- Berichten
- 60
Hey luitjes,
Jeroen hier, uit Alkmaar. Mijn vrouw en ik hebben het koken mooi verdeeld en vaak koken we nog aparte hapjes voor onze twee meiden van 10. Dan zijn de proteine, de weekendontbijtjes, de pannenkoeken en speciale sandwiches aan mij en mijn eega maakt fantastishe salades en vist elke keer weer iets nieuws uit de paar meter kookboeken die we hebben staan. Ze is geloof ik nu Gulab Jamun aan het maken en het hoofdgerecht vertel ik zo iets over.
Na jaren langs hot&fast ge-BBQt te hebben, meestal op goedkope bolbarbecues van de bouwmarkt of de action, had ik een paar jaar geleden zo'n grote rechthoekige box met een verstelbare kolenbak, wielen en thermometer in huis gehaald. Dan konden we ook mooi meer mensen uitnodigen. En waar 2017 minder was hebben in 2018 de Q's overuren gedraaid. Men kon mijn bbq sausen altijd goed waarderen en ook de grote stukken vlees die ik voor dineetjes op de bol (zelfs op het kleine balkon in zuid-oost) wist klaar te maken. Meestal aangrillen waarna de kap erop en de schuiven beetje dicht. Geen thermometers enzo, op gevoel en het polshorloge. Voor brandstof gebruikte ik steevast een bricketten en houtskool mix, uit de starter en grillen maar.
Wat het was weet ik niet precies maar een paar maanden terug begon het aan alle kanten op me in te werken.. er was meer, ik wilde meer. Begon me zomaar in te lezen op het 'echte' BBQ-en. Low&Slow, indirect, smokers, kamado's, luchtstromen, knijpen, houtskool.. Ik dompelde me onder in de techniek en de markt en communities. Ik wil pulled-pork, brisket, smeltende ribbetjes.. En als je mij zou kennen dan weet je het wel, eerst aan de slag met wat je hebt maar snel zal er professioneler gewerkt moeten worden en daar zijn dan zaken voor nodig. Ribs roken op de box, Jowls roken op de box maar lastig temp vast te houden, veel luchtlekkage, toch iets te kort. Wel heerlijk allemaal, de ontdekkingen waren begonnen. De saus had ik al, marineren deed ik al prima, rubs en lakken daarentegen een wereld die ik wil gaan uitdiepen.
Lang gekeken naar een goede smoker, Nette Lette bijvoorbeeld. Wat zou er mooier zijn dan op hout te koken?! Maar de veelzijdigheid (pizza, d&q, etc.) en het 'wegloop' gemak van de kamado heeft me overstag laten gaan, mits ik een grote zou kunnen verantwoorden.
Had graag een Komodo Kamado gehad of een Big Joe maar het leven bestaat niet alleen uit vlees
Via marktplaats een aardige gast gevonden die het spul zelf uit China haalt en meteen de juiste accessoires erbij. Naar Nijmegen om het te halen, uit de krat en paste maar net in de station wagen. Opbouwen een eitje, de marabu kolen van de Sligro erin en toen iets doen wat ik al zo lang wilde doen - kip op het blik. Uurtje op 180 en mijn vrouw en ik aten onze vingers erbij op, geen gel#l: het beste kippetje wat we beiden hebben gegeten, en we zijn wel wat gewend. Hek van de dam natuurlijk, de dag erna een bavette die ondanks het grote rooster in een hele cirkel geplaatst moest worden - wederom uit-ste-kend.
Is het de kamado werking, de goede kolen, de chucks rookhout, de liefde? Wie zal het zeggen, waarschijnlijk 'all of the above'.
Nu een week later, kids zijn er, goede vriend komt langs.. wat we gaan maken? Twee beercan-chickens natuurlijk!
Fijn om hier te zijn, ik lees graag mee, leer graag nieuwe dingen, stel en beantwoord vragen en post mijn baksels en aankopen met veel plezier.
Groetjes en.. you know what they say: a-smoke-a-day keeps the docter away!
Jeroen hier, uit Alkmaar. Mijn vrouw en ik hebben het koken mooi verdeeld en vaak koken we nog aparte hapjes voor onze twee meiden van 10. Dan zijn de proteine, de weekendontbijtjes, de pannenkoeken en speciale sandwiches aan mij en mijn eega maakt fantastishe salades en vist elke keer weer iets nieuws uit de paar meter kookboeken die we hebben staan. Ze is geloof ik nu Gulab Jamun aan het maken en het hoofdgerecht vertel ik zo iets over.
Na jaren langs hot&fast ge-BBQt te hebben, meestal op goedkope bolbarbecues van de bouwmarkt of de action, had ik een paar jaar geleden zo'n grote rechthoekige box met een verstelbare kolenbak, wielen en thermometer in huis gehaald. Dan konden we ook mooi meer mensen uitnodigen. En waar 2017 minder was hebben in 2018 de Q's overuren gedraaid. Men kon mijn bbq sausen altijd goed waarderen en ook de grote stukken vlees die ik voor dineetjes op de bol (zelfs op het kleine balkon in zuid-oost) wist klaar te maken. Meestal aangrillen waarna de kap erop en de schuiven beetje dicht. Geen thermometers enzo, op gevoel en het polshorloge. Voor brandstof gebruikte ik steevast een bricketten en houtskool mix, uit de starter en grillen maar.
Wat het was weet ik niet precies maar een paar maanden terug begon het aan alle kanten op me in te werken.. er was meer, ik wilde meer. Begon me zomaar in te lezen op het 'echte' BBQ-en. Low&Slow, indirect, smokers, kamado's, luchtstromen, knijpen, houtskool.. Ik dompelde me onder in de techniek en de markt en communities. Ik wil pulled-pork, brisket, smeltende ribbetjes.. En als je mij zou kennen dan weet je het wel, eerst aan de slag met wat je hebt maar snel zal er professioneler gewerkt moeten worden en daar zijn dan zaken voor nodig. Ribs roken op de box, Jowls roken op de box maar lastig temp vast te houden, veel luchtlekkage, toch iets te kort. Wel heerlijk allemaal, de ontdekkingen waren begonnen. De saus had ik al, marineren deed ik al prima, rubs en lakken daarentegen een wereld die ik wil gaan uitdiepen.
Lang gekeken naar een goede smoker, Nette Lette bijvoorbeeld. Wat zou er mooier zijn dan op hout te koken?! Maar de veelzijdigheid (pizza, d&q, etc.) en het 'wegloop' gemak van de kamado heeft me overstag laten gaan, mits ik een grote zou kunnen verantwoorden.
Had graag een Komodo Kamado gehad of een Big Joe maar het leven bestaat niet alleen uit vlees

Is het de kamado werking, de goede kolen, de chucks rookhout, de liefde? Wie zal het zeggen, waarschijnlijk 'all of the above'.
Nu een week later, kids zijn er, goede vriend komt langs.. wat we gaan maken? Twee beercan-chickens natuurlijk!
Fijn om hier te zijn, ik lees graag mee, leer graag nieuwe dingen, stel en beantwoord vragen en post mijn baksels en aankopen met veel plezier.
Groetjes en.. you know what they say: a-smoke-a-day keeps the docter away!