iloveoxytocin
Tondelzoeker
- Berichten
- 4
He allemaal,
Een lang verhaal met vraag over veilig koken met open vuur:
Recent ben ik geïnspireerd geraakt door een aankomende vakantie Noorwegen en het boek Food from the Fire van Niklas Ekstedt. Ik hoopte dat ik in Noorwegen zoals hij zou kunnen koken op 'open vuur', dwz kampvuur maken en de kolen daarvan naar een kookgedeelte scheppen met rooster erboven. Je kan dan roken (jeneverbestakken!), grillen, direct op kolen bakken en met een dutch oven koken. Maar het tofst lijkt mij alsnog leren te werken met 'echt' vuur en daarmee je kolen maken. Echter, het bleek dat het in Noorwegen niet zomaar toegestaan is en dat dat plan voor mij in duigen valt.
Nu dacht ik: kan dat niet in Nederland? In de eigen tuin wordt lastig gezien de rookontwikkeling groter is dan bbqen en voor overlast zal zorgen. Verder zoekend online kwam ik op een handjevol cursussen die het doen op recreatieterreinen, met vuurpitten zodat het vuur niet de grond raakt. Dat zou belangrijk zijn voor het voorkomen van bosbranden: turf blijkt ondergronds te kunnen branden, zo leerde ik. Dus zo'n vuurpit/'firepit'/vuurschaal is de volgende stap, en dan naar zo'n recreatieterrein.
Vuurschalen die nu op de markt zijn waarbij je zou kunnen grillen hebben een plat stuk staal of rooster zodat je er op kan koken. Voorbeelden van merken zijn barebones, bonfeu, of ofyr (waarschijnlijk mis ik er een paar). Ik vind het echter moeilijk om realistische reviews hiervan te vinden, door mensen die hier serieus mee zijn gan koken. Is er voldoende luchtaanvoer voor goede verbranding (zijn de randen niet te hoog, mis je geen rooster onder de kolen)? Kan je echt goed een open vuur houden en kolen maken om 1-1,5u mee te koken? Is de hoogte genoeg tussen kooltjes en het rooster? Is het van goede kwaliteit gemaakt?
Voor mijn behoeften is denk ik de barebones cowboy grill een goede optie, al vraag ik me af of de dikte van het staal (2mm) voldoende is om er lang mee te kunnen doen. Een ijzerwinkel waar ik eerder een rooster van staal liet maken voor een vuurproject (steinbier maken, echt vet, zoek maar op) zei dat je minimaal 5mm dik staal nodig hebt om veilig vormvast te blijven. Daarom overweeg ik er zelf een te laten maken. Een rechthoekige stalen bak van 50cm breed, 100cm lang, 15cm hoog, (edit: op pootjes 30cm hoog,) de ene helft voor open vuur en andere helft met verstelbare grill erboven. Met dubbele geperforeerde dubbele bodem zodat luchtaanvoer geen issue is maar zonder gaten onderin zodat er geen as naar beneden kan vallen. Maar dit wordt weer een heel project...
Dus: Heeft iemand hier ervaring mee? Of maak ik dingen te moeilijk en is het ook gewoon mogelijk in een 57cm kogelbbq?
Groeten!
Een lang verhaal met vraag over veilig koken met open vuur:
Recent ben ik geïnspireerd geraakt door een aankomende vakantie Noorwegen en het boek Food from the Fire van Niklas Ekstedt. Ik hoopte dat ik in Noorwegen zoals hij zou kunnen koken op 'open vuur', dwz kampvuur maken en de kolen daarvan naar een kookgedeelte scheppen met rooster erboven. Je kan dan roken (jeneverbestakken!), grillen, direct op kolen bakken en met een dutch oven koken. Maar het tofst lijkt mij alsnog leren te werken met 'echt' vuur en daarmee je kolen maken. Echter, het bleek dat het in Noorwegen niet zomaar toegestaan is en dat dat plan voor mij in duigen valt.
Nu dacht ik: kan dat niet in Nederland? In de eigen tuin wordt lastig gezien de rookontwikkeling groter is dan bbqen en voor overlast zal zorgen. Verder zoekend online kwam ik op een handjevol cursussen die het doen op recreatieterreinen, met vuurpitten zodat het vuur niet de grond raakt. Dat zou belangrijk zijn voor het voorkomen van bosbranden: turf blijkt ondergronds te kunnen branden, zo leerde ik. Dus zo'n vuurpit/'firepit'/vuurschaal is de volgende stap, en dan naar zo'n recreatieterrein.
Vuurschalen die nu op de markt zijn waarbij je zou kunnen grillen hebben een plat stuk staal of rooster zodat je er op kan koken. Voorbeelden van merken zijn barebones, bonfeu, of ofyr (waarschijnlijk mis ik er een paar). Ik vind het echter moeilijk om realistische reviews hiervan te vinden, door mensen die hier serieus mee zijn gan koken. Is er voldoende luchtaanvoer voor goede verbranding (zijn de randen niet te hoog, mis je geen rooster onder de kolen)? Kan je echt goed een open vuur houden en kolen maken om 1-1,5u mee te koken? Is de hoogte genoeg tussen kooltjes en het rooster? Is het van goede kwaliteit gemaakt?
Voor mijn behoeften is denk ik de barebones cowboy grill een goede optie, al vraag ik me af of de dikte van het staal (2mm) voldoende is om er lang mee te kunnen doen. Een ijzerwinkel waar ik eerder een rooster van staal liet maken voor een vuurproject (steinbier maken, echt vet, zoek maar op) zei dat je minimaal 5mm dik staal nodig hebt om veilig vormvast te blijven. Daarom overweeg ik er zelf een te laten maken. Een rechthoekige stalen bak van 50cm breed, 100cm lang, 15cm hoog, (edit: op pootjes 30cm hoog,) de ene helft voor open vuur en andere helft met verstelbare grill erboven. Met dubbele geperforeerde dubbele bodem zodat luchtaanvoer geen issue is maar zonder gaten onderin zodat er geen as naar beneden kan vallen. Maar dit wordt weer een heel project...
Dus: Heeft iemand hier ervaring mee? Of maak ik dingen te moeilijk en is het ook gewoon mogelijk in een 57cm kogelbbq?
Groeten!
Laatst bewerkt: