- Berichten
- 148
Ik wilde graag een keer wat anders dan de geijkte 3-2-1, fall of the bone, met bbqsaus afgelakte ribs. Begrijp me niet verkeerd, ook voor die ribs mag je me wakker maken, maar het was tijd om iets nieuws te proberen.
Geïnspireerd door het recept van Noskos ben ik aan de slag gegaan. Ook nog wat andere varianten van dit recept bekeken op YouTube, en ook in Stephen Raichlen's boek Ribs, Ribs, Ribs bleek een recept voor Rendezvous Ribs te staan. Mooi boekje trouwens, maar blijkbaar kun je over dingen heen lezen...
De rub heb ik grotendeels volgens recept van Noskos gemaakt, alleen met 50% meer paprikapoeder (alle andere recepten waren vrij paprika-heavy) en zonder zout. Dat zout voeg ik na het ontvliezen toe aan de ribs, en laat ik dan in de koelkast intrekken terwijl ik de BBQ op temperatuur breng. Zo probeer ik te voorkomen dat het allemaal té zout wordt, en maakt het verder niet uit hoeveel rub ik gebruik, zouter gaat het niet worden.
Van die rub had ik overigens genoeg. Ik was rub voor zes ribs aan het maken en kwam halverwege tot de conclusie dat ik voor alles eetlepels aan het gebruiken was ipv theelepels voor sommige kruiden. Gelukkig is het simpel: 1 el is 3 tl, dus sommige kruiden aangevuld tot de verhoudingen weer klopten. Was wel een flinke bak rub geworden...
Daarna, ook afwijkend aan he recept van Noskos, de ribs alvast gerubt. Geen al te zware laag, maar wel alvast wat smaak aangebracht. De mopsaus, die ik verderop gebruik, heb ik dan weer met de helft minder kruiden gemaakt.
Het was voor mij de eerste keer dat ik mijn WSM op ongeveer 175 graden directe hitte wilde voorbereiden, meestal gebruik ik heb alleen voor indirect low en slow, en dat was te merken. Ik liep best wel te klooien met de hoeveelheid brandstof. Ik gebruik altijd Ecobrasa briketten, maar volgens keer hot en fast ga ik denk ik iets anders proberen. Houtskool waarschijnlijk, maar tips zijn welkom. Ik kreeg de temperatuur in eerste instantie niet hoog genoeg, dus ik heb twee keer hete briketten toegevoegd, uiteindelijk een halve doos Ecobrasa... Best zonde, en nadat alles klaar was bleef het nog urenlang op hoge temperatuur, dus het was vooral de verhouding koude/hete briketten die niet goed was.
Anyway, uiteindelijk alles op temperatuur, de ribs erop en elk kwartier moppen maar!
In minder dan twee uur was het klaar. Nog een keertje moppen en nog wat rub erover, en het feest kon beginnen.
Iedereen vond het heerlijk! Heb het geserveerd met verschillende soorten bbq sauzen en zelfs ranch. Uiteindelijk vond ik zelf de ribs het lekkerst zonder saus, gewoon zoals het bedoeld is, denk ik. Zeker voor herhaling vatbaar, alleen de hoge temp op de WSM dus onder controle zien te krijgen. Heel vervelend om dit uitgebreid te moeten gaan oefenen
Linkje naar het recept van Noskos: https://www.bbq-nl.com/memphis-style-dry-ribs/
Geïnspireerd door het recept van Noskos ben ik aan de slag gegaan. Ook nog wat andere varianten van dit recept bekeken op YouTube, en ook in Stephen Raichlen's boek Ribs, Ribs, Ribs bleek een recept voor Rendezvous Ribs te staan. Mooi boekje trouwens, maar blijkbaar kun je over dingen heen lezen...
De rub heb ik grotendeels volgens recept van Noskos gemaakt, alleen met 50% meer paprikapoeder (alle andere recepten waren vrij paprika-heavy) en zonder zout. Dat zout voeg ik na het ontvliezen toe aan de ribs, en laat ik dan in de koelkast intrekken terwijl ik de BBQ op temperatuur breng. Zo probeer ik te voorkomen dat het allemaal té zout wordt, en maakt het verder niet uit hoeveel rub ik gebruik, zouter gaat het niet worden.
Van die rub had ik overigens genoeg. Ik was rub voor zes ribs aan het maken en kwam halverwege tot de conclusie dat ik voor alles eetlepels aan het gebruiken was ipv theelepels voor sommige kruiden. Gelukkig is het simpel: 1 el is 3 tl, dus sommige kruiden aangevuld tot de verhoudingen weer klopten. Was wel een flinke bak rub geworden...
Daarna, ook afwijkend aan he recept van Noskos, de ribs alvast gerubt. Geen al te zware laag, maar wel alvast wat smaak aangebracht. De mopsaus, die ik verderop gebruik, heb ik dan weer met de helft minder kruiden gemaakt.
Het was voor mij de eerste keer dat ik mijn WSM op ongeveer 175 graden directe hitte wilde voorbereiden, meestal gebruik ik heb alleen voor indirect low en slow, en dat was te merken. Ik liep best wel te klooien met de hoeveelheid brandstof. Ik gebruik altijd Ecobrasa briketten, maar volgens keer hot en fast ga ik denk ik iets anders proberen. Houtskool waarschijnlijk, maar tips zijn welkom. Ik kreeg de temperatuur in eerste instantie niet hoog genoeg, dus ik heb twee keer hete briketten toegevoegd, uiteindelijk een halve doos Ecobrasa... Best zonde, en nadat alles klaar was bleef het nog urenlang op hoge temperatuur, dus het was vooral de verhouding koude/hete briketten die niet goed was.
Anyway, uiteindelijk alles op temperatuur, de ribs erop en elk kwartier moppen maar!
In minder dan twee uur was het klaar. Nog een keertje moppen en nog wat rub erover, en het feest kon beginnen.
Iedereen vond het heerlijk! Heb het geserveerd met verschillende soorten bbq sauzen en zelfs ranch. Uiteindelijk vond ik zelf de ribs het lekkerst zonder saus, gewoon zoals het bedoeld is, denk ik. Zeker voor herhaling vatbaar, alleen de hoge temp op de WSM dus onder controle zien te krijgen. Heel vervelend om dit uitgebreid te moeten gaan oefenen

Linkje naar het recept van Noskos: https://www.bbq-nl.com/memphis-style-dry-ribs/