BasBQ
Beef en Steak

Kamado vs Winter

Sandeman

Kooltjesharker
 
Berichten
141
Uiteraard kun je in de winter ook "gewoon" grillen maar nu ik ook een kamado heb vraag ik me af of er "spelregels" zijn. Ik snap dat de Bastard hoge temperaturen aan kan maar kan ie ook tegen het temperatuurverschil als je 'm bijvoorbeeld bij vorst gaat aansteken?
 

TheJoster

Stoker
 
Berichten
417
Goeie vraag ik volg even maar ging er zelf van uit dat zolang je redelijk normaal op stookt de temperatuur gelijkelijk zo stijgen en geen probleem zou moeten zijn..

Sent from my SM-G965F using Tapatalk
 

SilverFox

BBQ Junkie
 
 
 
 
 
Berichten
5.291
Ik vermoed dat voor een Basterd hetzelfde geldt als een Big Green Egg: Als ik pizza's maak en de temperatuur is 350 graden en buiten is het 20 graden, das is het verschil 330 graden. Stel het is buiten -10 en ik hanteer de 330 graden verschil, dan kom ik nog steeds op 320 graden uit. Lijkt me qua temperatuur prima kunnen ;)

Soms is de kamado dicht gevroren in de winter, in dat geval eerst ontdooien.
Zelf doe ik de onderste schuif dan open en prop ik de looftlighter erin. (Bij mij zat de kermaische topcap ook vastgevroren en dan heeft een aanmaakblokje onderin geen zin, want die dooft dan).
Kwestie van rustig aan doen, en dan moet het prima lukken
 

Barbeknoei

Gemarineerd
 
 
 
 
 
Berichten
1.937
Aangezien wij nauwelijks strenge winters kennen, zie ik geen problemen.
Zeker niet wanneer je de kamado de tijd geeft om op temperatuur te komen (dus normaal gebruik) .
Binnen 15 minuten van - 20 naar +400 is misschien een ander verhaal...

Wel zou vocht misschien een issue kunnen zijn, maar ook dat lijkt me bij normaal warm laten worden geen problemen geven.
 

Hans

BBQ Junkie
 
 
 
Berichten
5.447
Uiteraard kun je in de winter ook "gewoon" grillen maar nu ik ook een kamado heb vraag ik me af of er "spelregels" zijn. Ik snap dat de Bastard hoge temperaturen aan kan maar kan ie ook tegen het temperatuurverschil als je 'm bijvoorbeeld bij vorst gaat aansteken?

Da's een goeie ik heb ze 's winters in Noorwegen wel eens in de sneeuw zien grillen maar dat waren allemaal Webertjes o.i.d.
Nou zijn die strenge winters hier wel voorbij maar je weet nooit.:unsure:
Ben benieuwd.
 

cold_as_ijs

Pitmaster
 
 
 
Berichten
659
je gaat nu max 40 graden meer verschil krijgen (van 30 naar -10) bij normaal gebruik wat meestal meestal 100-350 graden is. De kamado's zouden 600 graden aan moeten kunnen dacht ik. Vocht is een veel grotere vijand dan kou. Zeker in combinatie met vorst.
 

Bram1981

Stoker
 
 
 
 
Berichten
357
Voor de A-merken volgens mij geen problemen. Auplex kamado's kan volgens mij een te snelle stijging wel voor barsten in het keramiek zorgen.
 

Stijn

Pitmaster
 
 
 
Berichten
906
vocht is een groter probleem, Peter Bootsma heeft een tijdje geleden eens een filmpje gepost over het water in de keramiek dat verdampt.

Hij heeft laten zien wat er gebeurd als je de BGE te heet stookt met water in het keramiek.
Het wordt gewoon enorm snel naar buiten geperst en komt er bijna als stoom uit, je hoort hem dan ook sissen.
dat is dus af te raden, beter op l&s temperaturen laten drogen.

Nochtans was er geen schade aan zijn BGE na dit op de foute manier te doen.

temperatuur lijk mij geen probleem zolang je geen snelheidsrecords probeert te breken.
 

TheJoster

Stoker
 
Berichten
417
vocht is een groter probleem, Peter Bootsma heeft een tijdje geleden eens een filmpje gepost over het water in de keramiek dat verdampt.

Hij heeft laten zien wat er gebeurd als je de BGE te heet stookt met water in het keramiek.
Het wordt gewoon enorm snel naar buiten geperst en komt er bijna als stoom uit, je hoort hem dan ook sissen.
dat is dus af te raden, beter op l&s temperaturen laten drogen.

Nochtans was er geen schade aan zijn BGE na dit op de foute manier te doen.

temperatuur lijk mij geen probleem zolang je geen snelheidsrecords probeert te breken.
Hoe komt er water in het keramiek? Ze zijn toch waterbestendig?

Sent from my SM-G988B using Tapatalk
 

Barbeknoei

Gemarineerd
 
 
 
 
 
Berichten
1.937
Als de luchtvochtigheid buiten stijgt, stijgt deze ook in je kamado... Tenzij deze natuurlijk in je woonkamer staat
 

Stijn

Pitmaster
 
 
 
Berichten
906
Hoe komt er water in het keramiek? Ze zijn toch waterbestendig?

Sent from my SM-G988B using Tapatalk

Het is niet omdat ze vochtig zijn dat ze niet waterbestendig zijn.
De baksteen van je huis neemt ook vocht op als het regent, maar je huis is toch ook waterbestendig (mag ik hopen).
Je douche, net van hetzelfde, de voegen tussen de tegeltjes nemen vocht op tijdens het douchen en daarna zou het water er terug uit moeten verdampen.
Als dit niet snel genoeg/goed genoeg lukt krijg je zwarte voegen.

In het keramiek zitten miniscule barstjes (zie je hier soms verschijnen) en door deze barsten wordt water opgenomen als het bijvoorbeeld regent.
via dezelfde weg moet het water er terug uit.
 

Hans

BBQ Junkie
 
 
 
Berichten
5.447
Je hebt helemaal gelijk Stijn in ons huis zit ook best veel vocht en helaas verdampt dat ook nog niet zo snel maar we stoken ons huis niet op tot zo'n 300 gr.C dus de vraag vind ik wel begrijpelijk.
 

@rno

BBQ Junkie
 
 
 
 
Berichten
5.705
Rustig aan opwarmen zodat het water kan verdampen en niet helemaal afsluiten zodat tie kan ventileren
 
Bovenaan Onderaan