- Berichten
- 3.095
In het kader van 'we gaan Scandinavisch' en omdat Ceriel de IKEA ballen al had gedraaid, ben ik maar aan het kn?ckerbakken geslagen.
Recept:
Ik heb rogge vervangen door spelt, want dat had ik nog. Spelt werkt goed met knapperige bereidingen. Geeft een leuke smaak.
Voor ca 12 stuks
25 g verse gist of ca 12 gram droge
1 el honing
2 dl yoghurt
4 dl water
6 dl grof roggemeel (ik had dus Spelt)
1 el karwijzaad
2 tl zout
6 dl volkoren meel
3 dl bloem (waarvan 2 voor het uitrollen)
Verkruimel de gist in een deegkom en roer dit fijn met honing, voeg daarna yoghurt en water toe. Roer om. Voeg het roggemeel toe en roer goed om. Bedek de kom met plastic en laat dit voordeeg minstens 6 uur op kamertemperatuur staan.
Rooster het karwijzaad in een droge, hete pan. Stamp het fijn in een vijzel en vermeng met zout en volkorenmeel. Vermeng dit samen met een beetje bloem in het voordeeg. Ik heb er ook pompoenpitten, zonnebloempitjes en sesamzaad doorheen gegooid zoals je hier kunt zien.
Breng de BBQ op 240 graden.
Verdeel het deeg in 12 stukken en rol deze tot ballen. Rol deze met een deegroller uit op een met bloem bedekte ondergrond tot dunne schijven. Draai ze tijdens de bewerking vaak om. Prik op het eind de deegschijven met bijvoorbeeld een vork vol met gaatjes. Steek er eventueel met een glaasje of dop een gat uit in het midden. (Heb ik niet gedaan)
Bak ze een voor een ca 12 tot 14 minuten.
Serveersuggestie:
Recept:
Ik heb rogge vervangen door spelt, want dat had ik nog. Spelt werkt goed met knapperige bereidingen. Geeft een leuke smaak.
Voor ca 12 stuks
25 g verse gist of ca 12 gram droge
1 el honing
2 dl yoghurt
4 dl water
6 dl grof roggemeel (ik had dus Spelt)
1 el karwijzaad
2 tl zout
6 dl volkoren meel
3 dl bloem (waarvan 2 voor het uitrollen)
Verkruimel de gist in een deegkom en roer dit fijn met honing, voeg daarna yoghurt en water toe. Roer om. Voeg het roggemeel toe en roer goed om. Bedek de kom met plastic en laat dit voordeeg minstens 6 uur op kamertemperatuur staan.

Rooster het karwijzaad in een droge, hete pan. Stamp het fijn in een vijzel en vermeng met zout en volkorenmeel. Vermeng dit samen met een beetje bloem in het voordeeg. Ik heb er ook pompoenpitten, zonnebloempitjes en sesamzaad doorheen gegooid zoals je hier kunt zien.

Breng de BBQ op 240 graden.
Verdeel het deeg in 12 stukken en rol deze tot ballen. Rol deze met een deegroller uit op een met bloem bedekte ondergrond tot dunne schijven. Draai ze tijdens de bewerking vaak om. Prik op het eind de deegschijven met bijvoorbeeld een vork vol met gaatjes. Steek er eventueel met een glaasje of dop een gat uit in het midden. (Heb ik niet gedaan)

Bak ze een voor een ca 12 tot 14 minuten.


Serveersuggestie:
