- Berichten
- 229
Beste leden van het genootschap.
Na een succesvolle run vorige week met een kippetje was het dit weekend tijd voor het zwaardere werk.
Samen met een maat van mij zaterdag weer een kip op de Ugly Bastard Smoker zetten en zondag vroeg op voor een boston butt om die dan zondagavond samen
met vrienden en vriendinnen soldaat te maken.
Naast het vlees was het ook het plan aardappels en mais op de smoker klaar te maken en zelf een coleslaw + aardappel salade te bouwen.
Boodschappen klaar om te gaan.
Aangezien we de vorige week al onze kip hebben laten zien en deze kip niet verschilt qua bereiding doen we nu even een korte impressie.
Na een uur of 8 in de pekel te hebben gezeten en flink te zijn ingerubbed was deze klaar voor de smoker. Dit keer een blik dr pepper erin en gaan.
Ze staat er nog koud bij
Smoker was nu rond de 130 graden dus klaar voor een kleurtje.
Ze wordt ondertussen aangemoedigd door verre familie
na een uur of 2 eraf gehaald, ze was heerlijk mals en sappig.
Ook de mais was geslaagd. Ingepakt in folio met grove peper en zout en wat roomboter. Na een half uurtje nog even los op de grill. Fantastisch
Na dit maal waren we goed voorbereid voor de volgende dag want we moesten om 5 uur op om op tijd de smoker aan te zetten voor ons knor praktijk examen B-)
Klokslag 5 uur s'ochtends (of was t toch half 6..) ging de fik erin. We zouden vandaag gaan roken met eiken en appel hout.
Onze boston butt, besteld bij http://www.bbquality.nl/. Ik ben erg tevreden over de levering en de kwaliteit van het vlees. Zeker vaker daar bestellen.
We hadden besloten om de pulled pork zo simpel mogelijk te houden, geen injecties, geen complexe rub of glace.
Gewoon peper, zout, wat paprika poeder en ui/knoflook korrels.
Smoker was 135 graden dus de butt ging erin. Met het "laden" schuurde ik langs de rand van de barrel waardoor wat rub aan de rand van de deur bleef hangen en
een gedeelte op de plaat onderin de barrel viel. Dit vloog in de fik na een minuut of 10 waardoor de temperatuur erg omhoog vloog, leer momentje.
We hebben hem er toen even uitgehaald en er een grote pan met appelsap eronder gezet om verdere vlammen te voorkomen, van de vallende rub en ook van het druipen. Dit leek te helpen.
Temperatuur bleef daarna redelijk stabiel maar vergde constante aandacht. Hout erbij, klepjes open, beetje blazen, klepjes dicht etc.
Zon was inmiddels op en de rest van de dag zou er ongeveer zo uit gaan zien, relaxt B-)
Na een uurtje of 3 even appel azijn er op spuiten.
Na een uur of 4.5 was de interne temperatuur 70 graden en het vet aan de bovenkant was gespleten. Tijd voor een jasje.
Nog even een douche van appelazijn en terug erop.
Jas aan en op naar de 88 graden.
Ondertussen in het zonnetje even een coleslaw maken.
Dit ben ik op mn knie?n, iets wat mn vriendin graag zou willen zien...
Na een uur of 7.5 was het dan zo ver, 88 graden! Tijd voor een nieuwe jas en een uurtje of wat rust.
Na de pork nog even een lading zoete en normale aardappels erop en ook weer mais. En natuurlijk de butt shredden!
We hadden nog steeds niets geproefd tot aan dit moment, man die geur!
Wow dit is echt lekker! super mals en heerlijke rook smaak.
Dagje later nog een keer van kunnen genieten, heerlijk.
Al met al een zeer geslaagd weekend. We hebben weer veel geleerd en zo'n weekendje bij het vuur was lekker ontspannen
met heerlijk eten als beloning.
Ik kijk in ieder geval uit naar de volgende smoke.
