BasBQ
Beef en Steak

Lardo

Miki

Stoker
Berichten
280
Zo de Lardo is ook klaar, ik heb het uiteindelijk twee maanden laten drogen in een kaasdoek, het gewichtverlies was ik helaas
slordig mee, ik had er al van gegeten voordat ik het had gewogen.
Het stuk rugvet lag alvorens drie weken in droogpekel, ik heb instacure #2 gebruikt voor de zekerheid (150 ppm).

Het resultaat, vandaag goedgekeurd door mijn moeder:
DSC_0294.jpg
 
Hoi Jaakke, helemaal vergeten om de smaakt te omschrijven. Het is
gepekeld en gedroogd rugvet. Het zout en de kruiden zijn de smaakmakers
en het vet geeft erbij een zachte, boterige, smaak en structuur. In Hongarije
wordt er vaak nog zoete paprikapoeder op gestrooid en gegeten met brood, rauwe
paprika's, tomaten, zuur of uien.
 
Miki zei:
Hoi Jaakke, helemaal vergeten om de smaakt te omschrijven. Het is
gepekeld en gedroogd rugvet. Het zout en de kruiden zijn de smaakmakers
en het vet geeft erbij een zachte, boterige, smaak en structuur. In Hongarije
wordt er vaak nog zoete paprikapoeder op gestrooid en gegeten met brood, rauwe
paprika's, tomaten, zuur of uien.

Leuk, ook maar eens properen denk ik.
Voor de ToDo
 
Dat zal best smaken!
 
Dat is een goed idee Camiel, bedankt voor de tip! Ik dacht er nog over na wat ik er nog meer
mee zou kunnen doen. Een idee is om er een pat? mee te maken, dus een grove pat? gewikkeld in lardo
in plaats van spek.

Voor degenen die het leuk lijkt om te maken, houd er rekening mee dat je mogelijk de enige
bent thuis die het aanspreekt om puur vet te eten. Ik houd het dan ook in de toekomst bij
het maken van bescheiden hoeveelheden, max. 250 gram.
 
Oeffffff
Bruchetta met lardo en wat fijn gesneden tomaat erbij. Dat is zooooooooooooo LEKKER
of
een stuk varkensvlees larderen met stukjes lardo.
Krijg nu alweer trek
 
is dat ook het vet wat ze in Hongarije smelten op brood en dan bij de goulash eten?
 
Heb ik zelf nooit gedaan, ziet er wel leuk uit en lekker...
 
Hmm ongeveer het lekkerste wat er is....

Als je het heel fijn weet te snijden kan je het ook gebruiken als bakvet, het zal dan volledig smelten in de pan. Beter krijg je niet als basis voor een pastasaus bijvoorbeeld.

Heb je toevallig ook nog een recept?
 
Terug
Bovenaan Onderaan