- Berichten
- 213
we hadden zin in kip, dus bij de poelier een lekkere biologische scharrel polderhoender gehaald voor een Beer Can Chicken.
normaal gesproken maak ik ze zo (niet) meer, spatchcock chicken is favoriet bij het thuisfront.
eerst een brine gemaakt, losjes gebaseerd op verschillende brine recepten van het net, oa met sinaasappels, knoflook, zout, peper, basterd suiker, en wat chilli vlokken.
overnacht laten pekelen in de koelkast, 4 uur laten drogen in de koelkast, daarna afgedept, en ingewreven met een beetje olijfolie en don marco's pigwings rub
vervolgens over een blikje bier (80% opgedronken gewoon een bavaria pilsje, special biertje drink ik liever op, en het voegt toch geen smaak toe aan de kip) gezet met een oude weber chicken sitter en nekje gedicht met een ui.
BBQ opgestookt naar 200 graden, en wat whiskey barrel chips erbij gedaan voor de rook.
tijd voor het kippetje om te garen!
na 75 min was de kerntemperatuur 90 in de borst, kwartiertje later eraf gehaald en laten rusten.
eindoordeel: het was een heerlijk mals sappig kippetje, de brine had echt goed z'n werk gedaan, ook qua smaak, een rub is eigenlijk niet perse nodig.
over het velletje was ik niet helemaal tevreden, super smaak maar ik heb hem liever knapperiger. het was geen rubber huidje wat ik welleens heb gehad, maar mag nog knapperiger naar mijn smaak. misschien had ik hem na het brinen langer moeten laten drogen in de koelkast...
al met al weer een leuke tijd gehad!
bedankt voor het lezen!
normaal gesproken maak ik ze zo (niet) meer, spatchcock chicken is favoriet bij het thuisfront.
eerst een brine gemaakt, losjes gebaseerd op verschillende brine recepten van het net, oa met sinaasappels, knoflook, zout, peper, basterd suiker, en wat chilli vlokken.
overnacht laten pekelen in de koelkast, 4 uur laten drogen in de koelkast, daarna afgedept, en ingewreven met een beetje olijfolie en don marco's pigwings rub
vervolgens over een blikje bier (80% opgedronken gewoon een bavaria pilsje, special biertje drink ik liever op, en het voegt toch geen smaak toe aan de kip) gezet met een oude weber chicken sitter en nekje gedicht met een ui.




BBQ opgestookt naar 200 graden, en wat whiskey barrel chips erbij gedaan voor de rook.
tijd voor het kippetje om te garen!



na 75 min was de kerntemperatuur 90 in de borst, kwartiertje later eraf gehaald en laten rusten.



eindoordeel: het was een heerlijk mals sappig kippetje, de brine had echt goed z'n werk gedaan, ook qua smaak, een rub is eigenlijk niet perse nodig.
over het velletje was ik niet helemaal tevreden, super smaak maar ik heb hem liever knapperiger. het was geen rubber huidje wat ik welleens heb gehad, maar mag nog knapperiger naar mijn smaak. misschien had ik hem na het brinen langer moeten laten drogen in de koelkast...
al met al weer een leuke tijd gehad!
bedankt voor het lezen!