_Martijn
Vuurmaker
- Berichten
- 55
De verjaardagen bij ons worden steeds vaker proeverijen. Soms heb ik het vermoeden dat het bezoek eerder voor de hapjes komt dan voor de verjaardag :-/, dat zie ik dan maar als compliment. Het leuke is dat alles ook daadwerkelijk geproefd en gekeurd wordt: kijken, ruiken en vervolgens happen. Bij de standaard blokjes kaas en worst zie je dat niet zo heel vaak.
Afgelopen weekend was het eigenlijk net een wedstrijd: men ging in discussie welke lekkerder was: de Moinkballs of de ABT's.
De ballen gingen eigenlijk volgens het klassieke recept, de enige aanpassing was dat de melk is vervangen door karnemelk. Geen specifieke reden, gewoon ter voorkoming van voedselverspilling. Naar mijn idee kon dat ook geen kwaad: karnemelk is net wat frisser, al zal wellicht dat niet direct merkbaar zijn in het eindproduct.
De enige foto van de ballen, het eindproduct had geen moment over voor de foto: ze waren als sneeuw voor de zon verdwenen. Het oordeel: weer als vanouds, prima resultaat.
Maar dan de ABT's. Vorig jaar al eens een testje gedaan met dit recept (beetje een mix van de klassieke ABT en een armadillo ei) en zelf was ik heel enthousiast, nu dus voor de grote groep. Omdat niet iedereen direct staat te juichen bij jalape?os in zijn eten heb ik het aantal wat beperkt gehouden. Alvast het recept:
Halveer de jalapenos en verwijder de zaadlijsten, leg daar een plak brie op en vul dit aan met de geraspte kaas. Mix het gehakt naar eigen smaak met de rub naar keuze en rol dit uit tot een dunne plak. Wellicht moet dit in twee keer, anders wordt het wel een flinke ruimte. Rol het gehakt rond de jalapeno en vouw de ontbijtspek hier omheen om er een mooi pakketje van te maken. Laat dit twee uur op 110 graden roken met wat hout (kers dit keer) en klaar!
Dit zijn er meer dan 10, maar de rest is verwerkt tot pickle.
Het oordeel: lekkerder dan de Moinkballs! Unaniem :-O. Zelfs voor mensen die eigenlijk sambal oelek al pittig vinden was dit een aangenaam hapje. Naast het verwijderen van de zaadlijsten heeft de twee uur garen ook een effect op de hitte van de peper. Er zit zeker nog wel wat pit in, maar een hele aangename.
Dus voor herhaling vatbaar. Het is door het gehakt wel wat bewerkelijk, maar zeker de moeite waard.
Afgelopen weekend was het eigenlijk net een wedstrijd: men ging in discussie welke lekkerder was: de Moinkballs of de ABT's.
De ballen gingen eigenlijk volgens het klassieke recept, de enige aanpassing was dat de melk is vervangen door karnemelk. Geen specifieke reden, gewoon ter voorkoming van voedselverspilling. Naar mijn idee kon dat ook geen kwaad: karnemelk is net wat frisser, al zal wellicht dat niet direct merkbaar zijn in het eindproduct.
De enige foto van de ballen, het eindproduct had geen moment over voor de foto: ze waren als sneeuw voor de zon verdwenen. Het oordeel: weer als vanouds, prima resultaat.

Maar dan de ABT's. Vorig jaar al eens een testje gedaan met dit recept (beetje een mix van de klassieke ABT en een armadillo ei) en zelf was ik heel enthousiast, nu dus voor de grote groep. Omdat niet iedereen direct staat te juichen bij jalape?os in zijn eten heb ik het aantal wat beperkt gehouden. Alvast het recept:
- 10 jalape?os
- brie
- 150 gram geraspte extra belegen kaas (kon geen echte cheddar krijgen)
- 250 gram h/h gehakt + 250 gram rundergehakt
- Rub
- 20 plakken ontbijtspek
Halveer de jalapenos en verwijder de zaadlijsten, leg daar een plak brie op en vul dit aan met de geraspte kaas. Mix het gehakt naar eigen smaak met de rub naar keuze en rol dit uit tot een dunne plak. Wellicht moet dit in twee keer, anders wordt het wel een flinke ruimte. Rol het gehakt rond de jalapeno en vouw de ontbijtspek hier omheen om er een mooi pakketje van te maken. Laat dit twee uur op 110 graden roken met wat hout (kers dit keer) en klaar!

Dit zijn er meer dan 10, maar de rest is verwerkt tot pickle.



Het oordeel: lekkerder dan de Moinkballs! Unaniem :-O. Zelfs voor mensen die eigenlijk sambal oelek al pittig vinden was dit een aangenaam hapje. Naast het verwijderen van de zaadlijsten heeft de twee uur garen ook een effect op de hitte van de peper. Er zit zeker nog wel wat pit in, maar een hele aangename.
Dus voor herhaling vatbaar. Het is door het gehakt wel wat bewerkelijk, maar zeker de moeite waard.