Een konijn van de Q is lastig. Het is droog, zuur vlees wat gewoon zachte en "natte" bereiding nodig heeft. Even snel aanzetten en dan verdrinken in drank en sudderen voor een uur of 3, 4. Normaal doe ik dit binnen in een grote La Creuset pan op 1ste kerstdag, traditie, maar omdat ik pas geleden een DO gekregen heb, leek het me tijd om een konijn op deze wijze te maken en dit met jullie te delen. En eigenlijk, is het heel erg simpel!
Genoeg gepraat, foto's!
Ingredi?nten:
1 konijn, in stukken (zonder organen, ik laat het hoofd altijd achterwege vanwege m'n kinderen). Kan ook met 2 grote poten als je niet graag een konijn ontleedt..
5 wortels
5, 6 plakken gerookt bacon (dik) gesneden in lardons of een grote hand vol lardons
1 teen knoflook
3 kruidnagel tenen
3 blaadjes laurier
een bosje tijm
2 takjes rozemarijn
Runderbouillon (1 tablet per liter. Dat is de helft van normaal, maar anders wordt het te zout)
1 fles Westmalle Dubbel. Elke dubbel bier zou kunnen, ik hou nou eenmaal van Westmalle..
Azijn
5 aardappelen, normaal formaat
PEZO
Hak het konijn in stukken en laat deze minimaal een uur weken in water met 10% azijn. Als je popten gebruikt die heel laten en in het water:azijn mengsel doen. Daarna kort afspoelen en droog deppen.
In de tussentijd de lardons snijden, wortels schoonmaken en in stukken snijden en een teen knoflook fijn snijden.
Dan wat kolen aansteken (15) en neerleggen met koude kolen ernaast (dambord) en de DO erop zetten en warm laten worden.
Dan eerst de bacon erin met de fijngesneden knoflook. Het spek gaat vet afgeven voor het konijn dus geen extra boter of olie toevoegen.
Dan het spek eruit halen en het konijn (even zout en peper erop) erin
Even snel aanbraden en als er een bruine kleur op zit het spek er weer bij in doen gevolgd door een fles Westmalle dubbel
Gevolgd door de kruiden, wortels en runderbouillon totdat het vlees net onder staat (is ongeveer 600 mL in mijn geval)
Deksel erop en pruttelen!
Even roeren om het uur, niet te hard aan het einde omdat het vlees dan aardig los komt te zitten
In het laatste uur nog de aardappelen in stukken erbij
En dan, na 3 uur sudderen, het resultaat:
Nu heb je 2 opties; vlees eruit, wat aangemaakte bloem erbij en indikken zodat je wortel/aardappel/spek mengsel los bij je konijn kan serveren of alleen de wortel/aardappelen/spek eruit scheppen en ernaast of erop scheppen. Vandaag voor het laatste gekozen, maar optie 1 is ook heerlijk, meer voor de winter. Wat patatten erbij en je hebt een mooi vol bord
Bedankt voor het kijken en hopelijk heb ik mensen ge?nspireerd om ook eens een konijn op de Q te maken.
Genoeg gepraat, foto's!

Ingredi?nten:
1 konijn, in stukken (zonder organen, ik laat het hoofd altijd achterwege vanwege m'n kinderen). Kan ook met 2 grote poten als je niet graag een konijn ontleedt..
5 wortels
5, 6 plakken gerookt bacon (dik) gesneden in lardons of een grote hand vol lardons
1 teen knoflook
3 kruidnagel tenen
3 blaadjes laurier
een bosje tijm
2 takjes rozemarijn
Runderbouillon (1 tablet per liter. Dat is de helft van normaal, maar anders wordt het te zout)
1 fles Westmalle Dubbel. Elke dubbel bier zou kunnen, ik hou nou eenmaal van Westmalle..
Azijn
5 aardappelen, normaal formaat
PEZO
Hak het konijn in stukken en laat deze minimaal een uur weken in water met 10% azijn. Als je popten gebruikt die heel laten en in het water:azijn mengsel doen. Daarna kort afspoelen en droog deppen.
In de tussentijd de lardons snijden, wortels schoonmaken en in stukken snijden en een teen knoflook fijn snijden.


Dan wat kolen aansteken (15) en neerleggen met koude kolen ernaast (dambord) en de DO erop zetten en warm laten worden.
Dan eerst de bacon erin met de fijngesneden knoflook. Het spek gaat vet afgeven voor het konijn dus geen extra boter of olie toevoegen.

Dan het spek eruit halen en het konijn (even zout en peper erop) erin

Even snel aanbraden en als er een bruine kleur op zit het spek er weer bij in doen gevolgd door een fles Westmalle dubbel


Gevolgd door de kruiden, wortels en runderbouillon totdat het vlees net onder staat (is ongeveer 600 mL in mijn geval)

Deksel erop en pruttelen!
Even roeren om het uur, niet te hard aan het einde omdat het vlees dan aardig los komt te zitten
In het laatste uur nog de aardappelen in stukken erbij

En dan, na 3 uur sudderen, het resultaat:

Nu heb je 2 opties; vlees eruit, wat aangemaakte bloem erbij en indikken zodat je wortel/aardappel/spek mengsel los bij je konijn kan serveren of alleen de wortel/aardappelen/spek eruit scheppen en ernaast of erop scheppen. Vandaag voor het laatste gekozen, maar optie 1 is ook heerlijk, meer voor de winter. Wat patatten erbij en je hebt een mooi vol bord

Bedankt voor het kijken en hopelijk heb ik mensen ge?nspireerd om ook eens een konijn op de Q te maken.