- Berichten
- 317
Na inmiddels enkele gerechten uit mijn houtoven in een draadje te hebben gezet, is het wellicht aardig wat meer over onze houtoven te vertellen.
Inmiddels hebben we deze oven ruim een jaar en staat ie elk weekend aan! Net als in een bbq is het van belang om goede brandstof te kiezen. Ik stook ovengedroogd beuken. Dat brandt uitstekend en geeft een heerlijke smaak af. Het aansteken is een eitje, niet lastiger dan een bbq aansteken. Hout stapelen ??n aanmaakblokje er tussen en de boel brand al.
In begin hebben we ons veel gericht op pizza. Deze oven is zeer eenvoudig tot temperaturen rond de 450-500C op te stoken. Voor een pizza betekent dit, klaar in 90 seconden! In begin traditionele napolitaanse pizza. Hierbij behoorlijk fanatiek om naast caputo bloem ook san marzano tomaten en natuurlijk niet rollen, maar stretchen! Tegenwoordig ook de New York style opgepakt, en dat is op dit moment mijn favoriet. Tussendoor ook nog Californian style geprobeerd, maar dat was niet helemaal mijn ding.
Wat maken wij zoal in de houtoven naast pizza? Eigenlijk nog al wat verschillende gerechten. Natuurlijk de grote lappen vlees zoals de ribeyes op hoge temperaturen. Daarnaast ook wat minder voor de hand liggende zoals risotto (met tomaat), lasagna etc.
Een aantal weken geleden hebben we een WSM gekocht omdat het 'vuur-management' in een dergelijke oven best lastig is. Niet zozeer de hoge temperaturen, maar vooral het constant houden van lage temperaturen is een uitdaging, niet geheel onmogelijk, maar zeker niet eenvoudig. Dus nu hebben we de ideale combi. De 1e PP poging was super uit de WSM, die zou ik nooit zo hebben gekregen uit de houtoven.
Tenslotte is de houtoven ook een ideale tuinhaard! Regelmatig blijven we na een maaltijd nog ruime tijd rond de houthoven zitten. Even een blokje erbij en je hebt een prachtig vuurtje waar je volledig in kunt wegdromen, hoe koud het ook is.

Inmiddels hebben we deze oven ruim een jaar en staat ie elk weekend aan! Net als in een bbq is het van belang om goede brandstof te kiezen. Ik stook ovengedroogd beuken. Dat brandt uitstekend en geeft een heerlijke smaak af. Het aansteken is een eitje, niet lastiger dan een bbq aansteken. Hout stapelen ??n aanmaakblokje er tussen en de boel brand al.
In begin hebben we ons veel gericht op pizza. Deze oven is zeer eenvoudig tot temperaturen rond de 450-500C op te stoken. Voor een pizza betekent dit, klaar in 90 seconden! In begin traditionele napolitaanse pizza. Hierbij behoorlijk fanatiek om naast caputo bloem ook san marzano tomaten en natuurlijk niet rollen, maar stretchen! Tegenwoordig ook de New York style opgepakt, en dat is op dit moment mijn favoriet. Tussendoor ook nog Californian style geprobeerd, maar dat was niet helemaal mijn ding.
Wat maken wij zoal in de houtoven naast pizza? Eigenlijk nog al wat verschillende gerechten. Natuurlijk de grote lappen vlees zoals de ribeyes op hoge temperaturen. Daarnaast ook wat minder voor de hand liggende zoals risotto (met tomaat), lasagna etc.
Een aantal weken geleden hebben we een WSM gekocht omdat het 'vuur-management' in een dergelijke oven best lastig is. Niet zozeer de hoge temperaturen, maar vooral het constant houden van lage temperaturen is een uitdaging, niet geheel onmogelijk, maar zeker niet eenvoudig. Dus nu hebben we de ideale combi. De 1e PP poging was super uit de WSM, die zou ik nooit zo hebben gekregen uit de houtoven.
Tenslotte is de houtoven ook een ideale tuinhaard! Regelmatig blijven we na een maaltijd nog ruime tijd rond de houthoven zitten. Even een blokje erbij en je hebt een prachtig vuurtje waar je volledig in kunt wegdromen, hoe koud het ook is.