BasBQ
Beef en Steak

Kip: Bunny chow, zuid afrikaans street food

DSC_8502.JPG

Recept geinspireerd op: Deon Karsten (Deonart), Eshana Suleman, Atul Kochhar

Bunny chow is een Zuid Afrikaans street food gerecht wat door de ge-immigreerde Indiers in Durban is bedacht
Het is dus in wezen een kip(lams) curry in een uitgehold brood.

Ingredienten:

2 a 3 EL. Arachide olie of Zonnebloem olie
1 kg. kippendijen heel (kan ook Lamsvlees zijn of rund)
zout
peper
2 uien, fijn gesneden

De smaakmakers:
2 a 3 teentjes knoflook fijn + 20 gram geraspte verse Gember met 1 tl. water tot een pasta maken *)
1 tl. venkelzaad poeder
1 tl. komijn poeder **)
2 tl. korianderzaad poeder **)
1.1/2 EL. Massala (Chan?s of Nandan)
1 tl. kaneel poeder
3 kardemom zaden
1/4 tl. gedroogde rode peper vlokjes
2 tl. geelwortel (Kurkuma)
2 laurierbladeren
1 hele steranijs

De vloeistoffen:
400 ml tomaten uit blik, fijn malen met staafmixer
500 ml. Bouillon (500 ml. Water + 3 tot 4 maggie blokjes, die vierkante kleintjes)

De afmakers:
2 kruimige aardappelen, rauw in kleine blokjes
2 casino broden, of zelfgebakken witte broden

*) Wordt door de Indi?rs Ginger Garlic paste genoemd
**) de combi Komijn/Korianderzaad noemen de Indi?rs Dhania-Jeera powder

Bereiding:

Kruid de kippendijen met wat zout en peper
Maak de BBQ gereed voor direct en indirect (200 graden C.)

Leg de dijen indirect op de BBQ voor 10 minuten, gril ze daarna af voor ongeveer 5 minuten of tot ze mooi gaan kleuren. en plaats ze nog even 10 minuten indirect afgedekt met alu folie in een aluminium bakje.
(De eerste 10 minuten zorgt ervoor dat de dijen niet op je rooster gaan plakken als je ze gaat afgrillen, de laatste 10 minuten afgedekt zorgt ervoor dat ze botermals blijven)
Haal ze van de BBQ en zet ze apart.

Doe de Arachide olie in een gietijzeren pan en bak/sudder de fijngesnipperde ui zachtjes in 10 minuten glazig en licht verkleurd.
Voeg nu alle smaakmakers bij de ui en bak dit geheel al omscheppend op middelhoge hitte voor 1 minuut, zo komen de geuren en smaken van de specerijen vrij.

Voeg nu de vloeistoffen toe roer goed om breng aan de kook en zet de pan indirect op de BBQ met het deksel erop
Temper de temperatuur van de BBQ naar zo?n 150 graden C. (dit gaat natuurlijk niet direct maar duurt meestal zo?n 20 minuten) ben je bang dat je curry aanbrandt, laat de pan dan eerst van de BBQ, temper de temperatuur van de BBQ en zet de pan dan weer indirect terug op het rooster.

Snijd het kippenvlees in blokjes en doe dit vlees samen met het braadvocht wat in het alu bakje zit in de pan met de curry en laat dit sudderen voor 30 minuten vervolgens schil en snijd je de aardappels in ongeveer even grote blokjes als de kip en voeg deze toe aan de curry en laat dit weer 30 minuten sudderen.
proef of de aardappels zacht en romig zijn, is dit niet het geval, sudder je verder tot ze wel romig en zacht zijn.
Halveer de broden (ik heb zelfs een kwart van elke kant genomen, ligt aan de grootte van je brood)
En hol ze uit (broodbakjes), verdeel de curry in de broodbakjes en serveer er wat van het uitgeholde brood bij.
Normaal wordt bij bunny chow wat salade geserveerd, in veel gevallen een wortelsalade.
Mijn eenvoudige wortelsalade, (geraspte wortel slasaus en fijngehakte peterselie) was er verrassend lekker bij.

Zoals ze in Zuid Afrika zouden zeggen: Geniet die ete
Dat is dit gerecht zeker: GENIETEN.

Zo eet je bunny chow, filmpje:



DSC_8449.JPG


DSC_8455.JPG


DSC_8456.JPG


DSC_8457.JPG


DSC_8466.JPG


DSC_8477.JPG


DSC_8479.JPG


DSC_8482.JPG


DSC_8494.JPG
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Nice! mooi uitgebreid opgeschreven en die gaat hup "copy paste" in de to do lijst (die is lang!)
bedankt voor het delen!!  B-)
 
Hartelijk dank voor dit overheerlijk uitziende recept.
Gaan we zeker een keer maken. :)
Veel succes met de wedstrijd. ;)
 
Bedankt voor het delen!
 
Dank je voor het delen.
Ga ik zeker maken
 
Bedankt voor het delen en mooi de filmpjes erbij leuk  :)
 
Er schijnt een klein verschil te zijn tussen Massala en Garam Massala, in dit recept van Jet is Massala gebruikt van het merk Chan's, maar Nandan kan ook heel goed.
Massala is redelijk geel van kleur door de Kurkuma die er in zit, Kurkuma ontbreekt in de Garam Massala.
Deze Massala wordt ook gebruikt voor de bereiding van het Hindoestaans-Surinaamse gerecht Roti
AHI_434d50303432323138_1_LowRes_JPG.JPG

 
 
 

Sticky Fingers

Stoker
Berichten
452
Bunny Chow... Ik had er nog nooit van gehoord maar ben na het lezen om om dit eens gaan te maken.
Wat ziet dit er mooi en lekker uit en vooral de presentatie in een uitgehold brood doet me watertanden 👍😋

Echter heb ik een vraag aan jouw Jet.

