BasBQ
Beef en Steak

Mes slijpen

De basis hiervan is niet anders dan die van work sharp, je geleid je met tijdens het afslijpen in de juiste hoek, het verschil zit hem meer in handmatig of elektrisch.

Moet eerlijk zeggen dat bij alle proffesionele messenslijpers waar ik ben geweest ze allemaal met een band werken, sommige met een slijpschijf er bij,

In Eindhoven ken ik er maar 1 die messen echt handmatig op een steen slijpt. Das een specialist voor Japanse messen
 
Ik ben er uiterst tevreden mee, en het principe dat 1 band en dus ook maar 1 korrelgrootte niet de ideale oplossing is. Het is enorm belangrijk dat je de juiste hoek aanslijpt en dat aan beide zijden, en hier loopt het bij vele uit de hand geslepen messen mis, dat je geen perfecte V vorm bekomt. Dat je er je tijd moet voor nemen, is 'n feit en dat ontbreekt bij vele messenslijpers die er hun boterham mee moeten verdienen. Mijn laatste steen is zelfs een lederplaatje, waar ik zelfs onoplettend het scherpe mes had ingezet! Verder kan ik de gewenste hoek instellen d.m.v. een elektronische hoeklezer.
 
Bij een messenslijper zoals die van work sharp heb je ook verschillende korrels, hebt 5 stadia bij vlees messen, en een instelbare hoek, die gaat ook automatisch aan beide kanten. Wat dat betreft schelen de principes ook niet ;)
 
Ik hou het bij stenen omdat je daarmee (meestal) beter kan uitdunnen dan bij iets waar je de hoek vast zet. Als je dat niet doet wordt het mes dikker naarmate je vaker hebt geslepen. Ook kan je niet alle geometrieen slijpen.

(En Japanse messen zijn vaak asymmetrisch, andere hoek links dan rechts)

Deze

heeft bijvoorbeeld een scherpere hoek bij de punt dan bij de hiel
 
Terug
Bovenaan Onderaan