- Berichten
- 2
Hoi allemaal!
Sinds gisteren ben ik de trotse eigenaar van een Monolith Classic! Uiteraard op de eerste dag al meteen aangestoken en ribeyes erop gegooid. Dit moest allemaal een beetje gehaast in verband met andere afspraken. Maar uiteindelijk om 8 uur 's avonds de kolen aangestoken en aan de gang gegaan.
Ik ben allesbehalve een held in de keuken of op de BBQ. Ik ben gezegend met een vriendin die dubbelt als keukenprinses en heb daardoor mijn eigen 'skills' nog eens verder laten verwateren... Maar, de kamado BBQ is mijn idee, mijn apparaat en ik voel me enorm gemotiveerd om te leren en vele heerlijke gerechten klaar te maken.
Zoals gezegd, op de dag van levering in de haast ribeyes erop gegooid. Lesson Learned #1: Als een kamado heet is, blijft ie heet. De temperatuur schoot al vrij vlot naar de 250+ en wilde niet echt zakken. Omdat het al vrij laat was en we behoorlijk trek hadden, toch maar de ribeyes erop gegooid en een beetje met de temperatuur gespeeld door de deksel open en dicht te doen. Niet ideaal, edoch, de ribeyes waren prima te versmaden!
Gisteren had ik ook meteen bij de lokale slager een hele kip gehaald met het idee om een Beer Can Chicken te maken. Het leek me wel een leuk 'eerste' gerecht. Ik had wat YouTube filmpjes bekeken voor inspiratie en recepten en kwam al snel Noskos tegen! Ik hoorde in zijn filmpje dat ik een badge kan verdienen op dit forum, haha, super leuk! Daar ga ik natuurlijk voor! Hier mijn verslag:
Na meerdere recepten te hebben bekeken, heb ik besloten aan de slag te gaan met wat op dit moment beschikbaar is en enigszins makkelijk uit te voeren, ik moet het mezelf de eerste keer natuurlijk niet meteen te moeilijk maken. 'Mijn recept en bereidingswijze' is dus ook een beetje een mengelmoesje van wat ik tegen ben gekomen en wat ik makkelijk vind op dit moment.
Allereerst hadden we nog wat blikjes Hertog Jan staan. Blikje 's middags open getrokken en voor de helft leeg gedronken. De tijd gegeven om 'm lauw te laten worden.
Toen de kruiden klaargemaakt. Een mix van gerookte paprika, djinten komijn, knoflook, peper, zeezout, bruine suiker en een halve gesneden ui in een schoteltje gegooid. De kip effe ingespoten met olijfolie en de kruiden eroverheen gegooid.
Het blikje bier heb ik wat aangevuld met een takje rozemarijn, tijm, nog wat fijngesneden ui en een bolknoflookje. For what it's worth!
Tijd om de kamado op te stoken! Mijn doel is 180 graden voor ongeveer 5 kwartier en een kerntemperatuur van 75 graden voor de kip (hopelijk leer ik snel genoeg hoe ik de temperatuur onder controle krijg). Ongeveer een halfuur voor het einde zal ik nog twee portobello's toevoegen, gevuld met geitenkaas. Over de portobello's gooi ik wat olijfolie, peper, zout en een beetje fijne rozemarijn, en daarover wat honing.
Noot tussendoor: Ik type dit realtime en deze post functioneert dus tegelijkertijd als reminder to myself, mocht dit enigszins succesvol uitpakken
Het wordt nu een soort captain's log.
Klein stukje fast forward. Het blikje bier is soepel ingebracht, en de kip staat op het vuur. Ik heb er een een probe ingedouwd voor de kerntemperatuur. Punt van aandacht: De probe zat er niet helemaal handig in. Nadat ik de deksel weer open deed, viel de kip om, doordat de probe tegen de deksel aanzat blijkbaar. Zooi eruit gelekt en chaos alom om 'm weer snel rechtop te krijgen.
