronde" meteen de wsm aangestoken en naar een temp van ca 110gr gebracht. Het idee is om deze mooie stukken everzwijn L&S te roken tot een kern van 60gr.
En na ongeveer 1,5 uur (ben ff de tijd vergeten, kan ook 2 uur geweest zijn) was het kleine stukje, een schouder, al klaar.
En zoals het hoort: ff testen

OMG!! dat smaakt goed zeg.
Het grote stuk, een bil, mocht nog even alleen door
Ondertussen wordt door dochterlief een heerlijk honing-mosterdsausje gemaakt.
En voor erbij nog een pastasalade. Aangezien hierin o.a. stukjes dadel en augurk zitten, en het geheel besprenkeld is met gembersiroop is dit een mooie naast de gepekelde everzwijn
En eindelijk...... Tis klaar




Gewoon het hele stuk op tafel en stukken eraf snijden naar eigen gerief

Tot zover alles onder het toeziend oog van de baas in huis. Hij zag dat het goed was......

Op het bordje
En het tweede bordje....
En toen we echt niet meer op konden, alle restjes van het bot gesneden. Er waren nog 2 mooie stukken die we kunnen bewaren voor een volgende keer en wat losse afsnijsels om door een gerecht te mengen.
We hebben genoten van de lange aanloop en vooral van het uiteindelijk resultaat.
Allememaggies, wat is dit lekker zeg.
Dank voor het kijken.
Rick
Laatst bewerkt: