DivingDisaster
Sprokkelaar
- Berichten
- 36
Enkele maanden geleden kwam ik er achter dat de roest in de roosters van mijn Weber Genesis was geslagen. Ik had ooit eens tijdens een workshop in Joure geleerd dat je de roosters het makkelijkst even schoon kon branden en daarna met een borstel schoon kon schrobben.
Dit had nu als resultaat dat de beschermlaag/seasoning was verdwenen. Na zoeken op het net kwam ik er dan ook achter dat dit zo'n beetje ten alle tijden wordt afgeraden voor gietijzer :-S
Ik ben vervolgens op zoek gegaan naar een manier om de roest te verwijderen en de roosters weer netjes te krijgen.
Poging 1: met een staalborstel, dremel met diverse schuur en slijpschijfjes getracht de roest eraf te krijgen. Dit lukte vrij aardig, al koste het me wel een hele middag en moest ik vervolgens de tegels in mijn tuin schoonspuiten omdat die begonnen te roesten
Hierna ingevet met vast frituurvet, en ingebakken in de bbq. Deze stap 4 keer herhaalt. Resultaat: mooie zwarte roosters, echter na 2 keer bbq-en (en niet schoongebrand te hebben) zag ik dat de roosters toch weer begonnen te roesten. Het lijkt erop dat frituurvet toch niet zo'n duurzame bescherming biedt.
Zo zagen de roosters eruit na poging 1 en 2x gebruikt te hebben:
Poging 2: Na verder op internet gezocht te hebben, de roosters 24 uur in azijn gelegd. Hierna flink met een harde borstel geschrobt. Resultaat: De oppervlakkige roest was verdwenen, maar het werd duidelijk dat de roest diep zat. De roosters waren nog zeker niet naar mijn zin.
Poging 3: Nog meer zoeken, lezen, youtube kijken... Elektrolyse. Bam!!! Briljante vorm van scheikunde. Op naar de ikea voor een grote kunstof bak, door naar de Hornbach voor ijzeren staven en platen. Tip: "betonijzer" van de praxis is niet het spul wat je moet hebben (ik heb er niet echt verstand van maar het is gegalvaniseerd of in ieder geval voorzien van een beschermlaagje) Dit geeft een andere reactie dan kaal ijzer en gaf alleen een hoopje groene smurrie. De roest zat nog op het rooster.
Zie hier de opstelling:
12Volt 10Amp?re acculader, bak water waarin (schoonmaak)soda is opgelost, ijzeren staven met elkaar verbonden met een stroomdraad.
De + aangesloten op de anode (ijzeren staven), de - aangesloten op de kathode (rooster). En voil? je eigen chemieprojectje.
Resultaat na ongeveer 9 uurtjes:
Zoals te zien werken de ijzeren staven heel erg goed en komt de roest lekker los van mijn rooster.
De diepere roest is aan het verdwijnen. Als de roosters straks klaar zijn zal ik een foto posten van het eindresultaat, maar voorlopig is dit heel erg veel belovend. Na de elektrolyse ga ik ze met lijnzaadolie seasonen.
LET OP !!! Voor diegene die het ook willen proberen (kan bijvoorbeeld ook met oude gietijzeren pannen)
Doe dit in een goed geventileerde ruimte of buiten ivm het waterstofgas wat zich vormt bij elektrolyse. Dit is uiterst brandbaar!
Update:
Het eerste rooster daarnet uit het badje gehaald. Het zag er erg goed uit. Even in een sopje en daarna licht met een roterend staalborsteltje op de dremel de puntjes op de i gezet. Daarna nog een keer goed afgespoeld, goed afgedroogd en daarna ingesmeert met lijnzaadolie (koudgeperste). Nu voor de eerste keer aan het inbakken zodat ie straks zijn eerste beshermdende laagje heeft. Lijnzaadolie heb ik ook al een keer gebruikt op een gietijzeren pan en werd kneiterhard. Veelbelovend dus.
Zie hieronder het tussentijdse resultaat voor en tijdens het inbakken.
Update 23.45 uur:
Inmiddels is laag 3 erop gebakken. Morgen nog 3 lagen en dan op een wat hogere temperatuur. Nu is het heel donker bruin, maar wel nog een soort van transparant. De lagen vormen nu een keihard glad geheel en maakt een sterke indruk.
Update 10/01 18.00 uur:
Er zitten 5 lagen lijnzaadolie op. Kneiterkneiterhard geworden en ik ben blij met het resultaat. Olie de eerste keer met de handjes aangebracht. Daarna met een kwastje. Het tweede rooster ga ik doen zoals Mac omschreef met doeken om een dunner laagje per keer te krijgen.
Dit had nu als resultaat dat de beschermlaag/seasoning was verdwenen. Na zoeken op het net kwam ik er dan ook achter dat dit zo'n beetje ten alle tijden wordt afgeraden voor gietijzer :-S
Ik ben vervolgens op zoek gegaan naar een manier om de roest te verwijderen en de roosters weer netjes te krijgen.
Poging 1: met een staalborstel, dremel met diverse schuur en slijpschijfjes getracht de roest eraf te krijgen. Dit lukte vrij aardig, al koste het me wel een hele middag en moest ik vervolgens de tegels in mijn tuin schoonspuiten omdat die begonnen te roesten