Bedankt voor het lezen!
- Tim
Na een succesvolle run vorige week met een kippetje was het dit weekend tijd voor het zwaardere werk.
Samen met een maat van mij zaterdag weer een kip op de Ugly Bastard Smoker zetten en zondag vroeg op voor een boston butt om die dan zondagavond samen
met vrienden en vriendinnen soldaat te maken.
Naast het vlees was het ook het plan aardappels en mais op de smoker klaar te maken en zelf een coleslaw + aardappel salade te bouwen.
Boodschappen klaar om te gaan.
Aangezien we de vorige week al onze kip hebben laten zien en deze kip niet verschilt qua bereiding doen we nu even een korte impressie.
Na een uur of 8 in de pekel te hebben gezeten en flink te zijn ingerubbed was deze klaar voor de smoker. Dit keer een blik dr pepper erin en gaan.
Ze staat er nog koud bij
Smoker was nu rond de 130 graden dus klaar voor een kleurtje.
Ze wordt ondertussen aangemoedigd door verre familie
na een uur of 2 eraf gehaald, ze was heerlijk mals en sappig.
Ook de mais was geslaagd. Ingepakt in folio met grove peper en zout en wat roomboter. Na een half uurtje nog even los op de grill. Fantastisch
Na dit maal waren we goed voorbereid voor de volgende dag want we moesten om 5 uur op om op tijd de smoker aan te zetten voor ons knor praktijk examen B-)
Klokslag 5 uur s'ochtends (of was t toch half 6..) ging de fik erin. We zouden vandaag gaan roken met eiken en appel hout.
Onze boston butt, besteld bij http://www.bbquality.nl/. Ik ben erg tevreden over de levering en de kwaliteit van het vlees. Zeker vaker daar bestellen.
We hadden besloten om de pulled pork zo simpel mogelijk te houden, geen injecties, geen complexe rub of glace.
Gewoon peper, zout, wat paprika poeder en ui/knoflook korrels.
Smoker was 135 graden dus de butt ging erin. Met het "laden" schuurde ik langs de rand van de barrel waardoor wat rub aan de rand van de deur bleef hangen en
een gedeelte op de plaat onderin de barrel viel. Dit vloog in de fik na een minuut of 10 waardoor de temperatuur erg omhoog vloog, leer momentje.
We hebben hem er toen even uitgehaald en er een grote pan met appelsap eronder gezet om verdere vlammen te voorkomen, van de vallende rub en ook van het druipen. Dit leek te helpen.
Temperatuur bleef daarna redelijk stabiel maar vergde constante aandacht. Hout erbij, klepjes open, beetje blazen, klepjes dicht etc.
Zon was inmiddels op en de rest van de dag zou er ongeveer zo uit gaan zien, relaxt B-)
Na een uurtje of 3 even appel azijn er op spuiten.
Na een uur of 4.5 was de interne temperatuur 70 graden en het vet aan de bovenkant was gespleten. Tijd voor een jasje.
Nog even een douche van appelazijn en terug erop.
Jas aan en op naar de 88 graden.
Ondertussen in het zonnetje even een coleslaw maken.
Dit ben ik op mn knie?n, iets wat mn vriendin graag zou willen zien...
Na een uur of 7.5 was het dan zo ver, 88 graden! Tijd voor een nieuwe jas en een uurtje of wat rust.
Na de pork nog even een lading zoete en normale aardappels erop en ook weer mais. En natuurlijk de butt shredden!
We hadden nog steeds niets geproefd tot aan dit moment, man die geur!
Wow dit is echt lekker! super mals en heerlijke rook smaak.
Dagje later nog een keer van kunnen genieten, heerlijk.
Al met al een zeer geslaagd weekend. We hebben weer veel geleerd en zo'n weekendje bij het vuur was lekker ontspannen
met heerlijk eten als beloning.
Ik kijk in ieder geval uit naar de volgende smoke.
Bedankt voor het lezen!
- Tim