BasBQ
Beef en Steak

Golden Syrup

 
 

Boel0037

Pitmaster
Berichten
960
GOLDEN SYRUP

Is een recept van The Waitakere Redneck?s Kitchen

291F9013-C93C-4ADC-B79A-CFB0A6FF42E6-1424-00000209A17548B2_zpsc40ad2f9.jpg


Benodigdheden:

200gr Kristal suiker
50ml water

1kg Kristal suiker
600ml kokend(!) water
3 eetlepels citroensap

1.
In een sauspan (pan met dikke bodem) op middelhoog vuur combineer 200gr suiker en 50ml water.
Verhit tot kookpunt en ga door totdat het mengsel karameliseert en donkergoude kleur krijgt.

kan ff duren (was bij mij zo?n 10 min) maar als het begint te kleuren kan het snel gaan. Tijdens dit proces pan blijven bewegen boven vuur (roeren mag ook maar mensgel dat aan lepel blijft zitten wordt hard en is dan wat lastiger schoonmaken.

2.
Kokend water toevoegen (let op dit kan spetteren) rest van de suiker en de citroen.

3.
Laat het geheel opwarmen tot 110gr C. (kan een half uur tot 45min duren)

4.
Verdelen over gesteriliseerde glazen potten (Gewoon HAK potjes die een paar minuten in kokend water hebben gelegen)
Mengsel komt op dit moment behoorlijk vloeibaar over maar zal dikker worden bij afkoeling. Vanaf nu is het GOLDEN SYRUP

(Tip: Is om wat voor reden de syrup te vloeibaar, gewoon weer aan de kook brengen en even door laten koken. Is ze te dik, een nieuwe halve batch maken en de dikke syrup daaraan toevoegen.)

13D34A55-F2C6-4164-862E-B11F49E3D241-890-00000123A750F0A7_zps28d30c32.jpg

B9E399F4-C405-4252-BBB8-F4AC3ECD2546-890-00000123AC12BC15_zps41895503.jpg

A71B6F68-0816-46FC-B1FD-8DC9D1DDEBEC-890-00000123B13612F9_zps4a3b92e5.jpg

164FCA0E-31F5-42F3-91CE-BE65BF400443-890-00000123B5C39BF6_zps22fe859f.jpg

AB84EC88-1045-4E17-ADA5-DBF6581C3E07-890-0000012D69837642_zps7f412621.jpg


 
Dat is wel een Boel ;) werk voor een potje stroop, is de smaak heel anders/beter dan gewone oud Holandsche stroop?
 
Tussen de originele, lees te kopen, golden syrup en oud Hollandse stroop zit wel een wereld van verschil. Wat lekkerder is, is natuurlijk een kwestie van smaak. Ik ga voor de golden syrup wat pannenkoeken betreft. In ouderwetse gortenpap zou ik dan weer voor de bekende kartonnen pot Zeeuwse stroop kiezen. Alleen nog verkrijgbaar via web winkels volgens mij. Tegenwoordig is de mode schenkstroop van van Gilse, haalt het niet bij de echte ouderwetse stroop waarbij je je lepel stroop al draaiende op je gerechtje moest doen belanden. Als kind werd ik dan uitgedaagd om mijn naam  met de stroop in het bordje pap te schrijven. Ti's nooit meer goedgekomen, kan nog steeds mijn eigen handschrift niet lezen, anderen ook niet. Gelukkig is er nu een iPad en kan ik jullie over mijn avonturen op de bbq berichten zonder dat iemand zou kunnen denken dat ik bezig ben met het schrijven van dokters recepten.

:):):)

http://www.degroeneluifel.nl/product.php?var_article=5486

 
Vuurvlieg zei:
Tussen de originele, lees te kopen, golden syrup en oud Hollandse stroop zit wel een wereld van verschil. Wat lekkerder is, is natuurlijk een kwestie van smaak. Ik ga voor de golden syrup wat pannenkoeken betreft. In ouderwetse gortenpap zou ik dan weer voor de bekende kartonnen pot Zeeuwse stroop kiezen. Alleen nog verkrijgbaar via web winkels volgens mij. Tegenwoordig is de mode schenkstroop van van Gilse, haalt het niet bij de echte ouderwetse stroop waarbij je je lepel stroop al draaiende op je gerechtje moest doen belanden. Als kind werd ik dan uitgedaagd om mijn naam  met de stroop in het bordje pap te schrijven. Ti's nooit meer goedgekomen, kan nog steeds mijn eigen handschrift niet lezen, anderen ook niet. Gelukkig is er nu een iPad en kan ik jullie over mijn avonturen op de bbq berichten zonder dat iemand zou kunnen denken dat ik bezig ben met het schrijven van dokters recepten.

:):):)

http://www.degroeneluifel.nl/product.php?var_article=5486

Die heeft Jumbo gewoon in het assortiment :)
 
Idd gewone stroop smaakt echt anders en het is wel wat gedoe maar hij is wel erg lekker. Eerste pot is al een kwart uit :) en omdat ie zelf gemaakt is smaakt hij dubbel lekker haha!
 
Tja, een jumbo hebben we hier ook al niet, en dan woon ik nog wel in het Zeeuwse
 
De Sligro zou het ook moeten hebben.
 
Hoe komt die syrup aan z,n bruine kleur, is dat door de citroen?
 
Bruine kleur komt doordat de suiker bij verhitting karameliseert. Daardoor proef je ook de zachte karamel smaak in de siroop. De citroen gaat op het geheel en  is niet echt waarneembaar als citroen. Wel nodig voor het geheel.
 
Terug
Bovenaan Onderaan