Hierna ingevet met vast frituurvet, en ingebakken in de bbq. Deze stap 4 keer herhaalt. Resultaat: mooie zwarte roosters, echter na 2 keer bbq-en (en niet schoongebrand te hebben) zag ik dat de roosters toch weer begonnen te roesten. Het lijkt erop dat frituurvet toch niet zo'n duurzame bescherming biedt.
Zo zagen de roosters eruit na poging 1 en 2x gebruikt te hebben:

Poging 2: Na verder op internet gezocht te hebben, de roosters 24 uur in azijn gelegd. Hierna flink met een harde borstel geschrobt. Resultaat: De oppervlakkige roest was verdwenen, maar het werd duidelijk dat de roest diep zat. De roosters waren nog zeker niet naar mijn zin.
Poging 3: Nog meer zoeken, lezen, youtube kijken... Elektrolyse. Bam!!! Briljante vorm van scheikunde. Op naar de ikea voor een grote kunstof bak, door naar de Hornbach voor ijzeren staven en platen. Tip: "betonijzer" van de praxis is niet het spul wat je moet hebben (ik heb er niet echt verstand van maar het is gegalvaniseerd of in ieder geval voorzien van een beschermlaagje) Dit geeft een andere reactie dan kaal ijzer en gaf alleen een hoopje groene smurrie. De roest zat nog op het rooster.
Zie hier de opstelling:

12Volt 10Amp?re acculader, bak water waarin (schoonmaak)soda is opgelost, ijzeren staven met elkaar verbonden met een stroomdraad.
De + aangesloten op de anode (ijzeren staven), de - aangesloten op de kathode (rooster). En voil? je eigen chemieprojectje.
Resultaat na ongeveer 9 uurtjes:

Zoals te zien werken de ijzeren staven heel erg goed en komt de roest lekker los van mijn rooster.
De diepere roest is aan het verdwijnen. Als de roosters straks klaar zijn zal ik een foto posten van het eindresultaat, maar voorlopig is dit heel erg veel belovend. Na de elektrolyse ga ik ze met lijnzaadolie seasonen.
LET OP !!! Voor diegene die het ook willen proberen (kan bijvoorbeeld ook met oude gietijzeren pannen)
Doe dit in een goed geventileerde ruimte of buiten ivm het waterstofgas wat zich vormt bij elektrolyse. Dit is uiterst brandbaar!
Update:
Het eerste rooster daarnet uit het badje gehaald. Het zag er erg goed uit. Even in een sopje en daarna licht met een roterend staalborsteltje op de dremel de puntjes op de i gezet. Daarna nog een keer goed afgespoeld, goed afgedroogd en daarna ingesmeert met lijnzaadolie (koudgeperste). Nu voor de eerste keer aan het inbakken zodat ie straks zijn eerste beshermdende laagje heeft. Lijnzaadolie heb ik ook al een keer gebruikt op een gietijzeren pan en werd kneiterhard. Veelbelovend dus.
Zie hieronder het tussentijdse resultaat voor en tijdens het inbakken.


Update 23.45 uur:
Inmiddels is laag 3 erop gebakken. Morgen nog 3 lagen en dan op een wat hogere temperatuur. Nu is het heel donker bruin, maar wel nog een soort van transparant. De lagen vormen nu een keihard glad geheel en maakt een sterke indruk.

Update 10/01 18.00 uur:
Er zitten 5 lagen lijnzaadolie op. Kneiterkneiterhard geworden en ik ben blij met het resultaat. Olie de eerste keer met de handjes aangebracht. Daarna met een kwastje. Het tweede rooster ga ik doen zoals Mac omschreef met doeken om een dunner laagje per keer te krijgen.
