- Berichten
- 125
Kipvleugeltjes... Wie houd er niet van? Ik maak ze al zo lang als ik een barbecue heb. Eerst vaak kant-en-klaar gemarineerd uit een pakje van de grootgrutter; makkelijk en lekker. Maar na een tijdje wil je ook wel wat nieuws proberen, en als je alles zelf doet is het vaak veel lekkerder. Pekelen, marineren, aflakken.. , been there, done that.
MAAR... ik kreeg de perfecte garing niet goed voor mekaar. Sappig van binnen, knapperig van buiten.
Van alles geprobeerd qua temperatuur en direct/indirect garen. Telkens wel lekker gegeten, maar niet de perfectie die ik voor ogen had.
Totdat... een collega begon over vortexen. Hier op het forum en elders op internet me er eens in verdiept, en het principe klinkt logisch en is makkelijk te realiseren. Van de week kwam mijn zusje 's avonds op het spontane idee om bij ons te komen eten. Altijd gezellig, maar erg veel tijd om voor te bereiden was er niet. De dag erop moest ik uit mijn werk in een uurtje tijd de boodschappen doen, het vlees voorbereiden en de vortex in elkaar flansen.
Om te beginnen met de vortex:
Simpeler kan haast niet. 5 Eutjes voor een RVS beslagkom. Decoupeerzaag in de bodem en klaar is Klaas.
Vanwege gebrek aan voorbereidingstijd een super simpel recept gebruikt: de vleugeltjes droog gedept en bestrooid met peper, zout en knoflookpoeder.
Daarna de vortex volgepropt met briketten. Man, wat werkt dat goed! De "ik-voel-even-met-mijn-hand-hoe-heet-het-is" test stopte al 20-30 centimeter boven het rooster. Naja, dat haar groeit wel weer terug
Zoals gezegd was er maar weinig tijd. Daarom een super simpele glaze gebruikt van honing, tabasco en wat limoensap. Na 20 minuten de vleugeltjes een keertje ingesmeerd en de deksel weer dicht gedaan. Na nog eens 10 minuten de vleugeltjes nog een keer door de glaze gehaald en afgefakkeld boven de vortex. Dat werkt ook als een trein. Een paar seconden is genoeg voor een prachtige karamelisatie.
Het resultaat:
Ik ben verkocht! De vortex is hoe ik voortaan mijn kipvleugeltjes ga maken. Eindelijk het super knapperige velletje wat eerder niet goed lukte. Je hoort onder het deksel het vet smelten en het vel droogt mooi uit. De bereiding is (relatief) kort, dus het vlees wordt ook niet droog.
Oja, en iedereen heeft er van gesmuld! Daar ging het natuurlijk allemaal om
MAAR... ik kreeg de perfecte garing niet goed voor mekaar. Sappig van binnen, knapperig van buiten.
Van alles geprobeerd qua temperatuur en direct/indirect garen. Telkens wel lekker gegeten, maar niet de perfectie die ik voor ogen had.
Totdat... een collega begon over vortexen. Hier op het forum en elders op internet me er eens in verdiept, en het principe klinkt logisch en is makkelijk te realiseren. Van de week kwam mijn zusje 's avonds op het spontane idee om bij ons te komen eten. Altijd gezellig, maar erg veel tijd om voor te bereiden was er niet. De dag erop moest ik uit mijn werk in een uurtje tijd de boodschappen doen, het vlees voorbereiden en de vortex in elkaar flansen.
Om te beginnen met de vortex:
Simpeler kan haast niet. 5 Eutjes voor een RVS beslagkom. Decoupeerzaag in de bodem en klaar is Klaas.
Vanwege gebrek aan voorbereidingstijd een super simpel recept gebruikt: de vleugeltjes droog gedept en bestrooid met peper, zout en knoflookpoeder.
Daarna de vortex volgepropt met briketten. Man, wat werkt dat goed! De "ik-voel-even-met-mijn-hand-hoe-heet-het-is" test stopte al 20-30 centimeter boven het rooster. Naja, dat haar groeit wel weer terug

Zoals gezegd was er maar weinig tijd. Daarom een super simpele glaze gebruikt van honing, tabasco en wat limoensap. Na 20 minuten de vleugeltjes een keertje ingesmeerd en de deksel weer dicht gedaan. Na nog eens 10 minuten de vleugeltjes nog een keer door de glaze gehaald en afgefakkeld boven de vortex. Dat werkt ook als een trein. Een paar seconden is genoeg voor een prachtige karamelisatie.
Het resultaat:
Ik ben verkocht! De vortex is hoe ik voortaan mijn kipvleugeltjes ga maken. Eindelijk het super knapperige velletje wat eerder niet goed lukte. Je hoort onder het deksel het vet smelten en het vel droogt mooi uit. De bereiding is (relatief) kort, dus het vlees wordt ook niet droog.
Oja, en iedereen heeft er van gesmuld! Daar ging het natuurlijk allemaal om
