- Berichten
- 142
Low and slow riblappen
Ik loop al een tijdje met de vraag rond of dat ik riblappen op de Q kon bereiden. Heb gezocht op het forum en via Google, maar kwam eigenlijk alleen maar een bereiding tegen waarbij je ze in een stoof stopt, maar niet echt low and slow zoals je bijvoorbeeld spareribs of wangen bereidt. Ik heb redelijk wat riblappen in de vriezer liggen dus vond het eigenlijk wel tijd voor een expiriment. Zo gezegd zo gedaan.
Voor deze poging heb ik 1 kilo riblappen gebruikt. De riblappen in mooie stukken gesneden en vervolgens bestrooid met een rub van peper, zout, uienpoeder, knoflookpoeder en een beetje paprikapoeder. Deze een laten intrekken en ondertussen de Q aangestoken voor een indirecte bereiding op ongeveer 120-130 graden.
Toen de Q mooi op temperatuur was, deze voorzien van een paar blokjes rookhout om de lappen de eerste 2-2,5 uur van wat rook te voorzien. Ik heb gekozen voor een mix van hickory en eiken.
In de tussentijd op het fornuis een mopsausje gemaakt die ik later ook heb toegevoegd bij het inpakken in aluminiumfolie. Mopsausje gemaakt van runderbouillion, appelazijn, worcestersaus en wat van de rub. Dit laten inkoken totdat alle smaken mooi waren opgenomen. Na een kleine 2 uur heb ik de riblapstukjes voorzien van een beetje mopsaus en dit nog even laten garen.
Na ongeveer een halfuurtje tot 45 minuten konden de stukjes ingepakt worden om tot de gewenste garing te komen. Ik heb ze per 3 stuks ingepakt met een beetje van de mopsaus, verder heb ik hier niets aan toegevoegd.
Dit is zijn geheel nog ongeveer 1-1,5 uur laten garen, tussentijds wel even gecheckt of hij al zacht genoeg was. Toen het de gewenste garing had, alles van de Q gehaald en even laten uitstomen. Vervolgens weer verpakt om het goed te laten rusten voor ongeveer 20-30 minuten.
Het vlees was iets anders dan ik had verwacht. Het was nog een stuk steviger en ik had eigenlijk verwacht dat ik het mooi kon plukken, dit was dus niet het geval. Heb er dus maar mooie dunne plakjes van gesneden, want de malsheid was wel goed. Bij de stukjes nog het vocht toegevoegd uit de folie.
Smaakvol stukje vlees en bovenverwachting lekker. Om het compleet te maken nog wat wrap gemaakt van bloem en een frisse salade van courgette, komkommer, wortel en lente ui. Het eindresultaat mocht er wezen en dit was wat mij betreft een geslaagd experiment.
Ik loop al een tijdje met de vraag rond of dat ik riblappen op de Q kon bereiden. Heb gezocht op het forum en via Google, maar kwam eigenlijk alleen maar een bereiding tegen waarbij je ze in een stoof stopt, maar niet echt low and slow zoals je bijvoorbeeld spareribs of wangen bereidt. Ik heb redelijk wat riblappen in de vriezer liggen dus vond het eigenlijk wel tijd voor een expiriment. Zo gezegd zo gedaan.
Voor deze poging heb ik 1 kilo riblappen gebruikt. De riblappen in mooie stukken gesneden en vervolgens bestrooid met een rub van peper, zout, uienpoeder, knoflookpoeder en een beetje paprikapoeder. Deze een laten intrekken en ondertussen de Q aangestoken voor een indirecte bereiding op ongeveer 120-130 graden.
Toen de Q mooi op temperatuur was, deze voorzien van een paar blokjes rookhout om de lappen de eerste 2-2,5 uur van wat rook te voorzien. Ik heb gekozen voor een mix van hickory en eiken.
In de tussentijd op het fornuis een mopsausje gemaakt die ik later ook heb toegevoegd bij het inpakken in aluminiumfolie. Mopsausje gemaakt van runderbouillion, appelazijn, worcestersaus en wat van de rub. Dit laten inkoken totdat alle smaken mooi waren opgenomen. Na een kleine 2 uur heb ik de riblapstukjes voorzien van een beetje mopsaus en dit nog even laten garen.
Na ongeveer een halfuurtje tot 45 minuten konden de stukjes ingepakt worden om tot de gewenste garing te komen. Ik heb ze per 3 stuks ingepakt met een beetje van de mopsaus, verder heb ik hier niets aan toegevoegd.
Dit is zijn geheel nog ongeveer 1-1,5 uur laten garen, tussentijds wel even gecheckt of hij al zacht genoeg was. Toen het de gewenste garing had, alles van de Q gehaald en even laten uitstomen. Vervolgens weer verpakt om het goed te laten rusten voor ongeveer 20-30 minuten.
Het vlees was iets anders dan ik had verwacht. Het was nog een stuk steviger en ik had eigenlijk verwacht dat ik het mooi kon plukken, dit was dus niet het geval. Heb er dus maar mooie dunne plakjes van gesneden, want de malsheid was wel goed. Bij de stukjes nog het vocht toegevoegd uit de folie.
Smaakvol stukje vlees en bovenverwachting lekker. Om het compleet te maken nog wat wrap gemaakt van bloem en een frisse salade van courgette, komkommer, wortel en lente ui. Het eindresultaat mocht er wezen en dit was wat mij betreft een geslaagd experiment.
Laatst bewerkt: