BasBQ
Beef en Steak

Hot Sauce - Gefermenteerde Rode Pepers met Framboos!

 
 
 
 
 

Sander72

BBQ Junkie
Berichten
6.772
Beste BBQ-vrienden!

Na het succesvolle experiment met Madame Jeannet en Mango als Hot Sauce, vond ik het tijd om een rode variant uit te proberen. Met flink wat rode Spaanse pepers en framboos, met name omdat die fruitige component me in het eerste sausje echt heel goed beviel!

Mijn maatje Marcel van MAC's BBQ Pit had weer het goede voorbeeld gegeven (die man blijft mij inspireren met al zijn avonturen) door Frambozen te gebruiken in combinatie met de Carolina Reaper... één van de de heetste pepers ter wereld. Ik ben zelf eigenlijk helemaal niet zo'n Pepperhead dus dat is me nog wat te hoog gegrepen, dus een variant daarop bedacht:

SDJ_1676.JPG


Ingrediënten:

- 2 zakken Rode Spaanse Pepers van de markt (ca. 20 stuks als je ze los koopt).
- stukje verse gember in reepjes (niet schillen)
- kleine rode ui geschild en gesnipperd
- 6 teentjes verse knoflook gepeld en in plakjes
- 1 rode paprika in blokjes
- 2 bakjes frambozen
- 3 kerstomaatjes in kwarten
- pekel van zeezout (6 procent) afgekoeld

Je kookt het water voor de pekel om het zout op te kunnen lossen maar je laat de pekel volledig afkoelen voordat je die met alle ingrediënten bij elkaar in de pot samen brengt. Als je het pekelwater kokend heet gebruikt dan maak je alle natuurlijk aanwezige gisten kapot en die heb je juist nodig voor de fermentatie.

Bereidingswijze:

Snij alle ingrediënten lekker fijn. Let op dat je de pepertjes ontdoet van het steeltje maar verder klein snijdt en pitjes en zaadlijstjes erbij doet. Gember hoef je niet te wassen en te schillen, dit helpt juist bij de fermentatie. Stop alle ingrediënten in een Weckpot met waterslot (of in een ander soort pot met deksel maar let er dan op dat je dagelijks even laat boeren om het opgebouwde koolzuur te laten wegstromen). Vul die pot aan met een 6 procent pekel (dus 60 g zout op een liter gekookt en afgekoeld water) zodat alle groenten onder staan. Met name de eerste paar dagen is het zaak om de toplaag van de groente te inspecteren en als je daar wat wittige aanslag op ziet, zorg dan dat je de pot even doorroert met een schone lepel waar je kokend water over hebt laten lopen ter ontsmetting.

SDJ_1683.JPG


Laat het pepermengsel een week of 6 fermenteren en controleer regelmatig je waterslot (of laat je pot regelmatig boeren). Na 6 weken fermenteren schenk je de pot voorzichtig af. probeer de zure vloeistof (lijkt op azijn) op te vangen in een litermaat voor later en schenk de gefermenteerde groente over in een blender. Zorg met een klein drupje van het zure vocht dat de blender vlot kan draaien en pureer de groente totaal de moeder. Je wil een gladde massa. Doe dit (afhankelijk van de inhoud van je blender) eventueel in stapjes zodat je elke keer voldoende ruimte hebt in je blender om alles lekker hard glad te blitzen. Je kunt nu wat zure vloeistof toevoegen naar smaak. Ik vind dat zuurtje erg lekker.

Ik zal dit recept later nog aanvullen met plaatjes van het eindproduct en wat gebottelde flesjes, maar ik wilde dit nu alvast delen met julie!

Fijne Fermentatie allemaal en groeten uit de Foodporn Factory!
 
Laatst bewerkt:
Ik weet nog niet of ik hier zelf aan ga beginnen, maar vind het wel leuk om zo op een afstand te “zien”.
 
Alleen voor de kleur zou je het al maken ... Staat ook op mijn lijstje ... 😉👍
 
Fantastisch Sander! Ik ben volgende week jarig en hoop een mooie weckpot met waterslot te krijgen. Dan kan ik ook aan de slag 😁

Hoeveel gram is 1 zo'n bakje frambozen bij jou?
 
Ziet er uit als een prachtig product in the making.

Jou vorige saus is echt heerlijk.

Ben benieuwd!
 
Hoeveel gram is 1 zo'n bakje frambozen bij jou?

Tja... 125 ofzo? Ik had 'm voor de foto wat luxer afgevuld maar ik denk dat er een stuk of 20 framboosjes inzaten ofzo.
 
Dit ziet er al gaaf uit


Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk Pro
 
Gaaf weer Sander een heel kleuren en smaak pallet.. Lekker man!
 
Kom maar door met die ideeën en inspiratie.
Genieten dit
 
Fantastisch, frambozen doen het altijd goed in een bbq saus.
 
Nu wil ik dit ook maken....
Heerlijk!!

Welke pot heb jij? En hoeveel L?
 
Laatst bewerkt:
Fantastische saus. Succes ermee.
 
Zo, Sander. Nieuw kunststukje.
 
Welke pot heb jij? En hoeveel L?

Een Weck-pot van 2 liter. Ik kocht een diamantboortje en wat watersloten zodat je van elke pot een fermentatie pot kunt maken!
 
De nieuwe batch Hot Sauce is klaar!

Zeg maar gedag tegen deze Raspberry Red Chilli Sauce!

Na 5 weken fermenteren en een paar keer goed doorroeren ziet de pot er zo uit:

SDJ_1905.JPG


Daarna even zeven en de meeste vloeistof weg gedaan, de rest van de massa lekker glad gedraaid in de blender. Even wat binding geven met xanthaangom en flesjes vullen. Die flesjes open laten en met een sous vide stick tot 85°C door warmen als pasteurisatie. Voorzichtig de dopjes erop drukken en alles mooi laten terug koelen aan de lucht:

SDJ_1911.JPG


Mooie productie: 5 flesjes van 200 ml en 13 flesjes van 100 ml.

Op de foto zag je steeds 1 mooie Weckpot van 2 L maar in het echt had ik er 2 ingezet.

Krimpfolie om de dopjes en voorzien van een lekker label:

SDJ_1919.JPG


Oordeel van het test-panel: zalig, niet te heet, mooi fruitig en fris, top sausje!

Veel liefs
 
Wat een mooi flesje is dit weer geworden, Sander!! Alleen die kleur al. Zal het goed doen op de keukentafel naast Mdme Jeanette en haar mango vriendin.
 
Ziet er uit om op te vreten ... 👍

(de mijne is volgende week klaar als het goed is .... ben benieuwd 😉)
 
Spannend!

Ik ben vooral blij met de fruitigheid en het frisse karakter. Pittig maar helemaal niet allemachtig scherp. Top gelukt!
 
Terug
Bovenaan Onderaan