Ook vind ik de kerntemperatuur te hard omhoog gaan. Na 20 minuten is ie al 55 graden. In plaats van 180 graden streef ik nu naar 170 als max. Ik was effe vergeten dat ik nog appel-rooksnippers toe wilde voegen (zaten bij m'n welkomstpakket). Gelukkig heeft de Monolith een mooi geintegreerd aanvoersysteem dus volgens mij ging dat goed.
Even later...
OK, kak, ik vind nog steeds dat de kerntemperatuur veel te snel omhoog gaat om de vijf kwartier waar te maken. Ik probeer het te verlagen, maar enigszins tevergeefs. Ook als ik boven en onder dicht zet, blijft de temperatuur hoog. Na een dikke 40 minuten gooi ik de portobello's erop. De kerntemperatuur is ondertussen 69 graden en ik heb de kamado laten zakken tot 140 graden. De kerntemperatuur schiet zo snel omhoog, het is nu 74, bijna aan mijn doel van 75. Ik wil 'm graag iets langer erin laten liggen want het is nu pas een klein uurtje geweest. De kamado is net onder de 140 graden. Ook de portobello moet nog even. Dus ik laat nu even toe dat de temperatuur weer omhoog gaat maar ik ga de kip eruit halen onder de 180.
Na exact een uur op het vuur zet ik mijn vriendin aan het werk om de airfryer aan te knallen voor de patatjes. Nog effe de kamado temperatuur omhoog knallen want die is nu 136 graden. Over een kwartier hoop ik dat alles een beetje samen komt en lekker eetbaar is.
OK. Debriefing. De portobello's hadden na de kip nog een dikke vijf minuten nodig. De kip was lekker, op de borst een beetje droog maar op de achterpoten lekker sappig. De portobello's waren achteraf het lekkerst, met intense smaken. De kip had meer kruiden kunnen gebruiken. Desalniettemin was de kip zeker lekker, maar we blijven streven naar beter en uiteindelijk perfectie. Dit voelde als een mooie introductie in de wereld van BBQ-en en de volgende keer kan alleen maar beter worden!
(En de kat heeft achteraf ook nog genoten van de restjes!)
Enfin, het kan alleen maar beter worden vanaf hier!
Kom maar op met die badge!
Sinds gisteren ben ik de trotse eigenaar van een Monolith Classic! Uiteraard op de eerste dag al meteen aangestoken en ribeyes erop gegooid. Dit moest allemaal een beetje gehaast in verband met andere afspraken. Maar uiteindelijk om 8 uur 's avonds de kolen aangestoken en aan de gang gegaan.
Ik ben allesbehalve een held in de keuken of op de BBQ. Ik ben gezegend met een vriendin die dubbelt als keukenprinses en heb daardoor mijn eigen 'skills' nog eens verder laten verwateren... Maar, de kamado BBQ is mijn idee, mijn apparaat en ik voel me enorm gemotiveerd om te leren en vele heerlijke gerechten klaar te maken.
Zoals gezegd, op de dag van levering in de haast ribeyes erop gegooid. Lesson Learned #1: Als een kamado heet is, blijft ie heet. De temperatuur schoot al vrij vlot naar de 250+ en wilde niet echt zakken. Omdat het al vrij laat was en we behoorlijk trek hadden, toch maar de ribeyes erop gegooid en een beetje met de temperatuur gespeeld door de deksel open en dicht te doen. Niet ideaal, edoch, de ribeyes waren prima te versmaden!
Gisteren had ik ook meteen bij de lokale slager een hele kip gehaald met het idee om een Beer Can Chicken te maken. Het leek me wel een leuk 'eerste' gerecht. Ik had wat YouTube filmpjes bekeken voor inspiratie en recepten en kwam al snel Noskos tegen! Ik hoorde in zijn filmpje dat ik een badge kan verdienen op dit forum, haha, super leuk! Daar ga ik natuurlijk voor! Hier mijn verslag:
Na meerdere recepten te hebben bekeken, heb ik besloten aan de slag te gaan met wat op dit moment beschikbaar is en enigszins makkelijk uit te voeren, ik moet het mezelf de eerste keer natuurlijk niet meteen te moeilijk maken. 'Mijn recept en bereidingswijze' is dus ook een beetje een mengelmoesje van wat ik tegen ben gekomen en wat ik makkelijk vind op dit moment.
Allereerst hadden we nog wat blikjes Hertog Jan staan. Blikje 's middags open getrokken en voor de helft leeg gedronken. De tijd gegeven om 'm lauw te laten worden.
Toen de kruiden klaargemaakt. Een mix van gerookte paprika, djinten komijn, knoflook, peper, zeezout, bruine suiker en een halve gesneden ui in een schoteltje gegooid. De kip effe ingespoten met olijfolie en de kruiden eroverheen gegooid.
Het blikje bier heb ik wat aangevuld met een takje rozemarijn, tijm, nog wat fijngesneden ui en een bolknoflookje. For what it's worth!
Tijd om de kamado op te stoken! Mijn doel is 180 graden voor ongeveer 5 kwartier en een kerntemperatuur van 75 graden voor de kip (hopelijk leer ik snel genoeg hoe ik de temperatuur onder controle krijg). Ongeveer een halfuur voor het einde zal ik nog twee portobello's toevoegen, gevuld met geitenkaas. Over de portobello's gooi ik wat olijfolie, peper, zout en een beetje fijne rozemarijn, en daarover wat honing.
Noot tussendoor: Ik type dit realtime en deze post functioneert dus tegelijkertijd als reminder to myself, mocht dit enigszins succesvol uitpakken

Klein stukje fast forward. Het blikje bier is soepel ingebracht, en de kip staat op het vuur. Ik heb er een een probe ingedouwd voor de kerntemperatuur. Punt van aandacht: De probe zat er niet helemaal handig in. Nadat ik de deksel weer open deed, viel de kip om, doordat de probe tegen de deksel aanzat blijkbaar. Zooi eruit gelekt en chaos alom om 'm weer snel rechtop te krijgen.
Ook vind ik de kerntemperatuur te hard omhoog gaan. Na 20 minuten is ie al 55 graden. In plaats van 180 graden streef ik nu naar 170 als max. Ik was effe vergeten dat ik nog appel-rooksnippers toe wilde voegen (zaten bij m'n welkomstpakket). Gelukkig heeft de Monolith een mooi geintegreerd aanvoersysteem dus volgens mij ging dat goed.
Even later...
OK, kak, ik vind nog steeds dat de kerntemperatuur veel te snel omhoog gaat om de vijf kwartier waar te maken. Ik probeer het te verlagen, maar enigszins tevergeefs. Ook als ik boven en onder dicht zet, blijft de temperatuur hoog. Na een dikke 40 minuten gooi ik de portobello's erop. De kerntemperatuur is ondertussen 69 graden en ik heb de kamado laten zakken tot 140 graden. De kerntemperatuur schiet zo snel omhoog, het is nu 74, bijna aan mijn doel van 75. Ik wil 'm graag iets langer erin laten liggen want het is nu pas een klein uurtje geweest. De kamado is net onder de 140 graden. Ook de portobello moet nog even. Dus ik laat nu even toe dat de temperatuur weer omhoog gaat maar ik ga de kip eruit halen onder de 180.
Na exact een uur op het vuur zet ik mijn vriendin aan het werk om de airfryer aan te knallen voor de patatjes. Nog effe de kamado temperatuur omhoog knallen want die is nu 136 graden. Over een kwartier hoop ik dat alles een beetje samen komt en lekker eetbaar is.
OK. Debriefing. De portobello's hadden na de kip nog een dikke vijf minuten nodig. De kip was lekker, op de borst een beetje droog maar op de achterpoten lekker sappig. De portobello's waren achteraf het lekkerst, met intense smaken. De kip had meer kruiden kunnen gebruiken. Desalniettemin was de kip zeker lekker, maar we blijven streven naar beter en uiteindelijk perfectie. Dit voelde als een mooie introductie in de wereld van BBQ-en en de volgende keer kan alleen maar beter worden!
(En de kat heeft achteraf ook nog genoten van de restjes!)
Enfin, het kan alleen maar beter worden vanaf hier!
Kom maar op met die badge!
