Beef en Steak

In de aanloop naar Baconday 2025

 
 
 

Cherrywood

Gerijpt
Berichten
3.989
Dit jaar dank zij de aankondiging op het forum eens lekker op tijd voor Baconday dús de mogelijkheid om wat voor te bereiden.

1. Zeeuws spek omdat ik daar alle ingrediënten voor in huis heb en dit altijd erg positief ontvangen wordt.

1756199601305.png


2. Iets wat omschreven wordt als "Tiroler spek" daar zijn vele varianten van maar ik kwam op deze uit omdat deze met calvados een keer geproefd denk te hebben.....of dat echt zo is.....Het Tiroler accent en het reeds geconsumeerde bier kan mogelijk wat vertaal / interpretatie fouten hebben veroorzaakt :unsure::cautious:;).

In grote lijnen onderstaand recept gevolgd:

1756198826871.png

met de volgende aanpassingen:
  • Majoraan vervangen door oregano 2 gram per kg.
  • Zout % Colorozo / nitriet zout én zeezout wat aangepast. Een pekel met 10% zout vindt ik wat te gortig.
Uiteindelijk is het onderstaande geworden:
1756199719871.png


Bij deze voor iedereen uit Tirol en allen die zich hiermee verbonden voelen: Mocht u bezwaar willen maken of zich gekwetst voelen door de naam "Tiroler spek" bij deze excuus en ik ben altijd bereid de naam te veranderen.

De zaterdag vóór Baconday een vrij mager stuk spek gekocht van net geen 2 kg.
Verdeeld in 4 gelijke stukken en per 2 stukken met bovenstaande pekeloplossingen gevacumeerd en in de koeling gelegd.
IMG_20250823_174310.jpg
IMG_20250823_174340.jpg
IMG_20250823_175125.jpg
IMG_20250823_180032.jpg
IMG_20250823_181147.jpg

In afwachting van de Grote Dag nu dagelijks wentelen , keren , masseren om alle smaken zo goed mogelijk in het vlees te krijgen.
Wordt vervolgd!
 
Lekker bezig Wood 👌🏻
Ik ben benieuwd naar het resultaat!
 
mooie dingen!!!
 
Na een weekje wentelen, keren en masseren was het vandaag zover.

Uitpakken en controleren :
IMG_20250831_143109.jpg
IMG_20250831_143117.jpg

IMG_20250831_143521.jpg


Zag er prima uit en rook erg lekker !
Mooi om te zien maar vooral te voelen hoe stevig het spek wordt van een weekje pekelen.
En doorrrrrrr

IMG_20250831_144625.jpg



IMG_20250831_144653.jpg

IMG_20250831_145648.jpg


IMG_20250831_145657.jpg



IMG_20250831_145819.jpg


"Halverwege":
IMG_20250831_160129.jpg


Bij 110-120 graden indirect met wat appelhout door tot een kerntemperatuur van 75 graden.

Ondertussen een relish gemaakt met gele paprika, komkommer, appel, lente ui en zoet zure chili saus.
IMG_20250831_172231.jpg


En dan het resultaat :
IMG_20250831_175357.jpg


Het Zeeuwsspek is "zoals vanouds" lekker ! Mooi op smaak en niet te zout.

Het Tiroler spek kwam verrassend dicht in de buurt van wat ik in Oostenrijk geproefd heb.
De calvados proef je goed. Mogelijk iets meer oregano of gewoon marjoraan toevoegen.
Zout gehalte voor ons prima.
Nog even proeven na een paar dagen vacuüm om te kijken wat de smaak dan doet.
 
Lekker spekkie voor je bekkie!
 
Terug
Bovenaan Onderaan