
Karnemelk kip aan het spit.
BBQ-temp op grof 350F (176 C) to 400F (204 C) houden (medium hitte). Kerntemp. moet zijn ca. 69, daarna nog 10 - 15 minuten nagaren
Naar aanleiding van de tamme eend aan het spit nu een kip in de karnemelk-pekel gezet en aan het spit gebraden. Ik heb wel de brine aangepast
Brine:
? l. water
1/3 cup grof zeezout
? l. karnemelk
1 ts. strooibouillon tuinkruiden van Knorr.
Los het zout op in het water. Voeg de ts strooibouillon toe en roer even door. Dan de karnemelk erbij en rustig roeren tot alles goed gemengd is.
Kip:
1 kip van 1,4 kg. van de poelier.
Doe de gewassen kip in een (zip top) zak en giet de brine erbij.
Druk zoveel mogelijk lucht uit de zak, sluit af en zet de kip ongeveer zes uur te pekelen in de koelkast. Voor de zekerheid in een plastic container, stel dat de plastic zak(ken) gaan lekken!

Haal na zo?n 6 uur de kip uit de pekel en spoel zowel de binnen- als de buitenkant goed met koud water en droog goed af.
Laat de kip daarna 24 uur drogen in de koekast.
Na het pekelen en drogen:

vers gemalen zwarte peper
takje(s) verse tijm
takje verse rozemarijn
3 knoflookteentjes met velletje
bosje lente-uitjes, schoongemaakt en in mooie stukjes,
wat winterpeen, schoongemaakt en in mooie reepjes,
beetje olijfolie
keukentouw
Alu-folie
een paar geschilde en in parten gesneden aardappels en wat uienringen om mee te bakken in de lekbak.
Smeer de gepekelde en gedroogde kip in met wat olijfolie en rub de binnen- en de buitenkant met de versgemalen peper.
Vul de kip met de tijm, rozemarijn, knoflookteentjes, lente-uitjes en winterpeen.
Bindt de poten en vleugels van de kip (niet al te strak) op en doe hem aan het spit.

De OTG klaar maken voor indirect (briketten aan 1 kant), alufolie over de andere kant, lekbak in het midden.
In de lekbak wat olijfolie doen en daarin de geschilde aardappels en uienringen leggen
Temperatuur moet zo?n 350 F (ca. 176 C) dus medium zijn.
Ca 20 koude briketten in de OTG samen met wat rookhout (kersen). Zo?n 14 briketten in de starter en als die hard gloeien over de koude briketten verdelen.
Spit, met de kip aansluiten en aanzetten.

Na ongeveer ? uur de kip bestrijken met het vet en de sappen die in de lekbak zijn gedropen. Dit nu af en toe herhalen tot een kerntemperatuur van 69C is gehaald. De kip van het spit halen, in alufolie inpakken en zo?n 10 ? 15 minuten laten rusten.

Haal de vulling uit de kip en leg de groenten en de aardappelschijven om de kip op een bord.

Smakelijk eten!
Wat wij ervan vonden:
De presentatie was ?minder? maar het ging ons weer meer om het experiment met de karnemelk brine.
De verhouding water, karnemelk en zout was nu goed. De kip was heerlijk, zeker niet te zout, en mals. Alleen met peper rubben was voldoende.
De strooibouillon tuinkruiden van Knorr herkenden wij niet echt terug. Een volgende keer 2 ts proberen.
De groentevulling vond ik ?minder?, daar moet ik iets anders voor bedenken. Alleen wat knoflookteentjes en wat tijm en rozemarijn is misschien lekkerder. En dan een bak sla met ? erbij.
De aardappels met de uienringen, gegaard in het vet uit de kip, waren helemaal goed.
Laatst bewerkt door een moderator: