BasBQ
Beef en Steak

HELP! Bbq komt niet op temperatuur.

 

Thom90

Sprokkelaar
Berichten
39
Beste bbq fans,

Ik kan wat hulp gebruiken.

Wanneer ik aan het bbqen ging, was ik beperkt tot het gebruiken van mijn zelf gebouwde offset. Opzich niks mis mee, maar niet altijd handig.

Helaas heb ik geen budget om een degelijke tweede Q aan te schaffen.

De kans deed zich voor (kerstpakket) om een goedkope variant van een WSM te kopen. Leek mij een leuke optie dus daar ben ik voor gegaan.

Op het oog een leuk apparaat, heb hem zojuist voor het eerst getest en tot mijn teleurstelling (Thom, dat had je kunnen verwachten voor dag geld.. i know) kreeg ik de temperatuur niet boven de 55/60 graden.

Aanvullende informatie:
De Q heeft helemaal onderin een schaal voor de kolen, waarin ik houtskool heb gebruikt. Hierin zitten geen ventilatie gaten maar er kan via de randen van de schaal wel zuurstof bij komen.

Bovenin de deksel zitten wel ventilatie gaten.

Het gaat om deze bbq:
https://www.bol.com/nl/p/maxx-bbq-charcoal-grill-barbecue-smoker-barbeque/9200000065264562/

Alle hulp om deze budget Q toch te kunnen gebruiken is welkom!
 
Dag Thom,

Voeg even wat foto's of meer info van de BBQ toe (Merk/Type?)
 
Ik ken deze smoker niet maar vraag me hoe de lucht (zuurstof) onder je kolen geregeld wordt.
Bij de meeste smokers zit aan de onderkantĀ  een zelfde ventilatie regeling of schuif als op het deksel.
Met de toegevoerde lucht regel je dan de temperatuur.
 
Hans zei:
Ik ken deze smoker niet maar vraag me hoe de lucht (zuurstof) onder je kolen geregeld wordt.
Bij de meeste smokers zit aan de onderkantĀ  een zelfde ventilatie regeling of schuif als op het deksel.
Met de toegevoerde lucht regel je dan de temperatuur.

Ja met dat concept ben ik dus ook bekend. Tot mijn verbazing heeft deze dat niet, de mogelijkheid die het zuurstof eventueel heeft, is via de onderkant, langs de randen van de kolenschaal. Ik heb geen idee of via hier voldoende zuurstof wordt aangezogen. Dit is verder ook niet regelbaar.
 
Thom90 zei:
Hans zei:
Ik ken deze smoker niet maar vraag me hoe de lucht (zuurstof) onder je kolen geregeld wordt.
Bij de meeste smokers zit aan de onderkantĀ  een zelfde ventilatie regeling of schuif als op het deksel.
Met de toegevoerde lucht regel je dan de temperatuur.

Ja met dat concept ben ik dus ook bekend. Tot mijn verbazing heeft deze dat niet, de mogelijkheid die het zuurstof eventueel heeft, is via de onderkant, langs de randen van de kolenschaal. Ik heb geen idee of via hier voldoende zuurstof wordt aangezogen. Dit is verder ook niet regelbaar.


De lucht die je dan gebruikt is waarschijnlijk al stof arm door je vuur zelf.
Kijk eens wat er met de temperatuur gebeurd als je het onderste deurtje ietjes open zet om zuurstof bij je vuurtje te krijgen.
 
Hans zei:
Thom90 zei:
Hans zei:
Ik ken deze smoker niet maar vraag me hoe de lucht (zuurstof) onder je kolen geregeld wordt.
Bij de meeste smokers zit aan de onderkantĀ  een zelfde ventilatie regeling of schuif als op het deksel.
Met de toegevoerde lucht regel je dan de temperatuur.

Ja met dat concept ben ik dus ook bekend. Tot mijn verbazing heeft deze dat niet, de mogelijkheid die het zuurstof eventueel heeft, is via de onderkant, langs de randen van de kolenschaal. Ik heb geen idee of via hier voldoende zuurstof wordt aangezogen. Dit is verder ook niet regelbaar.


Kijk eens wat er met de temperatuur gebeurd als je het onderste deurtje ietjes open zet om zuurstof bij je vuurtje te krijgen.

Gisteren geprobeerd, temperatuur bleef enige tijd gelijk en begon daarna te dalen.
 
Thom90 zei:
Hans zei:
Thom90 zei:
Hans zei:
Ik ken deze smoker niet maar vraag me hoe de lucht (zuurstof) onder je kolen geregeld wordt.
Bij de meeste smokers zit aan de onderkantĀ  een zelfde ventilatie regeling of schuif als op het deksel.
Met de toegevoerde lucht regel je dan de temperatuur.

Ja met dat concept ben ik dus ook bekend. Tot mijn verbazing heeft deze dat niet, de mogelijkheid die het zuurstof eventueel heeft, is via de onderkant, langs de randen van de kolenschaal. Ik heb geen idee of via hier voldoende zuurstof wordt aangezogen. Dit is verder ook niet regelbaar.


Kijk eens wat er met de temperatuur gebeurd als je het onderste deurtje ietjes open zet om zuurstof bij je vuurtje te krijgen.

Gisteren geprobeerd, temperatuur bleef enige tijd gelijk en begon daarna te dalen.



Da's vreemd, als er voldoende brandstof en lucht is en de regelschuif in het deksel geheel open is zou je toch zeggen dat het goed moet gaan.
Wat voor brandstof gebruik je briketen of houtskool en is dat droog?
 
Ik heb houtskool gebruikt, een volle starter + nog wat houtskool daaronder. Het was droog.
 
Hans zei:
Thom90 zei:
Hans zei:
Ik ken deze smoker niet maar vraag me hoe de lucht (zuurstof) onder je kolen geregeld wordt.
Bij de meeste smokers zit aan de onderkantĀ  een zelfde ventilatie regeling of schuif als op het deksel.
Met de toegevoerde lucht regel je dan de temperatuur.

Ja met dat concept ben ik dus ook bekend. Tot mijn verbazing heeft deze dat niet, de mogelijkheid die het zuurstof eventueel heeft, is via de onderkant, langs de randen van de kolenschaal. Ik heb geen idee of via hier voldoende zuurstof wordt aangezogen. Dit is verder ook niet regelbaar.


De lucht die je dan gebruikt is waarschijnlijk al stof arm door je vuur zelf.
Kijk eens wat er met de temperatuur gebeurd als je het onderste deurtje ietjes open zet om zuurstof bij je vuurtje te krijgen.



Ik lees net in de gebruikers handleiding dat je de temperatuur i.d.d. met de deuren moet regelen.
Had ik even overheen gekeken.

Wat gebeurd er met de houtskool als de temperatuur daalt, is die dan op of gaat het gewoon uit?
 
Hans zei:
Hans zei:
Thom90 zei:
Hans zei:
Ik ken deze smoker niet maar vraag me hoe de lucht (zuurstof) onder je kolen geregeld wordt.
Bij de meeste smokers zit aan de onderkantĀ  een zelfde ventilatie regeling of schuif als op het deksel.
Met de toegevoerde lucht regel je dan de temperatuur.

Ja met dat concept ben ik dus ook bekend. Tot mijn verbazing heeft deze dat niet, de mogelijkheid die het zuurstof eventueel heeft, is via de onderkant, langs de randen van de kolenschaal. Ik heb geen idee of via hier voldoende zuurstof wordt aangezogen. Dit is verder ook niet regelbaar.


De lucht die je dan gebruikt is waarschijnlijk al stof arm door je vuur zelf.
Kijk eens wat er met de temperatuur gebeurd als je het onderste deurtje ietjes open zet om zuurstof bij je vuurtje te krijgen.



Ik lees net in de gebruikers handleiding dat je de temperatuur i.d.d. met de deuren moet regelen.
Had ik even overheen gekeken.

Wat gebeurd er met de houtskool als de temperatuur daalt, is die dan op of gaat het gewoon uit?

Oh haha goed dat je het zegt!

Nee de houtskool is dan niet zozeer op. Het lijkt eerder uit te gaan. Op een gegeven moment kon ik mijn hand met gemak boven de Vuurschaal houden, terwijl er nog hele brokken houtskool in lagen. Lijkt me toch niet helemaal de bedoeling.
 
Thom90 zei:
Hans zei:
Hans zei:
Thom90 zei:
Hans zei:
Ik ken deze smoker niet maar vraag me hoe de lucht (zuurstof) onder je kolen geregeld wordt.
Bij de meeste smokers zit aan de onderkantĀ  een zelfde ventilatie regeling of schuif als op het deksel.
Met de toegevoerde lucht regel je dan de temperatuur.

Ja met dat concept ben ik dus ook bekend. Tot mijn verbazing heeft deze dat niet, de mogelijkheid die het zuurstof eventueel heeft, is via de onderkant, langs de randen van de kolenschaal. Ik heb geen idee of via hier voldoende zuurstof wordt aangezogen. Dit is verder ook niet regelbaar.


De lucht die je dan gebruikt is waarschijnlijk al stof arm door je vuur zelf.
Kijk eens wat er met de temperatuur gebeurd als je het onderste deurtje ietjes open zet om zuurstof bij je vuurtje te krijgen.



Ik lees net in de gebruikers handleiding dat je de temperatuur i.d.d. met de deuren moet regelen.
Had ik even overheen gekeken.

Wat gebeurd er met de houtskool als de temperatuur daalt, is die dan op of gaat het gewoon uit?

Oh haha goed dat je het zegt!

Nee de houtskool is dan niet zozeer op. Het lijkt eerder uit te gaan. Op een gegeven moment kon ik mijn hand met gemak boven de Vuurschaal houden, terwijl er nog hele brokken houtskool in lagen. Lijkt me toch niet helemaal de bedoeling.


Lijkt mij ook niet.
Maar ik heb er geen idee over je zou verwachten dat als je voldoende brandstof en lucht hebt en je afvoer is ook optimaal dat het wel goed zou moeten gaan.
Wellicht hebben andere leden van ons forum ook een dergelijke ervaring met deze smoker en daar een oplossing voor
Anders misschien eens bij de leverancier of fabrikant informeren.

 
Dag Thom,

Waarschijnlijk was je al even bezig toen je het deurtje open ging zetten om zuurstof toe te voegen.
Best guess is dat je houtskool al aan het uitgaan was en wellicht al te ver uit was om nog aan te slaan (heb ik ook wel eens gehad in de BBQ toen ik de luchtschuiven vergeten was).

Probeer het nog eens opnieuw en laat het deurtje van het begin af aan open.

Als je het regelen met dat deurtje niks vind (lijkt me best onhandig) kun je altijd in het deurtje nog een luchtschuif monteren.
Zoals deze: https://www.huisentuinwinkel.nl/luchtregelklep-staal-130mm-voor-gebruik-op-uds.html

Suc6




 
vogels zei:
Dag Thom,

Waarschijnlijk was je al even bezig toen je het deurtje open ging zetten om zuurstof toe te voegen.
Best guess is dat je houtskool al aan het uitgaan was en wellicht al te ver uit was om nog aan te slaan (heb ik ook wel eens gehad in de BBQ toen ik de luchtschuiven vergeten was).

Probeer het nog eens opnieuw en laat het deurtje van het begin af aan open.

Als je het regelen met dat deurtje niks vind (lijkt me best onhandig) kun je altijd in het deurtje nog een luchtschuif monteren.
Zoals deze: https://www.huisentuinwinkel.nl/luchtregelklep-staal-130mm-voor-gebruik-op-uds.html

Suc6

Kijk super, dat ga ik eens proberen!
Zou het ook nog uitmaken of ik houtskool of briketten gebruik?
 
Nieuwe poging..

Volle starter met hete briketten in de schaal gedaan.
Deurtje vanaf begin open, staat nu zo'n 15/20 minuten zo.
Blijft weer hangen rond 50/60 graden max.


33xzfye.jpg
 
Update:

Aantal dingen geprobeerd..

Aan de hand van een andere thermometer de werkelijke warmte in de Q (vlak bij de oorspronkelijke meter) gemeten. De temperatuur bleek hoger te zijn dan de meter aangaf, aangezien de meter zelf d.m.v. een schroef te stellen is, heb ik deze bijgesteld naar de juiste temperatuur (+-90 graden). Warmer dan dit werd hij echt niet.

Toen gekeken wat er gebeurde als ik de waterschaal (die er volgens de aanwijzingen tussen hoort) er tussenuit zou halen.

Resultaat: een temperatuur die stijgt richting de 110/120 graden.

Dat is natuurlijk een mooie temperatuur, maar zou het niet zo moeten zijn dat deze temperatuur ook te bereiken moet zijn met waterschaal?
 
Het lijkt me dat je zo met het deurtje open erg veel warmte verlies hebt, ik zou proberen om in de bodem een lucht toevoer te maken( schuif of kogel kranen) en ook in de kolenschaal zou ik wat gaten maken,want voor zover ik dat op de product afbeelding kan zien lijkt dat gewoon een dichte schaal?
 
avr zei:
Het lijkt me dat je zo met het deurtje open erg veel warmte verlies hebt, ik zou proberen om in de bodem een lucht toevoer te maken( schuif of kogel kranen) en ook in de kolenschaal zou ik wat gaten maken,want voor zover ik dat op de product afbeelding kan zien lijkt dat gewoon een dichte schaal?

De kolenschaal is inderdaad een dichte schaal:

wl3uqs.jpg

i5yzci.jpg


Ik heb zelf ook het idee dat ik via het deurtje warmte verlies.
Als ik mijn hand ervoor houd slaat er flinke hitte uit.

Zou dit de oorzaak kunnen zijn?
Dat zou betekenen dat de huidige oplossing (deurtje open) mij zo'n 30/40 graden kost (met waterschaal)
 
Denk inderdaad dat als je een aantal gaten in je kolenschaal maakt en een luchtaanvoer in de bodem van je smoker zodat je de luchtaanvoer onder je kolenschaal hebt je al een heel eind op de goede weg bent
 
Terug
Bovenaan Onderaan