Men neme een lamsbout van een lams-ram van het ras Welshhillspeckledface. Dit ras is jaren achtereen bekroond als het best smakende lams-vlees in Wales.
Deze bout (nu niet zo groot, ca 1,2kg) krijgt een rub van lamskruiden (potje bij de Sligro vandaan), dus met oregano, tijm, knoflook, enz. Deze rub laten we een tijdje intrekken (de avond te voren). Ruim voordat de kamado wordt klaargemaakt en aangestoken, wordt de bout uit de koelkast gehaald.
Om een lang verhaal kort te maken, mbv deflector stenen de directe straling geblokkeerd. Temperatuur naar 110 graden laten komen, kersen rookhout erop, lekbakje op de stenen, en het boutje aan het spit geregen.
Daarna zo’n twee uur laten draaien.
Tot mijn verbazing liep de temp (zeer geleidelijk) op naar 160 graden (gemeten met Weber dome-probe). Waarschijnlijk het gevolg van de aanwezigheid van het rek in de Joe. (Achteraf bleek dat het rek niet nodig was, en waarschijnlijk veroorzaakte dat in combinatie met de Joetisserie luchtlekkage ontstond).
Desalniettemin, het boutje was supermals, smakelijk, een dun stevig (maar niet te) krokant huidje en mooi rose.
Deze bout (nu niet zo groot, ca 1,2kg) krijgt een rub van lamskruiden (potje bij de Sligro vandaan), dus met oregano, tijm, knoflook, enz. Deze rub laten we een tijdje intrekken (de avond te voren). Ruim voordat de kamado wordt klaargemaakt en aangestoken, wordt de bout uit de koelkast gehaald.
Om een lang verhaal kort te maken, mbv deflector stenen de directe straling geblokkeerd. Temperatuur naar 110 graden laten komen, kersen rookhout erop, lekbakje op de stenen, en het boutje aan het spit geregen.
Daarna zo’n twee uur laten draaien.
Tot mijn verbazing liep de temp (zeer geleidelijk) op naar 160 graden (gemeten met Weber dome-probe). Waarschijnlijk het gevolg van de aanwezigheid van het rek in de Joe. (Achteraf bleek dat het rek niet nodig was, en waarschijnlijk veroorzaakte dat in combinatie met de Joetisserie luchtlekkage ontstond).
Desalniettemin, het boutje was supermals, smakelijk, een dun stevig (maar niet te) krokant huidje en mooi rose.
Laatst bewerkt: