BasBQ
Beef en Steak

Kaas is de baas.

 
 

derkzz

Stoker
Berichten
452
Hoi hoi..
Nou de 40 komt in de buurt.. en meteen ben ik 2 weken ziek ipv 2 dagen van een griepje.. helaas niet veel kunnen bbqen deze tijd..gelukkig gaat hier verandering in komen.

We beginnen vandaag met kaas. Oldtime favorietje bij een hoop vrienden en familie. Hier maak ik ook wat meer van, wil ik zelf nog wat overhouden voor bij de borrel of in de kaas salade.

4 kilo extra belegen kaas.
20231126_162408.jpg


Dit moet natuurlijk ook begeleid worden.

20231124_003019.jpg


De CSG is gevuld met beuk. Deze heb ik een nachtje boven de kachel laten staan om zeker te weten dat er geen vocht in zit en dus lekker door smeult.

20231126_162817.jpg



We zien hier dat de kaas nog redelijk "wit" is..
Dat roep natuurlijk om een weizen.

20231126_073949.jpg


De vorige keer had ik ze 3.5 uur gerookt. Deze waren goed, maar je zoekt ook de grens op wat smaak betreft. Deze mochten dus 4 uur. Ook omdat de extra belegen kaas wat harder is dan belegen of jong..en in mij optiek dus wat minder rook op neemt.

4 uur later.. even spieken.. jawel dit is mooi.

20231126_203829.jpg


20231126_203834.jpg



Erg benieuwd wat de KSG gedaan heeft..
Spoiler..prachtig plaatje wel hoor

20231126_203953.jpg


Normaliter laat ik de kaas een nachtje uitdampen.. deze keer er toch voor gekozen het maar een half uurtje te doen. Zodat de kaas in elk geval niet gaat zweten en wat vochtiger blijft.

20231126_212236.jpg


20231126_212250.jpg



De helft ingeseald na 30 min.
De andere helft in een zipp zakje en die seal ik morgen in. Ik had geen zin meer 😂

20231126_213908.jpg


benieuwd of die 45 min meer rook ook meer smaak geeft, of dat het net te veel is.

Nou is de kunst dit tegen niemand te zeggen..anders ben ik mijn voorraadje zo kwijt.. dus sssstt🤫.

Dank voor het lezen
 
Mooi projectje, altijd lekker zo een kaasje.

PS: best je CSG niet op de kolen zetten.
Tijdje geleden wilde ik koud gerookte ham maken.
Voor het slapen nog eens de CSG controleren.
Wat bleek, hij had de kolen aangestoken 😨, paniek.
Direct hammetje eruit, kerntemperatuur gemeten. Oef, bleek net op 72°C te zijn.

Ipv koud gerookt was het dus warmgerookte ham...
 
Dat ziet er mooi uit.
Wel opletten met de CSG rechtstreeks op uw kolen te zetten.
Die kan de kolen aansteken, weet ik uit ervaring 🤐
 
Laatst bewerkt:
Ziet er goed uit!

Binnenkort hier de CSG ook maar eens van zolder halen.

Wel ff opletten met het op de kolen zetten, voor je het weet steekt het je kolen aan.
 
Mooi projectje, altijd lekker zo een kaasje.

PS: best je CSG niet op de kolen zetten.
Tijdje geleden wilde ik koud gerookte ham maken.
Voor het slapen nog eens de CSG controleren.
Wat bleek, hij had de kolen aangestoken 😨, paniek.
Direct hammetje eruit, kerntemperatuur gemeten. Oef, bleek net op 72°C te zijn.

Ipv koud gerookt was het dus warmgerookte ham...
Ow goede!!

Ik doe het eigenlijk altijd zo.. maar mazzel gehad dus. Dank voor de tip!
 
Lekker hoor. Bedankt voor de reminder. Ik moet ook nodig weer aan de slag!
 
Nog nooit gehad , gerookte kaas .
Word eens tijd om te proberen.
Top gedaan 👍🏻
 
Nog nooit gehad , gerookte kaas .
Word eens tijd om te proberen.
Top gedaan 👍🏻
Dat is super lekker voor bij de borrel..
Nog beter is het om er een salade van te maken. Als de kaas klaar is met rijpen dan zal ik een foto schieten
 
  • Leuk
Waarderingen: Rdj
Mooi man,Binnenkort ook maar weer eens naar de markt voor kaas! Wanneer ga je proeven?
 
Wanneer ga je proeven?
Oooohhh daar komt ie weer..
Dit wel eens gelezen?

Iedereen denkt er anders over :ROFLMAO:
 
Lekker man! Hartje kaas!
Mooi projectje, altijd lekker zo een kaasje.

PS: best je CSG niet op de kolen zetten.
Tijdje geleden wilde ik koud gerookte ham maken.
Voor het slapen nog eens de CSG controleren.
Wat bleek, hij had de kolen aangestoken 😨, paniek.
Direct hammetje eruit, kerntemperatuur gemeten. Oef, bleek net op 72°C te zijn.

Ipv koud gerookt was het dus warmgerookte ham...
Hoe was de warm gerookte ham? ;)
 
Oooohhh daar komt ie weer..
Dit wel eens gelezen?

Iedereen denkt er anders over :ROFLMAO:
Zeker weten! Sterker nog heb erop gereageerd met mijn ervaring en ik ben dus benieuwd hoelang deze gaan rusten voordat het geproefd gaat worden
 
Dat doet er mij aan denken om nog eens een batch te maken, want de temperatuur is ideaal nu. Ik rookte voorheen, maar de laatste keer 4u gedaan. Dan vind ik ze nog ietske straffer.
 
Dat ziet er goed uit !! Hier binnenkort ook een proberen maar eerst nog een cold smoker en n vacuum machine kopen.
 
Terug
Bovenaan Onderaan