We hebben een afdakje, dus dat het hier ging regenen houdt niet in dat we niets kunnen maken.
We hadden al een tijdje Lingonberry breadmix van de IKEA staan, een mix voor een donker brood met veenbessen :
Vandaag was er tijd, dus ik heb geprobeerd er eentje van te maken (de verpakking is voor 2 broden, maar niet afzonderlijk verpakt).
Dus 500 g broodmix, 1 zakje gist (bijgeleverd), 3 dl water en ruim 10 minuten met de handmixer (deeghaken, dat wel). Het levert een vrij plakkerig deeg, dat ik vervolgens een half uur heb laten rijzen. Daarna heb ik op een met bloem bestoven werkblad het gevouwen, geslagen en gekneed om het vervolgens te vormen tot een bol, op bakpapier gelegd, afgedekt met bakpapier en een vochtige theedoek.
Toen ben ik de kolen aan gaan steken, maar een weber starter op de kop werkte niet, dus met de ecologisch variant 25 briketten aangestoken en de DO voorverwarmd, zoals beschreven op http://www.squidoo.com/dutchovenbread. Het deeg heeft hierdoor wel wat langer dan een half uur gelegen voor de tweede rijs, maar dat leek mij geen probleem
De broodbol met het bakpapier in de 12" DO (Wolff) laten zakken en en het bakken kon beginnen. Het was sneller klaar dan verwacht, bij later nameten met een oventhermometer blijkt dat met 25 briketten de interne temperatuur over de 250C gaat, dus dat verklaart het wel.
Het resultaat zag er als volgt uit :
Ik vind het wel mooi geworden qua structuur (geen grote gaten), maar het had van mij wel wat meer mogen rijzen, het is vrij compact gebleven.
De smaak is prima, zeker wanneer belegt met pesto en kaas.
Gelukkig heb ik nog een pond, kijken of ik het de volgende keer meer kan laten rijzen (warmer laten rijzen) en een wat mooiere korst kan krijgen door de temperatuur wat lager te houden (en de inkepingen iets dieper).
Samenvatting:
12 " DO (voorverwarmd)
25 kolen (7 onder, 18 boven)
Vuurschaal van tripod
25 min bakken.
En bedankt voor het kijken/lezen.
We hadden al een tijdje Lingonberry breadmix van de IKEA staan, een mix voor een donker brood met veenbessen :

Vandaag was er tijd, dus ik heb geprobeerd er eentje van te maken (de verpakking is voor 2 broden, maar niet afzonderlijk verpakt).
Dus 500 g broodmix, 1 zakje gist (bijgeleverd), 3 dl water en ruim 10 minuten met de handmixer (deeghaken, dat wel). Het levert een vrij plakkerig deeg, dat ik vervolgens een half uur heb laten rijzen. Daarna heb ik op een met bloem bestoven werkblad het gevouwen, geslagen en gekneed om het vervolgens te vormen tot een bol, op bakpapier gelegd, afgedekt met bakpapier en een vochtige theedoek.
Toen ben ik de kolen aan gaan steken, maar een weber starter op de kop werkte niet, dus met de ecologisch variant 25 briketten aangestoken en de DO voorverwarmd, zoals beschreven op http://www.squidoo.com/dutchovenbread. Het deeg heeft hierdoor wel wat langer dan een half uur gelegen voor de tweede rijs, maar dat leek mij geen probleem

De broodbol met het bakpapier in de 12" DO (Wolff) laten zakken en en het bakken kon beginnen. Het was sneller klaar dan verwacht, bij later nameten met een oventhermometer blijkt dat met 25 briketten de interne temperatuur over de 250C gaat, dus dat verklaart het wel.
Het resultaat zag er als volgt uit :
Ik vind het wel mooi geworden qua structuur (geen grote gaten), maar het had van mij wel wat meer mogen rijzen, het is vrij compact gebleven.
De smaak is prima, zeker wanneer belegt met pesto en kaas.
Gelukkig heb ik nog een pond, kijken of ik het de volgende keer meer kan laten rijzen (warmer laten rijzen) en een wat mooiere korst kan krijgen door de temperatuur wat lager te houden (en de inkepingen iets dieper).
Samenvatting:
12 " DO (voorverwarmd)
25 kolen (7 onder, 18 boven)
Vuurschaal van tripod
25 min bakken.
En bedankt voor het kijken/lezen.