BasBQ
Beef en Steak

Herfstig Buikspek met Pompoen en Frisse Appel-salsa van Vriend Yotam

 
 
 
 
 

Sander72

BBQ Junkie
Berichten
6.771
Beste BBQ-vrienden!

De afgelopen week was hectisch... mijn lieve puberdochter werd 16 en zit in haar examenjaar met een herfstvakantie vol examenstress voor de boeg. Dan wil ze eigenlijk onder een steen kruipen en hopen dat alles geruisloos voorbij gaat, maar dat lukt natuurlijk niet. Ik ben haar Wiskunde-buddy en die sessies zijn niet iets waar ik nou vol plezier over schrijf hier, maar laat ik het zo zeggen, het is soms een beetje vuurwerk in Huize Foodporn. Dat past erg bij het onstuimige herfstweer zullen we maar zeggen.

Afgelopen zaterdag kwam dat tot een grote finale waarmee de rust langzaam zou wederkeren...

_N0A4125.JPG


Onze Sportieve Dame mocht Bungee jumpen vanaf de Pier van Scheveningen... nou ik kan jullie vertellen dat dat voor een papa die alles eng vindt en hoogtevrees heeft geen sinecure is. Maar goed, als klap op de vuurpijl bleek de organisatie vergeten te zijn dat we een arrangementje hadden met t-shirt en foto's... dus of ze nog een keertje wilde springen, maar dan met foto's... Allemachtig, wat een ellende. Voor de neutrale toeschouwer echt Hel.

Maar lang verhaal kort, jullie komen hier natuurlijk ook juist voor de ontspanning, papa mocht om alles goed te maken zondag lekker chillen. Stekker eruit. Bier drinken en mooie gerechtjes maken voor jullie (op de foto) en voor ons aan tafel. Dus zo geschiedde. Ik pakte het grote boek van Vriend Yotam erbij om daar eens iets heel lekker herfstigs in op te zoeken. Toen mijn oog viel op een mooi stuk buikspek dat vriend @McPeet ook al eens had gemaakt en vaak vol lof over sprak als we samen - onder het genot van een biertje - voorpret hadden of terug keken op legendarische sessies.

En ik was dus wel toe aan een Culinaire Uitdaging lekker achter in de tuin!

Daar gaan we:

SDJ_8495.JPG
SDJ_8498.JPG


Als ik toch in de buurt zou kunnen komen van die zalige plaat van Yotam... Happy days!

Had ik al gezegd dat het hoofddoel van de missie was om lekker te chillen en bier te drinken?

Dat lukte gelukkig aardig, ik was al om 11:00 uur begonnen, dan schijn je het bier het best te proeven:

SDJ_8484.JPG


Mannen Liefde. Speciaal voor mijn BBQ-vrienden... gekkigheid, hier komen gelukkig ook meer en meer vrouwen. Dit is een Top Saison! Heerlijk mild en kruidig lekker fris en heel goed doordrinkbaar. Bij mijn geliefde bierwinkel maar gelukkig ook gewoon bij Appie en Gall hier dichtbij.

Maar toen ging er toch echt gekookt worden en ving ik aan met de mise-en-place:

SDJ_8507.JPG


Lekker hoor, ik maakt van al die specerijen een mooi bedje voor het spek:

SDJ_8509.JPG


Echte Winterse en Herfstige smaken met die gember en tijm, knoflook en citroengras. Heerlijk!

SDJ_8488.JPG


Daar kwam een mooie frisse IPA van Lagunitas uit California voorbij. Ook zo'n heerlijke frisse dorstlesser die op een nazomerse dag achter in de tuin helemaal niet misstond. Echt een mooi bier. Niet te zwaar. Precies goed.

SDJ_8530.JPG


Het spek mocht op de kruiderij, het vet en de zwoerd lekker met de citroen en het sap daarvan ingewreven, een kwartiertje laten drogen en toen rijkelijk bestrooid met grof zeezout.

SDJ_8526.JPG


Eitje aan en lekker opporren tot een graadje of 240°C indirect met een blokje Zweeds Kersenhout:

SDJ_8534.JPG


Voordat ik aan de slag ging met de bijgerechten eerst nog een biertje proeven... dat was een beetje een impuls-aankoop:

SDJ_8527.JPG


Beetje jammer, die stelde teleur. De Chinook en Simcoe waren maar heel licht aanwezig. Wat overbleef van deze Crimson Ale van Brouwerij 't IJ is een magere amber, beetje a la Murphies Red. Mocht je daar van houden dan is deze het proberen waard. Mijn smaak is het niet echt.

SDJ_8523.JPG


Door met het prepareren van de pompoen, dat moest een pureetje worden met miso, yuzu sap en sushi azijn. Yuzu vond ik niet, wel limoen en yuzu bleek ook in de miso pasta te zitten. Handig!

SDJ_8573.JPG


Lekker garen in de BBQ en afmaken met de stamper en de smaakmakers:

SDJ_8575.JPG


Ondertussen, revanche met een klassieker:

SDJ_8535.JPG


Echt hoor, Super Geinig al die nieuwe biertjes en smaakjes, maar soms - of vaak - zijn de klassiekers gewoon stukken beter. Gevestigde namen zijn er niet voor niets... deze Saison van Dupont hoort daarbij. Dit bier lust ik altijd. Wat zwaarder van smaak dan de Mannen Liefde maar zo fijn kruidig. Heerlijk bitter.

SDJ_8525.JPG


Mooie frisse salsa maken van de Granny, walnoot en de dragon, wat een heerlijke frisse combinatie:

SDJ_8582.JPG


Het spekje ging echt magistraal lekker ondertussen:

SDJ_8542.JPG


SDJ_8547.JPG


Daar mocht wat witte wijn bij om de smaken van de specerijen los te maken:

SDJ_8548.JPG


SDJ_8568.JPG


Zo verschrikkelijk lekker stukje varken... voordat ik aan de laatste voorbereidingen begon, even wat lekkers als afsluiter!

SDJ_8562.JPG


Koning Keizer Admiraal, dit is de zwaarste van allemaal... wat een knaller. Heerlijk.

Carolus Classic is een favoriet hier, maar deze Whisky Infused is waanzinnig. Wat een geweldige topper is dit!

Lekker nog wat groentjes erbij roosteren voor het plaatje en de smaak:

SDJ_8580.JPG


Groene Spargels, altijd top!

Toen mochten we het bordje opmaken en konden we aanvallen!

SDJ_8613.JPG


Het was fantastisch, wat een heerlijk gerecht en mooi smaak combinaties!

Het krokante zwoerd, het zacht gegaarde varkensvlees, de aardse puree met de miso en het frisse zuurtje erbij. Die salsa van appel en dragon met de crunch van de walnoot, prachtig. Spargels en verse vijg voor het contrastje, zowel visueel als smaak-technisch... het was echt genieten!

Bedankt voor het kijken, tot het volgende Foodporn Avontuur!

Veel liefs
 
Heel mooi Sander, bedankt dat we mee mochten op avontuur.
 
Mooie reportage en mooie smaken bij elkaar. De lat ligt weer hoog.
Succes met het examen voor dochterlief.
(Respect ook dat je met deze biertjes nog fris de eindstreep gehaald hebt ;) )
 
Ziet er heerlijk en mooi uit Sander. De lat gaat hoger en hoger... Nog gefeliciteerd met je dochter! Trouwens laatst ging die Playground van Van de Streek nog even open bij een gezellig samenzijn met vrienden. Ideaal als je de dag daarna fris en fruitig moet zijn. Bedankt voor de intro 😃. Het eerste 'alcoholvrije' biertje wat ik lekker vind!
 
Wat een verslag en geweldige foto’s. Dit is waarvoor je t doet en lid bent. Bedankt 🙏
 
Prachtig verhaal, foto’s, bieren en eten! Complimenten..
 
Geweldige story. Mooie foto's en een geweldig gerecht.
Huize Foodporn boft met jou...
 
Heerlijk Sander, wat een heerlijk verhaal ook weer!
Genieten van alle mooie plaatjes en verhaaltjes. Bedankt Sander!
 
Wederom...hulde!
Wat neem je ons weer fantastisch mee door het herfstelijke b&b (bier&buikspek) landschap van huize Foodporn. Een watertandende culinaire reis mag ik wel zeggen. Top.
Nog gefeliciteerd en sterkte de komende tijd 😅😉
 
diepe buiging Sander. Wauw, wat een verslag man.
De eerste foto....... man, wat is die ontzettend gaaf. Die gaat zeker in haar plakboek? :ROFLMAO:
Hier ook eentje die binnenkort "sweet sixteen" gaat worden. En dat van studie-buddy is heeeel herkenbaar.
Wat leuk dat we in hetzelfde "vaarwater" zitten. Gedeelde smart......

Maar ff terug naar je topic. Nogmaals: respect! Wat een heerlijk verslag om te lezen. Heb er op zitten wachten sinds je bericht in de shoutbox en het is het waard geweest. Top
En die eindplaat is goud. Echt. Helemaal af. Hopelijk heb je geen "aankomende" fotowedstrijd-deelnemers weggejaagd 😁

Genieten 👊
 
Wat een schitterende plaatjes weer Sander en het gerecht lijkt me ook werkelijk om te smullen en natuurlijk nog van harte gefelicteerd met de verjaardag van de dochter 16 jr. alweer een leuke leeftijd.
Bedankt voor de mooie plaatjes en heel veel succes bij de wedstrijd.
 
Jo Sander. Wat een heerlijk verslag en fijne plaatjes om even in te duiken. Na het lezen van Rick zijn verslag bedacht ik me dat de enige mogelijkheid om hem te verslaan met Bacon moest gebeuren. En wat denk je BAM @Sander72 dropt even een plaat.
Heerlijke mix van smaken. Super biertjes. Waarvan er een aantal al staan te pronken in mijn bier koeler. Dat moet genieten geweest zijn TOP

(Ps) van harte gefeliciteerd met je dochter.
 
Was weer genieten van je verhaal en mooie plaatjes.Nogmaals Gefeliciteerd en bedankt ook voor het delen van de foto van de sprong. Als we hier weer eens een discussie omtrend huiswerk hebben kan ik dan zeggen. “Nou normaal doen anders dou ik jou ook van die plank”
 
Terug
Bovenaan Onderaan