Afgelopen zaterdag bij de slager een lekker stukje buikspek gehaald van 1 kilo.
Doel is om weer eens lekkere bacon te maken. Tot nu toe 1x eerder gedaan, en vond het hoog tijd dit nogmaals te maken. Zeker met de herfst en de heerlijke stampotten welke weer op het menu verschijnen hoogste tijd voor een lekker stukje spek.
Dit keer gekozen voor de savoy bacon variant (zie recepten deel) , met als extra toevoeging knoflook, laurierblad en peper.
De slager even lief aangekeken, en direct een pondje colorozo zout geregeld. kan ik de herfst weer door.
Als eerste begonnen met het mengen van de ingredienten: Colorozo zout, suiker, knoflook, laurierblad en peper:
Vervolgens het buikspek lekker inwrijven met deze rub:
Vervolgens in een ziplock zak gedaan, en iedere dag omdraaien.
Nu wachten tot vrijdag avond.... dan gaan we hem afspoelen, en te drogen leggen in de koelkast. Zondag gaat ie op de Weber OTC 57. nog even geduld voor het vervolg.
Vanmiddag (zondag 04-10-2015) heb ik het stuk bacon er rond 15:45 op de Q gelegd. Hiervoor heb ik ongeveer een halve kleine starten (ongeveer 400 gram kolen) in de brand gestoken.
Ik gebruik een bestek bakje van de IKEA waar ik aan de zijkant een stuk eikenhout heb geplaatst, en de onderkant heb gevuld met koude kolen.
En de bacon ligt erop! nu nog koud uit de koelkast, maar met een paar uurtjes hopelijk omgetoverd tot een heerlijk stukje vlees!
En de twee probes erbij, zeker voor deze lagere temperaturen heb ik vaak de indruk dat de ingebouwde thermometer een stukje nauwkeurigheid te kort komt. De tweede IKEA thermometer heb ik vorige week erbij gekocht. en het grappige is dat ik deze verder kan instellen (zeker tot 200 graden) in vergelijk met de vorige. deze ging niet verder dan 130 graden. En nu maar wachten, en de temperatuur bijstellen.
en rond 17:30 was de kerntemperatuur al opgelopen tot 67 graden... dat krijg je ervan als je op straat met de buurman loopt te kletsen. Maar die 2 graden meer of minder maken vast geen verschil.
De bacon van de OTC gehaald, en onder de alu folie gelegd. Nu nog snel even de prei bakken, banaan prakken, en de zuurkool stampen (erg lekker gebakken prei en geprakte banaan door de zuurkool, eten de kids ook ineens veel makkelijker).
De bacon was prima gelukt al zeg ik het zelf:
en dan het moment supreme, het aansnijden:
Wat vonden we ervan: heel erg lekker! Niet te zout, niet teveel rook, precies goed. Gaan we zeker nogmaals maken! 's avonds heb ik nog even een stukje gesnoept, en toen was ie nog lekkerder. de rooksmaak kwam nog meer tot zijn recht. Het restje opgedeeld in twee delen. een deel in de vriezer, en het andere deel gaan we spekblokjes van bakken voor door de boerenkool deze week. mmmm... nu al zin in!
Doel is om weer eens lekkere bacon te maken. Tot nu toe 1x eerder gedaan, en vond het hoog tijd dit nogmaals te maken. Zeker met de herfst en de heerlijke stampotten welke weer op het menu verschijnen hoogste tijd voor een lekker stukje spek.
Dit keer gekozen voor de savoy bacon variant (zie recepten deel) , met als extra toevoeging knoflook, laurierblad en peper.
De slager even lief aangekeken, en direct een pondje colorozo zout geregeld. kan ik de herfst weer door.
Als eerste begonnen met het mengen van de ingredienten: Colorozo zout, suiker, knoflook, laurierblad en peper:
Vervolgens het buikspek lekker inwrijven met deze rub:
Vervolgens in een ziplock zak gedaan, en iedere dag omdraaien.
Nu wachten tot vrijdag avond.... dan gaan we hem afspoelen, en te drogen leggen in de koelkast. Zondag gaat ie op de Weber OTC 57. nog even geduld voor het vervolg.
Vanmiddag (zondag 04-10-2015) heb ik het stuk bacon er rond 15:45 op de Q gelegd. Hiervoor heb ik ongeveer een halve kleine starten (ongeveer 400 gram kolen) in de brand gestoken.
Ik gebruik een bestek bakje van de IKEA waar ik aan de zijkant een stuk eikenhout heb geplaatst, en de onderkant heb gevuld met koude kolen.
En de bacon ligt erop! nu nog koud uit de koelkast, maar met een paar uurtjes hopelijk omgetoverd tot een heerlijk stukje vlees!
En de twee probes erbij, zeker voor deze lagere temperaturen heb ik vaak de indruk dat de ingebouwde thermometer een stukje nauwkeurigheid te kort komt. De tweede IKEA thermometer heb ik vorige week erbij gekocht. en het grappige is dat ik deze verder kan instellen (zeker tot 200 graden) in vergelijk met de vorige. deze ging niet verder dan 130 graden. En nu maar wachten, en de temperatuur bijstellen.
en rond 17:30 was de kerntemperatuur al opgelopen tot 67 graden... dat krijg je ervan als je op straat met de buurman loopt te kletsen. Maar die 2 graden meer of minder maken vast geen verschil.
De bacon van de OTC gehaald, en onder de alu folie gelegd. Nu nog snel even de prei bakken, banaan prakken, en de zuurkool stampen (erg lekker gebakken prei en geprakte banaan door de zuurkool, eten de kids ook ineens veel makkelijker).
De bacon was prima gelukt al zeg ik het zelf:
en dan het moment supreme, het aansnijden:
Wat vonden we ervan: heel erg lekker! Niet te zout, niet teveel rook, precies goed. Gaan we zeker nogmaals maken! 's avonds heb ik nog even een stukje gesnoept, en toen was ie nog lekkerder. de rooksmaak kwam nog meer tot zijn recht. Het restje opgedeeld in twee delen. een deel in de vriezer, en het andere deel gaan we spekblokjes van bakken voor door de boerenkool deze week. mmmm... nu al zin in!