Beef en Steak

Hulp bij benodigdheden charcuterie?

 
 

Reboot

Pitmaster
Berichten
569
Hallo allen,

Ik ben nieuw op het gebied van charcuterie.
Sinds kort heb ik 3 mooie e-boeken over charcuterie. En ik ben de trotse eigenaar van een vleesmolen waar ik worst mee kan maken.
Ik wil gaan beginnen met verse worst en daarna wellicht pat?.
In de boeken gebruiken de chef veel instacure #1 en #2. Hier op het forum lees ik dat men voornamelijk colorozozout gebruikt (volgens mij ook omdat instacure/ pink salt in NL niet te krijgen is).

Mijn vraag is nu wat kan mij het beste in huis halen? Op eBay heb ik een toko in de UK gevonden die instacure verkoopt, is dit slim om te doen? Of zal ik gewoon alles kopen? Wat raden jullie mij aan en zijn er nog meer ingredi?nten waarvan jullie zeggen dat ik altijd handig om in de kast te hebben als je bezig bent met charcuterie?

Alvast bedankt voor de input!
 
Hehe, eindelijk gevonden... Hier staat het een en ander over verschillende zouten om te pekelen, en hun nitrietgehalte.

http://www.bbqgenootschap.nl/forum/charcuterie-49/het-'standaard'-bacon-recept/

O, en voor pate? Daarvoor kun je gewoon je keukenzout vervangen door colorozozout. Dat maakt dat de boel er na het aansnijden aantrekkelijk uit blijft zien. Ik heb met kerst pat? gemaakt, en dat scheelt echt een heel stuk.
 
Bedankt voor jullie tips en steun. Kan het goed gebruiken bij de komende experimenten.

Wat betreft het boek van Sonnenschmidt, dit is het boek waar ik mee ben gestart. Na het doorbladeren van alle 3 leek me juist de van Fritz het meest geschikt voor een beginner. Ik zal extra goed opletten. Ik neem aan dat het gevaar zit in de bereiding en wijze van conservering? Type zout, bereidingswijze etc?
 
Hoi Reboot,

Charcuterie is een nogal breed begrip, daar valt een boel onder, van een terrine tot aan salami. Dus het is handig om te weten wat
je wilt bereiden. Instacure #2 heb je nodig als je bijvoorbeeld worsten langer dan een maand gaat drogen, anders heb je
aan Colorozo voldoende. Wil je gaan koudroken, dan heb je daar een mechaniek voor nodig, bv een csg.
Wil je worsten maken dan heb je darmen nodig en een vleeswolf nodig, met liefst verschillende schijven (ik gebruik vnl
4,5mm, 6mm en 8mm). En als je worsten gaat maken dan heb je heel veel procureur nodig.

Om eerlijk te zijn heb je denk ik meer aan dit forum dan aan menig boek. Waar je met name aandacht
aan moet besteden is zout, de verschillende soorten en wat ze doen. En blijf vragen en volgens mij zijn wij
stadgenoten, dus mocht dat helpen dan kun je uit mijn bescheiden ervaringen putten.
 
Miki zei:
...En blijf vragen en volgens mij zijn wij
stadgenoten, dus mocht dat helpen dan kun je uit mijn bescheiden ervaringen putten.

Hi Miki,

Bedankt voor je tips en aanbod, hier heb ik zeker wat aan! Ik ga de komende tijd gewoon eea proberen en zal ongetwijfeld een hulplijn gaan gebruiken. Het is helemaal makkelijk om eens met een stadsgenoot te babbelen en kennis uit te wisselen.
Ik kan ook niet wachten tot Wild Vleesch met nieuwe data komt voor de worst workshop.
 
Heren

Voor mededorpelingen (alhoewel......officieel woon ik er inmiddels al een paar jaar buiten, maar mijn telefoonnummer zegt anders  ;), heb ik mocht het echt nodig zijn wel een klein beetje #1 of #2 of Colorozo beschikbaar.
Ik hoor het wel.

Mac
 
Terug
Bovenaan Onderaan