Het recept zoals het hier beschreven staat is dat voor 2 porties ?

Ik wil het namelijk gaan maken voor 6 personen.

Anders ga ik namelijk beetje goochelen met de ingredienten om het voor 6 personen passend te maken :D
 
Bunny Chow... Ik had er nog nooit van gehoord maar ben na het lezen om om dit eens gaan te maken.
Wat ziet dit er mooi en lekker uit en vooral de presentatie in een uitgehold brood doet me watertanden 👍😋

Echter heb ik een vraag aan jouw Jet.

Het recept zoals het hier beschreven staat is dat voor 2 porties ?

Ik wil het namelijk gaan maken voor 6 personen.

Anders ga ik namelijk beetje goochelen met de ingredienten om het voor 6 personen passend te maken :D

Dit recept kun je makkelijk met zijn 4-en van eten.
Let wel op wat voor soort brood je neemt qua grootte, een half normal brood is net te groot voor 1 persoon. (normale, geen grote eters)
De broden in zuid afrika, zie filmpje, zijn wat kleiner, lijken wel kleine casinobroden.
 
Dit recept kun je makkelijk met zijn 4-en van eten.
Let wel op wat voor soort brood je neemt qua grootte, een half normal brood is net te groot voor 1 persoon. (normale, geen grote eters)
De broden in zuid afrika, zie filmpje, zijn wat kleiner, lijken wel kleine casinobroden.
Dankjewel voor de feedback Ewald!

Mijn plan is als volgt, aangezien we nog meer gerechtjes gaan eten van de bbq zaterdag ,ga ik de Bunny Chow opdienen in uitgeholde itlajaanse bollen. Ik denk dat als ik zo een flink stuk brood ga gebruiken voor de Bunny Chow zometeen geen plaats meer is voor de rest van het lekkere eten 😅
 
Italiaanse bollen zijn een hele goede keuze
 
Dankjewel voor de feedback Ewald!

Mijn plan is als volgt, aangezien we nog meer gerechtjes gaan eten van de bbq zaterdag ,ga ik de Bunny Chow opdienen in uitgeholde itlajaanse bollen. Ik denk dat als ik zo een flink stuk brood ga gebruiken voor de Bunny Chow zometeen geen plaats meer is voor de rest van het lekkere eten 😅

Aha, ik zie dat mijn wederhelft al heeft gereageerd!
Italiaanse bollen zijn idd een hele goede keus vooral als je nog meer hebt van de bbq ;)

Na het eten moet je natuurlijk even uitbuiken en dat kun je heel goed doen met het Bunny-chow lied 🥳 🤪

 
Aha, ik zie dat mijn wederhelft al heeft gereageerd!
Italiaanse bollen zijn idd een hele goede keus vooral als je nog meer hebt van de bbq ;)

Na het eten moet je natuurlijk even uitbuiken en dat kun je heel goed doen met het Bunny-chow lied 🥳 🤪

Dat liedje maakt het helemaal af 🥳

Ze krijgen van mij geen Bunny Chow heb ik gezegd voor ze het dansje kunnen vertonen 🤣 ( ik zeg de gek heb daar nu al voorpret van 🤦🏼 )
 
  • Haha
Waarderingen: Jet
Bijzonder gerecht, bedankt voor de inspiratie. Zeker een keer maken…
 
Wauw Roy dat ziet er echt schitterend uit 😍 mijn complimenten en gelukkig vonden jullie het lekker 😅
Het is dat je zo'n pokke eind rijden ver weg woont want anders was ik ff bij je komen proeven.
Ondertussen de boodschappen besteld zodat we dit aankomend weekend ook weer eens kunnen maken 😃 kunnen we gelijk een broodje bij de nieuwe overburen brengen om te horen hoe die dit vinden, die komen uit Zuid-Afrika en waren zeer verbaasd dat wij het gerecht bunny-chow kennen en maken 😆
 
Wauw Roy dat ziet er echt schitterend uit 😍 mijn complimenten en gelukkig vonden jullie het lekker 😅
Het is dat je zo'n pokke eind rijden ver weg woont want anders was ik ff bij je komen proeven.
Ondertussen de boodschappen besteld zodat we dit aankomend weekend ook weer eens kunnen maken 😃 kunnen we gelijk een broodje bij de nieuwe overburen brengen om te horen hoe die dit vinden, die komen uit Zuid-Afrika en waren zeer verbaasd dat wij het gerecht bunny-chow kennen en maken 😆
Dankjewel Jet! Jij bedankt voor dit heerlijke gerecht te delen! We hebben er echt van genoten . Vooral bij de bereiding,als de smaakmakers toevoegd worden bij de uien komt er een geur vrij waar ik helemaal verliefd op ben geworden. Mocht je ooit in de buurt zijn van het mooie zuiden dan tip je me maar en gaan we met je wederhelft Bunny Chow eten. Ik verwacht dan wel op zijn mins dat je het dansje doet ? 🤣
Al vast smakelijk eten aankomend weekend, maar dat zal vast lukken met zo een verrukkelijk Streetfood gerecht 😋
 
Terug
Bovenaan Onderaan