- Berichten
- 151
Ik volg al een tijdje met belangstelling diverse topics over rauwe ham.
Nadat ik bij de nieuwjaarsbijeenkomst een stukje heb mogen proeven was ik om; dit ga ik ook eens proberen!
Bij de slager heb ik een noothammetje van ruim 8 ons gehaald.
Deze 1,5 week gepekeld met daarbij een kruidenmengsel van laurier, kruidnagel, jeneverbes, peper, rozemarijn en tijm.
Daarna een dag drogen en vervolgens ongeveer 20 uur koud gerookt op beukenhout.
Wat ruikt het dan al heerlijk...
Opgehangen in de schuur
Na een week de ham toch in de inpandige berging opgehangen i.v.m. de hoge luchtvochtigheid in de schuur (tussen de 90 en de 95%). Het is een houten schuur met goede ventilatie waar het normaal gesproken niet heel vochtig is. Maar door het herfstachtige weer klaarblijkelijk toch te vochtig.
In de inpandige berging was het ongeveer 17 graden met een luchtvochtigheid van 60 ? 70%.
Na totaal 2,5 week drogen de ham gewogen. Het vochtverlies bleek ca. 30% te zijn. Dit leek mij een mooie waarde om de ham aan te gaan snijden (daarnaast was mijn geduld ook op...)
En wat vonden we ervan? Het was heerlijk. Zoutgehalte precies goed waarbij de kruiden subtiel terug te proeven was.
Snel weer naar de slager voor wat hammetjes.
Nadat ik bij de nieuwjaarsbijeenkomst een stukje heb mogen proeven was ik om; dit ga ik ook eens proberen!
Bij de slager heb ik een noothammetje van ruim 8 ons gehaald.
Deze 1,5 week gepekeld met daarbij een kruidenmengsel van laurier, kruidnagel, jeneverbes, peper, rozemarijn en tijm.


Daarna een dag drogen en vervolgens ongeveer 20 uur koud gerookt op beukenhout.



Wat ruikt het dan al heerlijk...
Opgehangen in de schuur

Na een week de ham toch in de inpandige berging opgehangen i.v.m. de hoge luchtvochtigheid in de schuur (tussen de 90 en de 95%). Het is een houten schuur met goede ventilatie waar het normaal gesproken niet heel vochtig is. Maar door het herfstachtige weer klaarblijkelijk toch te vochtig.
In de inpandige berging was het ongeveer 17 graden met een luchtvochtigheid van 60 ? 70%.
Na totaal 2,5 week drogen de ham gewogen. Het vochtverlies bleek ca. 30% te zijn. Dit leek mij een mooie waarde om de ham aan te gaan snijden (daarnaast was mijn geduld ook op...)


En wat vonden we ervan? Het was heerlijk. Zoutgehalte precies goed waarbij de kruiden subtiel terug te proeven was.
Snel weer naar de slager voor wat hammetjes.