BasBQ
Beef en Steak

Honing-mosterd hammetje -> eerst pekelen?

 
 

diesel4666

Stoker
Berichten
463
Ik wil graag voor de eerste keer een honing-mosterd hammetje op de bbq maken. Om zo warm te eten, niet als charcuterie.

Heb nu een hammetje uit de diepvries gekocht. Ik heb een vermoeden dat dit nog niet gepekeld is.
Moet je dit sowieso nog zelf doen dan?
Zoja, hoe pak je dit aan?

327c356b91f83595ef1ba51d5044663c.jpg
e3d0bd48d093bd456e5da46bfad50309.jpg
 
Nat pekelen is een goed idee dan. Maak een pekel van 10% coloroso zout (0,6 nitriet) en 6% suiker. Je hebt wel een paar dagen pekeltijd nodig. Je zou naast een pekelbad ook kunnen injecteren. Dan ben je vlotter bij de kern.
 
Bedankt voor het snelle antwoord.
Net al nitrietzout besteld.

Dus in 1 liter water 100g nitrietzout (0.6%) en 60g suiker oplossen.
Verder nog andere kruiden, of voegt dat niet heel veel smaak toe?

Zou 1 liter voldoende zijn? Het hammetje moet volledig onderstaan, neem ik aan?

Hoe lang pekel je zoiets?
 
Noskos deed het 3 dagen meen ik. Check zijn beenham aanpak op zijn site. Zeker als je ook injecteert moet dat genoeg zijn. Ik denk dat je met 2 liter beter af bent.
 
Hoeveel pekel hangt helemaal af van de bak waar je de pekel en ham in doet. Is er maar weinig verloren ruimte dan staat ie eerder onder.
 
Zonet in de pekel gezet. Nog wat laurier, jeneverbes en peper bij gedaan. Kwam net toe met 1,5l.

Er zat ook nog een stuk zwoerd op het hammetje, dat heb ik maar verwijderd.
Had ik verder ook nog wat vet en vliezen moeten verwijderen?

Zondagavond op de bbq. Ben benieuwd...
f1186cf9b1d343d75e9e7a2bf6247c30.jpg
3c853040274cfbbbb5a4273eba579a72.jpg
a05fc76063bd6bcd4e045ea82d4dec24.jpg
f37f6263b8a752b66733855e9d0c80a7.jpg
b0a2cc26086d15b04bf3bd92445b83fe.jpg
184a33f86b3aa98597a24ffb8a192d67.jpg
 
Maak je niet te druk over die vliezen. Ik probeer ze vaak bij andere stukken vlees weg te halen maar de randjes vlies die overblijven heb ik nog geen last van gehad. Vet geeft smaak. Als er een hele dikke laag opzit dan kan je het er deels afhalen maar een picanha waar je al het vet afhaalt smaakt toch minder.
Als ik het goed zie, heb jij die knobbel op foto 3 weggehaald, dat zou ik ook doen omdat die waarschijnlijk zou verbranden.

(Ik kan helaas geen varken meer eten vanwege allergie, maar ik ga ervan uit dat kip/rund zich qua verbranden/taaiheid van vlies/uitstekend vet ook zo gaart).

Ik ben jaloers. Voor bereiden droogdeppen en lekker Bbqen met een beetje rook!
 
Terug
Bovenaan Onderaan