- Berichten
- 1.903
Recept geinspireerd op: Deon Karsten (Deonart), Eshana Suleman, Atul Kochhar
Bunny chow is een Zuid Afrikaans street food gerecht wat door de ge-immigreerde Indiers in Durban is bedacht
Het is dus in wezen een kip(lams) curry in een uitgehold brood.
Ingredienten:
2 a 3 EL. Arachide olie of Zonnebloem olie
1 kg. kippendijen heel (kan ook Lamsvlees zijn of rund)
zout
peper
2 uien, fijn gesneden
De smaakmakers:
2 a 3 teentjes knoflook fijn + 20 gram geraspte verse Gember met 1 tl. water tot een pasta maken *)
1 tl. venkelzaad poeder
1 tl. komijn poeder **)
2 tl. korianderzaad poeder **)
1.1/2 EL. Massala (Chan?s of Nandan)
1 tl. kaneel poeder
3 kardemom zaden
1/4 tl. gedroogde rode peper vlokjes
2 tl. geelwortel (Kurkuma)
2 laurierbladeren
1 hele steranijs
De vloeistoffen:
400 ml tomaten uit blik, fijn malen met staafmixer
500 ml. Bouillon (500 ml. Water + 3 tot 4 maggie blokjes, die vierkante kleintjes)
De afmakers:
2 kruimige aardappelen, rauw in kleine blokjes
2 casino broden, of zelfgebakken witte broden
*) Wordt door de Indi?rs Ginger Garlic paste genoemd
**) de combi Komijn/Korianderzaad noemen de Indi?rs Dhania-Jeera powder
Bereiding:
Kruid de kippendijen met wat zout en peper
Maak de BBQ gereed voor direct en indirect (200 graden C.)
Leg de dijen indirect op de BBQ voor 10 minuten, gril ze daarna af voor ongeveer 5 minuten of tot ze mooi gaan kleuren. en plaats ze nog even 10 minuten indirect afgedekt met alu folie in een aluminium bakje.
(De eerste 10 minuten zorgt ervoor dat de dijen niet op je rooster gaan plakken als je ze gaat afgrillen, de laatste 10 minuten afgedekt zorgt ervoor dat ze botermals blijven)
Haal ze van de BBQ en zet ze apart.
Doe de Arachide olie in een gietijzeren pan en bak/sudder de fijngesnipperde ui zachtjes in 10 minuten glazig en licht verkleurd.
Voeg nu alle smaakmakers bij de ui en bak dit geheel al omscheppend op middelhoge hitte voor 1 minuut, zo komen de geuren en smaken van de specerijen vrij.
Voeg nu de vloeistoffen toe roer goed om breng aan de kook en zet de pan indirect op de BBQ met het deksel erop
Temper de temperatuur van de BBQ naar zo?n 150 graden C. (dit gaat natuurlijk niet direct maar duurt meestal zo?n 20 minuten) ben je bang dat je curry aanbrandt, laat de pan dan eerst van de BBQ, temper de temperatuur van de BBQ en zet de pan dan weer indirect terug op het rooster.
Snijd het kippenvlees in blokjes en doe dit vlees samen met het braadvocht wat in het alu bakje zit in de pan met de curry en laat dit sudderen voor 30 minuten vervolgens schil en snijd je de aardappels in ongeveer even grote blokjes als de kip en voeg deze toe aan de curry en laat dit weer 30 minuten sudderen.
proef of de aardappels zacht en romig zijn, is dit niet het geval, sudder je verder tot ze wel romig en zacht zijn.
Halveer de broden (ik heb zelfs een kwart van elke kant genomen, ligt aan de grootte van je brood)
En hol ze uit (broodbakjes), verdeel de curry in de broodbakjes en serveer er wat van het uitgeholde brood bij.
Normaal wordt bij bunny chow wat salade geserveerd, in veel gevallen een wortelsalade.
Mijn eenvoudige wortelsalade, (geraspte wortel slasaus en fijngehakte peterselie) was er verrassend lekker bij.
Zoals ze in Zuid Afrika zouden zeggen: Geniet die ete
Dat is dit gerecht zeker: GENIETEN.
Zo eet je bunny chow, filmpje:
Laatst bewerkt door een moderator: