- Berichten
- 906
Hallo allemaal,
De voorbereidingen zijn in volle gang om een lekkere zalmzijde van 1,4 kg koud te roken. Gisteravond de pekel alvast afgewogen en vanochtend voor het werk de zalm in de droge pekel gelegd. De pekel is een mix van bruine basterdsuiker, grof zeezout, dille en jeneverbes (Noskos). De zalm helaas wel in twee stukken moeten snijden omdat hij niet in onze grootste schaal paste.
En als de zalm er dan toch op gaat dan doen we er (als het allemaal past) ook maar gelijk wat kaas, zout en paprikapoeder bij.
Nu heb ik wel nog een paar vragen.
1. Wat is het nut / de noodzaak van het pekelen? Is dat puur conserveren? Of zou je in principe ook verse zalm ongepekeld kunnen roken?
2. Ik heb de planning zo gemaakt dat ze zalm vrijdag op de bbq kan, maar het weer voor vrijdag is twijfelachtig. Als ik het alsnog zaterdag zou willen doen, kan ik dan het pekelen of het drogen verlengen?
De voorbereidingen zijn in volle gang om een lekkere zalmzijde van 1,4 kg koud te roken. Gisteravond de pekel alvast afgewogen en vanochtend voor het werk de zalm in de droge pekel gelegd. De pekel is een mix van bruine basterdsuiker, grof zeezout, dille en jeneverbes (Noskos). De zalm helaas wel in twee stukken moeten snijden omdat hij niet in onze grootste schaal paste.
En als de zalm er dan toch op gaat dan doen we er (als het allemaal past) ook maar gelijk wat kaas, zout en paprikapoeder bij.
Nu heb ik wel nog een paar vragen.
1. Wat is het nut / de noodzaak van het pekelen? Is dat puur conserveren? Of zou je in principe ook verse zalm ongepekeld kunnen roken?
2. Ik heb de planning zo gemaakt dat ze zalm vrijdag op de bbq kan, maar het weer voor vrijdag is twijfelachtig. Als ik het alsnog zaterdag zou willen doen, kan ik dan het pekelen of het drogen verlengen?