S
SuzanneV
Gast
Gister was het dan zover, pulled pork op het menu! Ik heb mijn weber kettle pas een dag of 10, dus ik vond het best spannend. Vandaar dat ik waarschijnlijk anderhalf uur voor de wekker wakker werd en om half 7 's ochtends de eerste rookpluimen uit de bbq toverde. Het resultaat was erg lekker, maar misschien een beetje aan de droge kant. Ter indicatie, ik zou het zelf een 7 geven. Dit is wat ik heb gedaan, als iemand een tip heeft om de volgende keer een sappiger resultaat te krijgen hoor ik het graag 
Ik had een stuk procureur van 1,9 kg. Het grootste stuk wat zo bij mijn slager op voorraad was. Dat was voor mij dus al les 1: volgende keer daags van tevoren een groter stuk reserveren. Maar goed, het was evengoed een flinke bonk vlees dus het leek me als starter een prima stuk. Ik heb het 's avonds ingesmeerd met de bbq rub volgens het recept van Noskos. Netjes ingepakt een nachtje in de koelkast laten wachten. De volgende ochtend mijn Weber voorbereid. Een flinke stapel briketten met daartussen appel rookhout, en bovenop 12 brandende briketten. Bak met water naast het vlees, boven de briketten. Oventhermometer vlak naast het vlees en natuurlijk ook regelmatig de thermometer in het deksel gecheckt. Deze lag zo'n 20 graden hoger, dus om de deksel niet teveel te openen ben ik ervan uit gegaan dat de deksel-thermometer op 120 moest blijven om de 100 graden in mijn kettle te behouden. Dit ging de eerste 2 uur prima. Eigenlijk constant een perfecte temperatuur gehad. Vanaf de start een vleesthermometer in de pork gehad (dit kan toch gewoon de hele rit blijven zitten toch??), na een uur was de kerntemperatuur 42 gaden, na 2 uur 50 graden.
Toen werd ineens de temperatuur in mijn kettle een stuk hoger. Zonder aan de schuiven te hebben gezeten. Naar mijn idee is dit het moment geweest waarop mijn cijfer 10 een cijfer 7 werd
Ik heb zelf 2 theorieen. De bbq stond rond dat moment ineens pal in de zon, het was een hete dag gister, zou dat van invloed kunnen zijn? Of waren er op dat moment teveel brandende kooltjes, aangestoken door de rest? Hoe dan ook, ik besloot te verhuizen naar een schaduwplek en tijdens het rollen morste er wat water op de kolen. Zowel onder als boven nog wat meer geknepen (startstand was 3kwart dicht onder en half boven) en toen kreeg ik de temperatuur weer onder controle.
Kerntemperatuur na 3 uur 57 graden, na 4 uur 60 graden. Bij de 60 graden ingesmeerd met glaze, ook volgens het recept van Noskos. Ik had tenslotte tijd genoeg die ochtend en maar meteen zijn bbqsaus recept geprobeerd en daar de pp glaze en uiteindelijk ook de pp eindsaus van gemaakt.
Na 5 uur zat ik op 65 graden, na ongeveer 6 uur op 70. Toen de pulled pork ingepakt in de folie. Hij voelde toen nog best taai aan, maar goed, aangezien dut ook nog voor de 'zone' was leek me dit wel te kunnen kloppen. Hoewel ik vaak genoeg pulled pork heb gegeten, heb ik geen vergelijkingsmateriaal qua bereiding, dus dat was wel eens lastig. Maar ik blijf oefenen hoor. Na een uurtje in de folie was de kerntemperatuur 80 graden en heb ik de pork weer uitgepakt, omdat ik wel graag een harde korst wilden hebben. Er kwam flink wat vocht uit de folie, welke ik netjes heb bewaard voor de eindsaus. De kerntemperatuur steeg toen erg snel, al na een minuut of 20 tikte ik de 88 aan. Opnieuw ingepakt in folie en laten rusten in een schaal. Om mezelf te behoeden er te vroeg naar te kijken maar even het huis uit gegaan, dus het vlees heeft zeker een uur, ik denk zelf anderhalf, kunnen rusten.
Bij het uit elkaar trekken had ik verwacht dat het vlees echt zo ongeveer vanzelf uit elkaar zou vallen als ik er een tik tegen zou geven. Dut was niet zo. Ik heb met mijn handen de pork uit elkaar getrokken, wat prima ging, maar ik had gedacht dat het gewoon net wat soepeler moeten gaan. Ook hier heb ik weer geen vergelijkingsmateriaal, en misschien moet ik niet zeuren want het zag er verder allemaal prima uit en smaakte GOED, maar mijn gevoel zegt dat het malser kan. Door het toevoegen van de eindsaus werd het natuurlijk nog veel lekkerder allemaal en voordat ik goed en wel mijn broodje had belegd had ik al vele stukken verorberd haha. Vooral die roze stukjes met korst: lekker zeg!
Er stonden ondertussen 2 bakjes baked beans op de weber, ook weer gebaseerd op een recept van Noskos (met de appelcompote). De bonen waren 'gewoon' van Heinz, en met de toegevoegde kruiden, saus, ui en paprika een heerlijk bijgerecht. Mijn witte broodje heb ik belegd met coleslaw, augurk en de zelfgemaakte bbq saus en natuurlijk een flinke hand pulled pork en daar werd ik toch wel erg gelukkig van
Ook vriendlief (eet al ruim 15 jr geen vlees meer) kon zich (net als bij mijn beercan chicken vorige week) weer niet inhouden en heeft lekker wat stukjes meegegeten. Er liggen nu nog wat kleine porties in de vriezer voor wat eenvoudigere volgende experimentjes, zoals pulled pork nachos, pulled pork fries en pulledpork taco's. Op het Best Kept Secret festival at ik dit jaar een heerlijke cheeseburger met pulled pork dus die gaat ook zeker geprobeerd worden hier.





Ik had een stuk procureur van 1,9 kg. Het grootste stuk wat zo bij mijn slager op voorraad was. Dat was voor mij dus al les 1: volgende keer daags van tevoren een groter stuk reserveren. Maar goed, het was evengoed een flinke bonk vlees dus het leek me als starter een prima stuk. Ik heb het 's avonds ingesmeerd met de bbq rub volgens het recept van Noskos. Netjes ingepakt een nachtje in de koelkast laten wachten. De volgende ochtend mijn Weber voorbereid. Een flinke stapel briketten met daartussen appel rookhout, en bovenop 12 brandende briketten. Bak met water naast het vlees, boven de briketten. Oventhermometer vlak naast het vlees en natuurlijk ook regelmatig de thermometer in het deksel gecheckt. Deze lag zo'n 20 graden hoger, dus om de deksel niet teveel te openen ben ik ervan uit gegaan dat de deksel-thermometer op 120 moest blijven om de 100 graden in mijn kettle te behouden. Dit ging de eerste 2 uur prima. Eigenlijk constant een perfecte temperatuur gehad. Vanaf de start een vleesthermometer in de pork gehad (dit kan toch gewoon de hele rit blijven zitten toch??), na een uur was de kerntemperatuur 42 gaden, na 2 uur 50 graden.




Toen werd ineens de temperatuur in mijn kettle een stuk hoger. Zonder aan de schuiven te hebben gezeten. Naar mijn idee is dit het moment geweest waarop mijn cijfer 10 een cijfer 7 werd

Kerntemperatuur na 3 uur 57 graden, na 4 uur 60 graden. Bij de 60 graden ingesmeerd met glaze, ook volgens het recept van Noskos. Ik had tenslotte tijd genoeg die ochtend en maar meteen zijn bbqsaus recept geprobeerd en daar de pp glaze en uiteindelijk ook de pp eindsaus van gemaakt.
Na 5 uur zat ik op 65 graden, na ongeveer 6 uur op 70. Toen de pulled pork ingepakt in de folie. Hij voelde toen nog best taai aan, maar goed, aangezien dut ook nog voor de 'zone' was leek me dit wel te kunnen kloppen. Hoewel ik vaak genoeg pulled pork heb gegeten, heb ik geen vergelijkingsmateriaal qua bereiding, dus dat was wel eens lastig. Maar ik blijf oefenen hoor. Na een uurtje in de folie was de kerntemperatuur 80 graden en heb ik de pork weer uitgepakt, omdat ik wel graag een harde korst wilden hebben. Er kwam flink wat vocht uit de folie, welke ik netjes heb bewaard voor de eindsaus. De kerntemperatuur steeg toen erg snel, al na een minuut of 20 tikte ik de 88 aan. Opnieuw ingepakt in folie en laten rusten in een schaal. Om mezelf te behoeden er te vroeg naar te kijken maar even het huis uit gegaan, dus het vlees heeft zeker een uur, ik denk zelf anderhalf, kunnen rusten.
Bij het uit elkaar trekken had ik verwacht dat het vlees echt zo ongeveer vanzelf uit elkaar zou vallen als ik er een tik tegen zou geven. Dut was niet zo. Ik heb met mijn handen de pork uit elkaar getrokken, wat prima ging, maar ik had gedacht dat het gewoon net wat soepeler moeten gaan. Ook hier heb ik weer geen vergelijkingsmateriaal, en misschien moet ik niet zeuren want het zag er verder allemaal prima uit en smaakte GOED, maar mijn gevoel zegt dat het malser kan. Door het toevoegen van de eindsaus werd het natuurlijk nog veel lekkerder allemaal en voordat ik goed en wel mijn broodje had belegd had ik al vele stukken verorberd haha. Vooral die roze stukjes met korst: lekker zeg!




Er stonden ondertussen 2 bakjes baked beans op de weber, ook weer gebaseerd op een recept van Noskos (met de appelcompote). De bonen waren 'gewoon' van Heinz, en met de toegevoegde kruiden, saus, ui en paprika een heerlijk bijgerecht. Mijn witte broodje heb ik belegd met coleslaw, augurk en de zelfgemaakte bbq saus en natuurlijk een flinke hand pulled pork en daar werd ik toch wel erg gelukkig van
