Goede vraag eigenlijk wel.
Ik ben geen ervaringsdeskundige, maar vind het ook wel interessant om af en toe wat te googlen over dit onderwerp, met name het verschil tussen bv. BGE en de chinees.
Voor zover ik nu toe zelf kan begrijpen, en daarbij probeer om de emoties van mensen die op fora vol lof over hun nieuwe aankoop schrijven niet mee te nemen, en op basis van hobbymatig gebruik, zou een chinese kamado op zich net zo goed moeten kunnen presteren als bijvoorbeeld een BGE, mits het deksel gewoon mooi sluit op de body, en er verder geen rare lekken langs luchtkleppen zijn.
Of dit zo is of niet is kan ik niet beoordelen, want ik heb er zelf geen. Er zijn hier ook mensen met goedkope kamado's die daar erg over te spreken zijn.
Er vanuit gaande dat een BGE goed is omdat ie amerikaans is en niet chinees is wat kort door de bocht; Amerikanen staan nu ook niet echt bekend om hun verfijnde (door) ontwikkelingen. Met chinees spul hetzelfde verhaal; hier zal het met name op de kwaliteitscontrole aan komen.
Voor zover ik tot nu toe gelezen heb, is een BGE van ander keramisch (cordieriet) materiaal dan een goedkope chinees (gebakken klei, maar wat precies?), en dit kan wel een verschil maken. Wellicht niet nu, maar w?l over 10 jaar of zo.
Warmtegeleidingscoefficient: Cordieriet: 1.6W/m K, klei zit typisch zo rond de 2.5W/m K volgens mij.
Dit betekent dat bij dezelfde wanddikte, de BGE beter geisoleerd is dan de Klei-pot. Of dit het prijsverschil mag verklaren mag ieder voor zichzelf bepalen; ter vergelijk: staal zit op 43W /m K, en een kogelbbq heeft een veel en veel dunnere wand, dus zal op dit vlak vele malen slechter presteren dan zowel de chinees als de USA variant.
De uitzettingsco?ffici?nt van cordieriet is 3.4 x 10-6/ ?C, die van klei is typisch zo ca. 5.9 x 10-6/ ?C.
Nogmaals, geen ervaring, maar stel dat de glazuurlaag van een USA kamado hetzelfde / zelfde kwaliteit is als de glazuurlaag van de chinees...
De BGE zal aan de buitenkant ietsje kouder zijn (vanwege warmtegeleidingsco?ffici?nt) dan de chinees, plus dat ie ook nog eens minder uitzet als gevolg van de warmte. Kan me zo voorstellen dat de glazuurlaag op de BGE dan beter blijft zitten (afhankelijk van hoe het glazuur uitzet en krimpt, maar dat weet ik niet), wat in de loop der tijd het verschil kan maken.
Ook hier weer, mag dat het prijsverschil bepalen? Heel veel mensen plaatsen hun BGE onder een hoes, onder een afdak. Als er dan geen (of weinig) vocht bij komt, zal dit het verschil niet maken.
Staat ie in weer en wind buiten? Dan wellicht wel.
Zelfde geldt een beetje voor het hang- en sluitwerk, dat zal vast beter zijn bij een BGE, maar ja, heb je dat nodig? Heb eens naar zo'n chinese kamado van ?400,- staan te kijken bij de van Cranenbroek, en die werkte (in nieuwstaat dan natuurlijk) gewoon prima, voelde best degelijk, zonder speling, etc. Heeft deze RVS hang en sluitwerk? Nee. Is dat een probleem? Misschien niet, de gemiddelde Weber heeft dat ook niet tenslotte.
Ik geloof het meteen als iemand roept dat de service van BGE beter is. Dat is ook een deel van de prijs die je betaalt; de service organisatie eromheen.
Gaat bij je Chinees na 10 jaar een scharnier kapot, koop je een nieuwe chinees. Nog altijd goedkoper dan 1 BGE. En stel dat je wel reservedelen kunt kopen, duurt het wellicht wat langer voor je ze hebt dan bij een BGE (hier het verschil hobby vs professional).
Verder is duurder niet altijd beter; zie ook veel lovende reacties over Monolith, toch duurder dan de goedkope chinees, maar heb toch met eigen ogen aanschouwd dat deze ook behoorlijk valse lucht kunnen trekken (met name langs dat rookhout-naar-binnen-gooi-luikje), dat schiet natuurlijk niet op.
Persoonlijk ben ik nog wel geinteresseerd in de Black Bastard, en dan met name het materiaal van dit ding. "industrieel keramiek" zoals op de black bastard website staat zegt eigenlijk niks. Baksteen is ook een industrieel product zullen we maar zeggen ;-)
Emoties wel meenemend: doe mij maar zo'n ovale primo
